5 Декември, 2016 14:39 1 081 0

Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър

  • пърл харбър-
  • шинзо абе-
  • япония-
  • сащ-
  • барак обама-
  • втората световна война

Той ще отдаде почит към всички загинали във Втората световна война

Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър - 1
Снимки АП/БТА

Японският премиер Шиндзо Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър по-късно този месец, за да отдаде почит към жертвите на японското нападение над военната база през Втората световна война.

Новината обяви самият той днес, като заяви, че ще спре в Пърл Харбър на път за срещата си с американския президент Барак Обама, която ще се проведе на 26-27 декември в Хавай, пише изданието Japan Times.

Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър

Абе е първият японски лидер, който посещава американската база, атакувана от японската армия на 7 декември 1941 г. Събитията от тази дата стават повод за американската намеса във войната.

"Това посещение има за цел да успокои душите на жертвите. Ние бихме искали да изпратим съобщение за важността на помирението (от двете страни)", заяви пред репортери Абе.

Той също така заяви, че неговата последна среща на високо равнище с Обама е шанс да остави следа в президентството на американския държавен глава и ще затвърди важността за двустранните отношения.

По време на историческа и емоционална визита в Хирошима през май Обама, който стана първият американски президент посетил мястото, отдаде почит към жертвите на атомните бомби, пуснати от американската армия над японския град. С това той показа колко са важни отношенията между Япония и САЩ и затвърди двустранния алианс за сигурност и приятелството, призовавайки за премахване на ядрените оръжия.

Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: