Last news in Fakti

11 Декември, 2016 14:45 4 546 0

"Хъбъл" засне галактика с объркващата идентичност в купа Дева (Видео)

  • наса-
  • хъбъл
"Хъбъл" засне галактика с объркващата идентичност в купа Дева (Видео) - 1
Снимка: NASA

Космическият телескоп "Хъбъл" наскоро засне галактика в преход, разграничавайки две нейни идентичности, съобщи ЮПИ.

NGC 4388 е една от 1300 галактики в галактичния куп Дева. Гравитационно свързаните галактики са открити в съзвездието Дева. Направената от "Хъбъл" нова снимка показва, че NGC 4388 притежава отличителните характеристики и на елиптична, и на спирална галактика.

Класифицирането й като спирална галактика се дължи на двата й симетрични спирални ръкава, които се извиват от центъра й, напомнящ сфера. Снопове ярка синя радиация са скрити в тъмните облаци прах в очертанията на ръкавите, а това е знак, че са се родили млади звезди.

Учени са на мнение, че двойната идентичност на NGC 4388 е свързана с местоположението й в галактичния куп, където галактики се сблъскват, сливат се и си влияят едни на други по различни начини.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА