12 Декември, 2016 23:00 1 585 2

Разработват кораб за по-кратки междузвездни пътувания

  • кораб-
  • наса-
  • пътувания-
  • междузвездни

Пътуването до най-близката съседна на Земята звезда е сведено до само 20 години

Разработват кораб за по-кратки междузвездни пътувания - 1
Снимка: БТА/ AP

НАСА работи заедно с Корейския институт за наука и технологии (KAIST) по разработването на малък космически кораб от един-единствен силициев чип. Тази иновативна идея може да съкрати чувствително междузвездните пътувания, съобщи МегаВселена.

Проектът беше представен на международна среща в Сан Франциско с уверението, че корабът с единичен силициев чип може да устои на интензивната космическа радиация, на която ще бъде изложен в космоса.

За да подсигурят оцеляването, учените смятат да използват експериментална технология на KAIST от транзистор с нановлакна. Вместо използваните обикновено фино оформени каналчета, той използва нанопроводници за транзисторни канали. Добавен е допълнителен контакт, който позволява протичането на ток. Той от своя страна „поправя“ всяка щета нанесена от радиацията чрез нагряване на канала. Затова новата технология е определяна като „самолекуваща се“.

При този „нанокораб“ пътуването до най-близката съседна на Земята звезда е сведено до само 20 години, тъй като чипът може да се движи с 1/5 от скоростта на светлината. 20 години са огромна стъпка напред в сравнение с продължителността на пътуването, която науката е способна да осигури към днешна дата.

Този транзистор с нанопроводници е идеален за космически пътувания, казват от KAIST, заради относителния му имунитет към космическите лъчи и малкия размер.

Новият чип е много по-ефективен и от гледна точка на цената. „Ако можеш да замениш 500 нанометра с техника от само 20 нанометра, тогава падат и размерът и теглото“, заяви водещият изследовател в разработката Янг-Кю Чой.

Разбира се, много от тази нова технология е все още на експериментално ниво и пращането на първия кораб с единичен силициев чип в космоса ще изисква големи инвестиции както в пари така и в познание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дднен

    4 0 Отговор
    Що не натоварят всички сегашни политици на него от цял свят и да ги пратят да колонизират Марс. А ние тук все някак ще се оправим и без тях!
  • 2 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Напълно Те подкрепям. Поне в нашата държава към власт се стремят и стават политици хора, които за нищо друго не стават, освен за грабители, измамници и престъпници.