19 Декември, 2016 22:00, обновена 20 Декември, 2016 09:05 7 138 18

Камион се вряза в коледен базар в Берлин. Има убити и ранени. (Видео + Снимки)

  • берлин-
  • базар-
  • камион

Предполага се, че е атентат

Камион се врязa в коледeн базар в Берлин, съобщиха световните агенции. Си Ен Ен съобщи за най-малко деветима загинали. Други 50-тина са ранени.

Товарният камион е нахлул от улица "Будапеща".

Очевидци съобщават и за взрив. Районът е отцепен от силите на реда. Свидетели разказват, че камионът въобще не е намалил преди да удара.

Камионът, врязал се в тълпата, е бил с полска регистрация. В кабината на камиона е намерен един мъртъв човек. Не е ясно дали това е шофьора на камиона или негов придружител.

След нападението мъж се опита да избяга от мястото на престъплението, но беше задържан. Предполага се, че е от Афганистан или Пакистан. Засега се работи по идентификацията му.

Нападението в Берлин възбуди страховете от Ница, където на 14 юли беше извършен подобен атентат.

1.20 часа

Белият дом осъди като терористичен акт станалото на Коледния пазар в Берлин, съобщи Ройтерс.

Ние сме в контакт с германските власти и ние сме готови да предоставим помощ, от която те се нуждаят в разследването на този ужасен акт.

0.52 часа

Берлин ли е следващата цел на ислямисткия терор? Това пита в. „Гардиън”. Според изданието в германската столица може да има по-широка мрежа от евентуални терористи.

0.30 часа

Facebook активира функция "Safety Check" . С нея можете да маркирате, че се намирате на сигурно място.

0.16 часа

Според в. "Тагесшпигел" полицията в момента проверява подозрителен предмет.

23.48 часа

Списание „Шпигел“ цитира полската телевизия TVN24, по която Ариел З. е заявил, че неговият братовчед е шофирал камиона. Той не може да си представи, че братовчед му е извършил нападението.

23.44 часа

Френският президент Франсоа е изказал съболезнования на германския канцлер Ангела Меркел.

23.34 часа

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви в Туитър: „Разтърсен съм от новините от Берлин. Ние сме напълно солидарни с нашите германски приятели“.

Солидарност бе изразена и от Ница, където през юли загинаха 86 души.

23.28 часа

Полицията в Берлин се обърна с молба към гражданите да не разпространяват в социалните мрежи видео от мястото на събитието. Така ще се опази личното пространство на жертвите и техните роднини.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер говори за „драматична ситуация“. Той твърди, че въпреки това ситуацията е под контрол.

Междувременно светлините на коледния базар са изключени. Полицията официално потвърди, че придружителят на шофьора на камиона е мъртъв.

22.19 часа

И полицията в Бранденбург е вдигната по тревога. По информация на говорител на вътрешното министерство в Потсдам и там е създаден кризисен щаб. Специалните сили (SEK) са също вдигнати по тревога. Все още от Берлин не са поискали помощ от Бранденбург, е заявил полицейски говорител.

23.16 часа

Полицията е отворила телефонен номер в Берлин – 46644664, на който роднини на пострадалите могат да получат информация, съобщава RBB. Според полицията в момента няма информация за други застрашени места в столицата. Коледният базар остава затворен за неопределено време. Неговият шеф Давид Екел е шокиран от случилото се, съобщава в. „Тагесщпигел“.

23.14 часа

Германските власти са се свързали с полските власти за изясняване на случая. Германският министър на вътрешните работи засега отказва да коментира дали е атентат или катастрофа, изчаква повече данни.

23.08 часа

Канцлерът Ангела Меркел е извикала на съвещание членовете на Съвета за сигурност. Очаква се вътрешният министър да излезе с доклад за ситуацията. Никой не е поел отговорност за нападението.

23.01 часа

Властите в Берлин за момента не разкриват самоличността на жертвите и ранените. Отправят се призиви за спокойствие.

