Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 22:02 1 490 3

Спорен закон разбуни Турция (видео)

  • турция-
  • ранни бракове

Управляващата Партия на справедливостта и развитието оттегли проектозакон за ранните бракове

Спорен закон разбуни Турция (видео) - 1
Снимка: БТА/АР

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието оттегли проектозакон за ранни бракове, за да бъдат извършени още консултации по въпроса. Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм, след като опозицията и правозащитни организации посочиха, че проектозаконът може да позволи на мъже, обвинени в сексуално посегателство, да избегнат наказание, предаде ТАСС.

Въпреки решението и днес в южната ни съседка имаше масови протести срещу проектозакона. На места дори се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Проектозаконът предвижда в определени случаи отмяна на присъдата на лице, осъдено за сексуално посегателство над малолетна, ако извършителят сключи брак с жертвата.

Йълдъръм посочи, че ПСР ще потърси мнението на опозицията и на неправителствени организации, за да бъде преформулиран проектозаконът.

В Турция може да се сключва брак при възраст над 18 години, но има случаи, при които съдилища разрешават бракове на 16-годишни. Много млади хора са бракосъчетавани с ислямски церемонии.

Правителството настоява, че има нужда да се промени "несправедливото отношение" към семейства, в които бащите са вкарвани в затвора за омъжване на момичета на възраст под 18, дори при положение, че двете страни и родителите им са съгласни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wrangler

    1 0 Отговор
    Bravo na horata taka raboti demokrasiqta
  • 2 кроко

    0 1 Отговор
    ЕС какво мрънка, тоя закон би бил напълно в духа на еврогейските ценности! Направо да ги приемат без преговори, явно турците са тръгнали по прав път, остава само да помислят и за хомосексуалистите, педофили и наркоманите и еднополовите бракове и са готови! Това си е чиста проба демокрация! Че дори няма утрепани на протестите, както беше в Украйна!
  • 3 Диди

    0 0 Отговор
    Ердоган направи реформи,харесващи се на Европа,с надеждата Турция да влезе в ЕС.Но видяхме сега как стоят нещата.Преди години той обеща демокрация на турския народ,затова го поддържаха,но целта му беше да вземе властта след време в свои ръце.Тепърво турския народ ще трябва да се осъзнае и това ще стане.Ердоган говори че се бори срещу ,,ислямистите,,.но факт е че в цяла Турция те имат свои групировки и ескотират ,,турци,, за ислямска държава.Правителството знае това,но не възприемат нужните мерки,тъй като тези убийци се борят срещу кюрдите,а ние знаем че те са враг номер 1 за Ердоган.
Новини по държави: