13 Декември, 2016 15:39 6 628 13

В Иран отговарят на САЩ с кораби с ядрени двигатели

  • иран-
  • кораби-
  • сащ

Вече е издадена заповед за започването на конструкция

В Иран са започнали работа по изграждането на кораби с ядрени двигатели, съобщи „Ройтерс“.

Такава заповед е била издадена от иранския президент Хасан Рохани. Това трябва да е отговор спрямо очакваното подновяване на санкциите към Иран от страна на САЩ.

През миналия месец конгреса в САЩ взе решения, правещи по-лесно евентуално разширяване на санкциите срещу Техеран. Според Рохани това е нарушение на сделката за ядрената програма на страната, която беше сключена в началото на тази година.

Според иранския президент новите кораби трябва да се използват в морските превози. Той е изпратил и писма до иранската Организация за атомна енергия. Те са свързани с планирането за изграждане на производствени атомни централи за морски транспорт.

В Иран има притеснения и от назначаването на новия американски президент Доналд Тръмп. В своята кампания той заяви, че е готов да преразгледа ядреното споразумение с Техеран. Ирански учени вече са инструктирани за новите проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    11 5 Отговор
    нека познаем от къде иран ще се сдобие с корабни ядрени двигатели?от същото място от където севернокореиския идиот доби ядрената си технология.

    Коментиран от #5

  • 2 Тошибиян

    8 4 Отговор
    Ма нека Ким да изстреля ядрените ракети не само да ги държи на скришно и да са свършва с тоз побъркан свят
  • 3 Мемфис

    5 12 Отговор
    Какви глупости пише този сайт?
    Иран е платил 16 милиарда долара на САЩ. За покупка на 82 Боинга!
    Подобни простотии са само в главите на платените русофилчета!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мемфис":

    Не мога да те разбера нещо, ама е ясно, че си русофоб :)
    Какво общо има покупката на цивилните боинги със санкциите срещу Иран? Ето ти едната новина:
    http://www.telegraph.co.uk/business/2016/12/11/boeing-agrees-166bn-deal-sell-80-jets-iran-sanction-ease/
    Ето ти другата:
    http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iran-nuclear-powered-war-ships-response-us-sanctions-a7471566.html

    Как успя пак да вкараш русофилите в коментарите не те знам, ама не е зле да си продухаш малко русофобските простотии в черепната кутия и да се информираш малко преди да пишеш. ;)
  • 5 на Деса шушито

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    И теб какво те бърка това? Що не цирикаш, че Пакистан има ядрено оръжие благодарение на кой? На кой бе трол краварски?

    Коментиран от #6

  • 6 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "на Деса шушито":

    пакистан и индия имат оръжие благодарение на свои ядрени програми взаимствани сериозно от руската или по-скоро от съветската такава,ноу хауто идва в пакистан от китаиците ,доблесни ученици на масква.та пак стана като при пиночет ,я ми кажи колко хора е изтрепал пиночет ,щото оспорваше 3 те хиляди дето ти казах.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 КПСС

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Остави ги ,не се нервирай на ушанките.Те забравят ,че техния любимец товарищ Сталин е изтрепал 15 милиона руснаци ,ей така за кеф.

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "КПСС":

    няма как да ги оставя ,пич.те на това разчитат ,много време ги оставихме и затова сме на такъв хал.трябва да си знаят мястото там в коптора и да си мълчат.
  • 9 Крилья Советов

    2 2 Отговор
    Ядрената програма на Северна Корея идва от Китай, който въобще не е ученик на Москва от доста години, най-малко от смъртта на Сталин. Маоизмът в Китай е типичен с бруталността си и чистките в партийния апарат са както при Сталин, с уговорката, че и Сталин, и Мао са мъртви, но методите им на работа продължават.

    Колкото до ядрената програма на Иран, там, в резултат на дългите години изолация от световните бизнес процеси, самолетите започнаха да падат - твърде стари, твърде амортизирани, а санкциите от страна на кликата около САЩ не позволяваха да се купят нови. Затова е покупката на толкова много Боинг наведнъж. САЩ пък обмислят улесняването на процеса по налагане на санкции чрез подготвянето на административни мерки, така че да не се губят време и усилия. Това е нещо, което може да се обърне срещу всяка страна впоследствие.

    Между другото, Индия и Пакистан не са сред най-умните и въздържаните притежатели на ядрено оръжие, но с десетилетия не са посмяли да използват такива средства. Така тезите за идиотите с ядрено оръжие отпадат. Ще бъде жалко, разбира се, Иран да бъде с отново наложени санкции и изключване от международната търговия, още повече, президентът Рохани е доста умерен, отказа се от обогатяването на уран, поддържат се квоти за производството на тежка вода, но вероятно всичко идва под влияние на Саудитското кралство, което е основен съперник на Иран в региона и естествено би загубило предимство пред Иран.
  • 10 на Деса шушито

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Третополово, да понаучиш първо бащата на пакистанската ядрена програма Абдул Кадир Хан в коя европейска държава се научава да обогатява уран и как се прави центрофуга. Е не е Русия. Да прочетеш защо го прибраха на топло-за издаване на ядрени тайни на С.Корея-за сметка на ракетни технологии и на Иран. Да понаиш коя друга арабска държава финансираше пакистанската ядрена програма и в вамяна на какво. Говори се, че официално ще се присъедини към ядрените държави. Та ще научиш името. Не може наизуст на повтаряш, че Русия е виновна за всичко, издава козяшкия слугинаж. Скачаш и до Пиночет!
    "43 години след кървавия държавен преврат в Чили, ръководен от военна хунта начело с генерал Аугусто Пиночет и установил 17-годишна брутална диктатура, довела до десетки хиляди убити и изтезавани и над 3000 „безследно изчезнали”, чилийският парламент най-после се осмели да обяви Пиночет за „най-насилническия и престъпен” управник в историята на страната. „За” решението гласуваха 69 депутати, 23 бяха против, шестима се въздържаха." Ето ти цитат-3000 са само безследно изчезналите, французите твърдят, че 3000 убити са само чуждите граждани. Цитат ти предоставих, ако трябва пак! Но недей психясвай на тема Русия, безсилно си, жалко си! Чето какво ти пишат хората обогатявай си общата култура.
  • 11 7777777

    1 2 Отговор
    Кои пък са тези американци, че да налагат санкции на неудобните за тях страни -ИРАН, РУСИЯ. За какви се мислят за световен лидер ли? Само такива като нашите политици ги слушат!

    Коментиран от #12

  • 12 десиното шуши

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "7777777":

    Тя таз Хамерика е уморен кон-кранта скапана.

    Коментиран от #13

  • 13 7777777

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "десиното шуши":

    И огромен финансов балон под налягане с 19 трилиона долара дълг!