Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 22:23 2 305 3

Папата се срещна със Стивън Хокинг

  • папа франциск-
  • стивън хокинг-
  • среща

Според него е наложителна е нормативна система за защита на творението

Папата се срещна със Стивън Хокинг - 1
Снимка: БТА/AP

Учените, които са освободени от логиката на политико-икономическата власт, имат дълга да изработят културни модели, които могат да посрещнат социалните и икономически проблеми причинени от климатичните промени. Това заяви папа Франциск на аудиенцията за участниците в пленарната асамблея на Папската академия на науките, сред които гениалния астрофизик Стивън Хокинг и Нобеловия лауреат Карло Рубия (1984). Пленарната асамблея се провежда от 25 до 29 ноември във Ватикана на тема „Наука и устойчивост. Влиянието на научните познания и технологията върху социалната и околната среда“, съобщи "Радио Ватикана".

Нито господари нито пазители на природата

„В съвременната епоха, ние сме израснали с мисълта, че сме собственици и господари на природата, имащи правомощията да я плячкосваме без да се има предвид нейния скрит потенциал и еволюционни закони, сякаш става въпрос за инертна материя на наше разположение, а резултата е тежка загуба на биоразличията“, отбеляза папа Франциск. В действителност, ние „не сме пазители на един музей с неговите шедьоври, които трябва да избърсваме от прах всяка сутрин, а сътрудници в съхраняването и развитието на създанията и биоразличията на планетата, заедно с присъстващия на нея човешки живот. Екологическото обръщане, способно да поддържа устойчивото развитие, съдържа пълното съзнание за нашата човешка отговорност към творението и неговите ресурси, както и стремежа за преодоляването на една несправедлива система, която произвежда бедност, неравенство и изключване“.

Отговорността на учените

За папата, преди всичко учените, „които са освободени от политически, икономически и идеологически интереси, имат дълга за изграждането на културен модел за посрещането на кризата от климатичните промени с нейните социални последствия, за да може огромния продуктивен потенциал да не бъде резервиран само за някои“. Научната общност, която чрез своя вътрешен интердисциплинарен диалог съумя да изследва и демонстрира кризата на нашата планета, по същия начин е призвана да изгради такова лидерство, което да посочи решения по проблемите за водата, възобновяемите източници на енергии и хранителната сигурност“, посочи папа Франциск.

„Наложително е създаването, с вашето сътрудничество, на нормативна система, която да включва ненарушими граници и гарантира защитата на екосистемите, преди още новите форми на господство, произтичащи от техническо-икономическите системи, да нанесат невъзвратими щети не само на природата, но и на съжителството, демокрацията, справедливостта и свободата“, подчерта папата.

Вината на политиката, търсеща само печалбата

Папа Бергольо разобличи „слабата реакция на международната политика“, с някои „заслужаващи похвала изключения“, и „небрежността към съветите на науката“:

„Финансовото подчинение на политиката и технологията, търсещи само печалбата, се демонстрира от разсеяността или закъснението в прилагането на международните договори за околната среда, както и непрекъснатите войни за господство, прикрити от благородни намерения, причиняващи все по-тежки щети на природата и на моралното и културно богатство на народите“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИРО

    2 0 Отговор
    Папата го гледа и си мисли : ЕХХ ПРИЯТЕЛ, АКО СИ РАЗИГРАВАШЕ КОНЯ ПРЕДИ НЯКОЛКО ВЕКА , ЩЕШЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ДА ТЕ ИЗГОРИМЕ НА КЛАДА ЗА ЕРЕС . НО КЪСМЕТЛИЯ СИ ТИ ..........
  • 2 Васичка Атанасова

    1 1 Отговор
    СтивЪн ХОКИНГ Е НЕВЯРВАЩ ЧОВЕК
  • 3 Никито

    3 0 Отговор
    Всички коментатори са хора беа работа и мн.свободно време
Новини по държави: