26 Ноември, 2016 14:11 1 487 1

Великобритания не си научи урока от Либия

  • великобритания-
  • урока-
  • либия

Обвинения срещу британското правителство

Британското правителство беше нападнато, че се е провалило да си научи уроците от инвазията в Либия, съобщи „Мирър“.

По-рано през годината парламентарно разследване откри, че участие на Великобритания в кампанията се основава на 'погрешни предположения“ и „непълно разбиране“ на бунтовете срещу режима на Муамар Кадафи.

Бившият премиер Дейвид Камерън е силно критикуван, че е превърнал „една ограничена интервенция, целяща предпазване на населението, в опортюнистична политика за смяна на режима“.

Правителството отхвърли ключови точки от доклада, твърдейки, че министри са имали подробна информация, за това, което случва на земята.

Гриспин Блънт, който води разследването, все пак признава, че в началото британската политика в Либия е имала за основна цел защитата на цивилното население.

„Въпреки това ние не приемаме последствията, като колапса на държавата и улесняването на екстремизма в Либия.

Това предполага, че нашето правителство все още не оценява поуките от опита ни в Либия, включително и липсата на знания за страната, сред тези, които изготвят и взимат решения за външната политика на Великобритания.

Провалът на процесът по стабилизиране и оценяването на мащаба на задачата трябва да бъдат разгледани от правителството, за да се подобрят бъдещите резултати. Вярвам, че сме на път да повторим нашия провал. Либия също трябва да е научила тези уроци“, заяви Блънт.

Все пак британското правителство отхвърля тази оценка и настоява, че решенията за действия в Либия са взети въз основна на разузнавателна информация и преценка на политическите решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактите

    2 0 Отговор
    Козяцииииии ..кьде сте бе мекерета ...
Новини по държави: