Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 19:15 2 638 4

7 начина пътешествието до Марс да ви убие

  • марс-
  • пътуване-
  • космос-
  • 7 начина-
  • убие-
  • радиация-
  • почва-
  • ракета-
  • видео

Пътуването до Марс крие много рискове

7 начина пътешествието до Марс да ви убие - 1
Стопкадър и видео: Youtube

Марс е мечтата на учените. „Червената планета“ може да се окаже отговорът на човечеството в търсенето на следващия ни дом. И докато заселването на Марс изглежда все още илюзорно, то астрономите продължават с изследването на повърхността и условията на съседната планета.

Налице са амбиции за пътешествия до Марс и така трябва да бъде. Има, обаче, известни рискове. Vox.com разкри по забавен начин 7 не толкова забавни сценария воаяжът до Марс да убие ентусиастите.

1. Ракетата да се взриви при изстрелването

НАСА има опит с извеждането на хора в космоса – от 1981 до 2010 година това се е случило с 833 души. За съжаление, обаче, се е стигало и до трагедии, при които 14 души са загубили своя живот. Катастрофите с „Чалънджър“ и „Колумбия“ са първата причина защо трябва добре да обмислите да отидете на Марс, вместо например на Карибите.

2. Радиацията

Да кажем, че вече успешно сте в космоса и сте се отправили към „червената планета“. Излагането на радиация може да се окаже следващата пречка по пътя към Марс. Радиацията от Слънцето (гама-лъчи, рентгеново лъчение и ултравиолетово такова) не е тъждествена на почивка на плажа.

3. Катастрофа на Марс

Третият сериозен риск е совалката да се разбие на повърхността на Марс при опита за кацане. Гладкото кацане е мечтаният вариант да се приземите, но историята помни не дотам приятни кацания. Най-пресният пример е разбиването на модула „Скиапарели“.

4. Лоши новини за костите и мускулите

Гравитацията на Марс се различава от тази на Земята, което може да се отрази негативно на човешките кости, мускули и организъм. Много астронавти, прекали няколко месеца в космоса, се оплакват от подобни проблеми. Много от тях след завръщането си на Земята са имали и очни проблеми.

5. Скафандърът

Петият марсиански проблем може да се окаже дупка в скафандъра. Човекът не може да диша въздуха на планетата. Ако се стигне и до пукнатина в базата на експедицията, това би било равносилно на подобен проблем в кабината на самолет. Последствията не са лицеприятни.

6. Марсианската почва

Марсианската почва е токсична. Човекът не може просто да засади картофи там и да се надява, че ще похапне пържени картофки на вечеря. Не вярвайте на филма „Марсианецът“! Няма проблем да докоснете почвата на Марс, но ще е проблем да приемете храна, която е била в допир с нея.

7. Човекът

Точно така – човешкото присъствие! Вашите спътници в експедицията могат да са последната причина да не оживеете. Пътуване до Марс не е като излизане в събота вечер на дискотека. С тези хора ще бъдете в продължение на месеци. Ако Марс не ви убие, то колегата до вас може да го направи! Затова е важно екипът, който ще заживее на „червената планета“, да бъде подбран добре.

Пътуването до Марс крие много рискове, но човекът трябва да направи тази крачка. За бъдещите поколения!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истина

    6 0 Отговор
    От 40 години човешки крак не е стъпвал на Луната, където ни е по-близо, а някои лунатици искат вече хора на марс да пращат!
  • 3 Ди Гено

    0 1 Отговор
    Гено, Абе ти тъп ли си? Не виждаш ли, че авторът е vox. Абе Ген, ти да не си паднал от Марс?
  • 4 ркц

    1 1 Отговор
    и къде е тая радиация , тия да не се возят по потници ?