Last news in Fakti

29 Ноември, 2016 17:24 2 523 1

Тръмп ще отнема гражданството на всеки, дръзнал да изгори знамето на САЩ

  • доналд тръмп-
  • знаме-
  • флаг-
  • поругаване-
  • промяна в конституцията-
  • сащ-
  • американския флаг

Изказването му е намек за подкрепата за ново изменение на Конституцията

Тръмп ще отнема гражданството на всеки, дръзнал да изгори знамето на САЩ - 1
Снимки АП/БТА

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп сподели мнението си, че изгарянето на американското знаме трябва да бъде третирано като престъпление. Този негов ход бе видян като показна подкрепа за отмяна на редица решения, взети от Върховния съд, както и за изменение на Американската Конституция, пише списание „Тайм“.

"На никого не трябва да бъде позволено да гори американското знаме - ако го направи, трябва да има последствия - може би да загуби американското си гражданство или да лежи година в затвора", написа днес Тръмп в профила си в Туитър.

През 1969 г. Върховният съд на САЩ постановява, че опетняването на американския флаг е вид себеизразяване, което е защитено от Първата поправка, а през 1989 г. излиза с решението, че оскверняването му също е форма на свобода на словото.

Проектозакон, според който оскверняването на знамето на САЩ трябва да се третира като престъпление, отдавна се търкаля по коридорите на Капитолия, като представителите на Конгреса няколко пъти гласуват в полза на тази идея, но сенаторите не успяват да съберат мнозинство в нейна подкрепа. Най-близо до приемането ѝ се стига през 2006 г., когато не достига само един глас.

Предложеното изменение гласи: "Конгресът ще има властта да забрани физическото оскверняването на знамето на Съединените щати."

През 2005 година Хилари Клинтън помага за изготвянето на един от проектозаконите, според който нарушителите ще се изправят пред една година затвор или 100 хиляди долара глоба ако умишлено изгорят американското знаме.

Последният туит на Тръмп дойде след разгорещените протести в Масачузетс, които започнаха след коментара на декана на колежа в Хемпшир Джонатан Лаш, който обяви, че ще свали всички знамена от фасадата, след като студенти изгорили американския флаг в Деня на ветераните, в знак на протест срещу изборната победа на Тръмп.

По-малко от час след като Тръмп публикува коментара си в Туитър, говорителят на президентската преходна администрация Джейсън Милър защити позицията му в ефира на Си Ен Ен.

Той каза, че Тръмп е яростен поддръжник на Първата поправка, но изгарянето на старата американска слава отива твърде далеч.

"Изгарянето на флага е нелепо ... и мисля, че по-голямата част от американците биха се съгласили с това. Това е ужасно и презряно деяние", каза той.

Тръмп ще отнема гражданството на всеки, дръзнал да изгори знамето на САЩ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    4 0 Отговор
    Доналд, ти си истински пейтриът! А, ако целуна публично и постна по Ютубето това знамето на САЩ, ще ми дадеш ли американско гражданство? Без майтап. Не, че ми се живее при вас, аз даже не зная как живеете, но ще ми е адски готино като ида на екскурзия и се върна тук как мазно ще ме гледат купчина чиновници бюрократи, как ще се подмокрят да ми предлагат безплатно оферти и куп привилегии. Ако пък се нарека "инвеститор" ще се дупят пред мен само и само да им се усмихна и да им отворя вратичка да ручат комисионни. Сделка или не? Веднага ще го целуна 100 пъти, ако даваш гражданство, дори никога да не дойда там! Обаче ми е голям гот да гледам местните ни туземци бюрократи как се мазнят на чужденците, а нас третират като работни говеда донори за парите им. Не за другонто, бе човек, в САЩ бих дошъл с удоволствие за месец на екскурзия и първото което щес торя е да се нахендряв някой истински кънтри бар и да видя наистина ли купонясват като на филмите? Е и на Статуята на свободата ще се снимам на селфи де.