8 Декември, 2016 04:15 13 168 12

Откриха мъртва зона в Индийския океан

  • индийски океан-
  • мъртва зона

В тези води практически няма микроорганизми, усвояващи азот - един от главните елементи на живота

Учени откриха мъртва зона в Бенгалския залив в северозападната част на Индийския океан, съобщи lenta.ru.

На огромна площ от 60 000 кв. км и дълбочина от 100 до 400 м там водата е много бедна на кислород. Той е 10 пъти по-малко, отколкото в наситените с въздух повърхностни слоеве на океана.

Глобалното затопляне води до разширяване на мъртвите зони в световния океан, отбелязват учените с ръководител Лора Бристов от института "Макс Планк". Това, че Бенгалският залив е обкръжен от много населен район, само ускорява темпа на разширяване на мъртвата зона, защото във водата попада много азот от селскостопанските торове.

Аналогични мъртви зони има по западните брегове на Северна и Южна Америка, Намибия, край западното крайбрежие на Индия. В тези води практически няма микроорганизми, усвояващи азот - един от главните елементи на живота.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 steve

    21 0 Отговор
    Този факт показва пълната незаинтересованост на ООН. Впрочем това е една изчерпана и безполезна организация от която нищо не зависи!!!
  • 2 ККК

    22 2 Отговор
    Абе докато,човечеството не разбере,че основният проблем на Земята е увеличаващият се брой на населението, никога няма да се справим с замърсявания и пр. Вече наближаваме 8 милиарда и докога ще се увеличаваме не се знае.И то кои се увеличават най-много...
  • 3 експсрт

    12 0 Отговор
    Кога я откриха , Кога се разшири , Кога станаха много
  • 4 Анекдот

    5 2 Отговор
    Полски мишки изяли реколтата със зърно!?

    Егати поляците, егати мишките, егати реколтата...
  • 5 Шляхтиц

    27 2 Отговор
    Населението на земята се увеличава най-вече от човешки същества тип ХЛЕБАРКА. Той няма какво да яде, но ражда пет, шест, че и повече деца.Нобелов лауреат за биология през годините 1966, 1967, беше установил, че ВСЯКА СТЪПКА НА ЧОВЕКА КЪМ ЗАПАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕШКИЯ ВИД. Всички действия на медицината за запазване на човешкия живот намаляват генетичния капитал на човешкия вид. През 1885 година населението на земята е съставлявало 485 милиона хора, или приблизително ПОЛОВИН МИЛИАРД. Само за сто и шестдесет, сто и седемдесет години човешкото население нараства четиринадесет пъти. Това много напомня жизнения цикъл на катерички в далечен Сибир, които нямат естествен природен враг и на всеки четири години популацията им се увеличава неимоверно и се разболяват от специфична вирусна инфекция на мозъка. Три четвърти от популацията умира. Останалата най-здрава и устойчива една четвърт възобновява цикъла и така до края на света. При човешкия вид цикълът може да има друга продължителност. Маите са просъществували няколко стотин години, египтяните , няколко хиляди години, при човешкия вид този цикъл може да е неизвестен. Но тенденцията е към скъсяване на този период. Ренесанс, Барок и всякакви там епохи са с продължителност не повече от стотина, двеста години. Предсказанията на проф. Стивън Хокинг най-вероятно ще се сбъднат. Човекът сам ще се унищожи.

    Коментиран от #11

  • 6 Извънземен

    10 3 Отговор
    Ние - хората, сме гнусни пришълци-завоеватели на това чудно зрънце в космоса. Плодим се и унищожаваме всичко около себе си подобно на скакалци и мишки, но от техните нашествия понякога има и ползи, а от нашето - никаква! По-добре да се затрием, но лошото е, че затриваме със себе си цял един уникален жив свят...
    Сега - мъртви зони, скоро - мъртва планета!
  • 7 хичо

    3 1 Отговор
    След 10-20 години какво ще е??
    Войни за храна.Тотално замърсяване.Болести.Природни бедствия.
    Страхувам се за детето си и по младите хора.
    Мен ме за..би,колкото изкарам,но младите..
  • 8 гост

    2 0 Отговор
    има нещо смущаващо!!! ( В ПУБЛИКУВАНОТО)
    ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ В ЗОНИТЕ С ИЗОБИЛИЕ НА АЗОТ, ЛИПСВАТ МИКРООРГАНИЗМИ, КОИТО ДА ГО УСВОЯВАТ. ТОВА Е ЕТАП ОТ ЕСТЕСТВЕНОТО ИЗМЕНЕНИЕ НА СРЕДАТА, А НЯКОИ ИСКАТ ТО ДА СПРЕ, КАК ДА СТАНЕ??????
  • 9 Сори

    7 2 Отговор
    Скоро ще открият и мъртва зона в Европа....някъде между Гърция и Румъния....
  • 10 аз бе

    2 0 Отговор
    И няма да става по-добре................................!!!!!
  • 11 лост

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Шляхтиц":

    Ами ти защо тогава не се кастрираш да да не пречиш поне ти на Земята?Като ти чета писанието по - добре и теб да те няма.
  • 12 555

    4 0 Отговор
    В БГ имаме "най-отрезвявящият" пример, толкова отрезвявящ като шамар посред нощ, а това е спонсорирането и издъжането на ромски майки, така вече ромите наброяват около 3 милиона заедно с "рожбичките" и ако сега всяка вечер "навестяват" заспали пенсионери в по-откъснатите квартали то какво ли ще правят когато пораснат тези рожбички ? ЗА сведение имам познат в краен квартал на софииска Бояна който за 3 години е нападнат 6 пъти, откраднати са му 3400 лв и е оставен инвалид от ритници на малолетни "ромчета"