Last news in Fakti

12 Декември, 2016 21:42 1 281 0

Гутериш положи клетва и заяви: Войната роди ООН

  • антониу гутериш-
  • оон-
  • клетва-
  • война-
  • генерален секретар

Нека запазим мира, призова новоизбраният генерален секретар на организацията

Гутериш положи клетва и заяви: Войната роди ООН - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Антониу Гутериш положи клетва като генерален секретар на Организацията на обединените нации, съобщи Си Би Си.

Бившият португалски премиер ще встъпи в длъжност в началото на следващата година.

„Войната роди ООН. Днес трябва да сме тук за мир“, бяха първите думи на новоизбрания генерален секретар, който подчерта, че трябва да се направи всичко възможно за запазване на мира.

Антониу Гутериш спечели надпреварата за ООН – в която участваха и Ирина Бокова и Кристалина Георгиева – през месец октомври. Той ще наследи на поста Бан Ки-мун.

Португалецът заяви, че световните лидери трябва да покажат, че се интересуват от своите народи и трябва да работят за глобална стабилност и солидарност.

Организацията на обединените нации е създадена през месец октомври 1945 година – седмици след края на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА