Last news in Fakti

7 Декември, 2016 10:34 3 086 3

Хиляди снежни гъски намериха смъртта си в най-токсичното езеро на планетата

  • сащ-
  • монтана-
  • снежни гъски-
  • прелетни птици-
  • меден рудник-
  • загинали-
  • токсично езеро

Прелетните птици се устремили към дъното на стара открита мина, за да се скрият от снежна буря

Хиляди снежни гъски намериха смъртта си в най-токсичното езеро на планетата - 1
Снимки Архив АП/БТА

Няколко хиляди снежни гъски са загинали в американския щат Монтана, след като снежна буря принудила големи ята да потърсят убежище в токсичните киселинни води на езеро, образувало се на дъното на стар меден рудник, пише в. "Гардиън".

Птиците са срещнали трагичната си съдба на 28 ноември.

За най-токсичното езеро на планетата — Бъркли Пит, което се намира в голямата яма на стар меден рудник, близо до град Бут, отговарят минната компания "Монтана Ресурсес", заедно с "Атлантик Ричфилд".

Марк Томпсън, директор на отдела по околната среда към "Монтана Ресурсес", заяви, че свидетели, описват гледката в ямата като "700 акра бели птици".

Хиляди снежни гъски намериха смъртта си в най-токсичното езеро на планетата

От компаниите са изчислили, че повече от 90% от птиците са били прогонени. Въпреки това, хиляди упорити гъски все пак са кацнали на повърхността на езерото.

След инцидента, служителите на двете компании използват прожектори, машини за шум и други способи, за да плашат птиците, които са се насочили към отровното езеро, за да предотвратят друг инцидент.

Работниците, които били на смяна в деня на инцидента, получили предупреждение за идващото ято от служител на компанията, който забелязал десетки хиляди птици в небето над Анаконда.

"Аз не мога да кажа със сигурност колко птици е имало в района на Бут през онази нощ, но според наши служители, става дума за повече от 25 000 — цифра, която никой от нас не си е и представял", заяви Томпсън.

Обикновено, над град Бут, прелитат между 2000 и 5000 птици през цялата година, обяснява още Томпсън.

Все още не е ясно колко гъски са загинали, тъй като служителите на федералните и държавните агенции продължават да изчисляват щетите. Томпсън обаче е сигурен, че броят им ще е в пъти по-голям от онези 342 птици, които са намерили смъртта си в езерото през 1995 г.

Двете компании са започнали собствено разследване, за да определят обстоятелствата, довели до злощастните събития, включително и защо хилядите птици са започнали своята миграция толкова късно.

Според орнитолози от университета на Монтана, последните по-меки зими са причина, птиците да не бързат да отлетят на юг. Те са забелязали още, че някои прелетни видове дори не тръгват на дългото пътуване, а предпочитат да останат в щата — феномен, който се случва за пръв път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 1 Отговор
    Ей това е демокрацията на САЩ. Печелят $ за сметка на природата. после идва някой природозащитник и ми казва как не мога да си направя клозет в задния двор или да събирам разделно боклуци, за да може по-лесно той ..пак същния природозащитник да изкара още повече $. Кое вреди повече на природата един меден рудник...язва в недрата на земята , петролен кладенец, кладенец за шистов газ...или един селянин обработващ 100декара земя и гледайки 10 животинки ?

    Лицемери!!!! Важното е $$$ да има за коли , жени и бело... и да си мерят меките пишки....алчни дяволи!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ха,ха,ха...печелят за сметка на природата не само в сащ ,но там поне се опитват да компенсират ,като са гонили птиците .в русия или китаи едва ли биха си мръднали пръста .

    Коментиран от #3

  • 3 стуянчолайномета

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    сериозно ли?