22.57 часа

Нова интрига се заформя около нападението в Берлин. По полската телевизия се е изказал Ариел Зуравски. Той твърди, че е разпознал камиона на неговата фирма. Към 12 часа той е имал контакт с неговия шофьор. Към 16 часа е опитал отново да се свърже, но не е успял.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер е на мястото на събитието. „Нашите мисли са с жертвите и ранените“, каза Мюлер пред RBB. Според него ситуацията е под контрол, а болницата „Шарите“ е в готовност да приеме много ранени.

22.51 часа

Можем да потвърдим за 9 загинали и много ранени. Много колеги са на място, за да разследват... Това се казва в съобщение от Берлинската полиция в Туитър. Отправя се призив столичани да остаат по домовете си.

22.45 часа:

Шофьорът на камиона е заловен. Неговият съучастник, който е бил до него в кабината на камиона е мъртъв. По информация на полицията камионът се е врязъл в коледния базар и там се е движил между 50 и 80 метра. Камионът е имал полски регистрационен номер.

Полицията на Берлин се обърна със следния апел в Туитър: „Моля помогнете ни. Останете си по домовете и не разпространявайте слухове.

22.30 часа:

Източници от силите за сигурност разкриха, че около 21.15 часа местно време единният от атентаторите е бил е бил заловен.

Силите за сигурност за били мобилизирани. Вече се прави пряка връзка между атентата от Ница от 14 юли и този в Берлин.

22.10 часа: Един фотограф на ДПА разказва за полицаи до зоопарка. Един от атентаторите е избягал. Засега не е известно дали нападението има терористични подбуди.

Улица „Будапестер щрасе“ е напълно блокирана. Там е организиран център за роднини на пострадалите. В момента полицията разчиства коледния базар и слага ограждения. Полицейски служител е казал за в. „Берлинер цайтунг“, че е възможно изтичане на газ.

Инцидентът напомня нападението от Ница това лято.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваньо

    10 1 Отговор
    Смятай, че е случайно!
  • 2 Гост

    11 3 Отговор
    Случайно отишъл на коледен шопинг с камион.
  • 3 Фанта

    8 1 Отговор
    Ужас ...
  • 4 Mercedes-Benz

    19 4 Отговор
    Обесете мръсната гедерейска комунистическа уличница меркел! Тази левичарска гад и еврейска слуга докара прекрасната Германия до това положение!
  • 5 Герги

    23 2 Отговор
    Разбира се че е умишлен акт . Немците , какво чакат ? А не линчуват това урудливо нещо което уж ги управлява .
  • 6 Клетите неразбрани мумуслите

    16 2 Отговор
    Нека...тъпите швабарски "толерантни" ислямо-арабо-м..го-любци.
    Сами си го докарах, да си сърбат. И тепърва се започва. Но го докараха на цяла Европа, това е ПРОБЛЕМЪТ!
    А швабите са вече доказани дебили, и като нищо пак ще изберат онова пак, вие викате да я бесят и линчуват. Светът отдавна не е това което беше допреди няколко десетилетия. Сега е едно извратено местенце.
  • 7 Варна

    15 0 Отговор
    - "Да живее" мултикултурализма
    Ще разберат някой ден онези там на Запад, че сме били прави да не допускаме чалмите да се вихрят, само че ще е твърде късно.
    Хайде сега ги разкарай тези дето ги пусна ...
    От догодина ще вземат да ни ги връщат защото една част са били регистрирани тук.
    Тогава какви ще ги вършим?
    Ще се лее кръв - НЕИЗБЕЖНО Е
  • 8 Отиде

    13 0 Отговор
    Все по зле ще става !!!!
  • 9 ЧНГ

    9 3 Отговор
    Весела ви Коледа, дойчовци дебилни!
    Да ви е весело и щастливо за всичко, което причинихте на европейските народи.
  • 10 Мишо

    9 4 Отговор
    Това което става в Европа е под Еврейски диктат . Евреите стоят зад наводняването на Европейските нации с мангали . Много хора тепърва ще разбират гения и величието на Адолф Хитлер .
  • 11 Тошибиян

    6 4 Отговор
    Мишо адолф е проект на еврейте хардлайнери за да се даде тласък на новия световен ред....целта беше да стане това което е сега а воината беше пътят към това.....рокфелер е давал горива на хитлер...подводниците му са топили стотици кораби с продукция за съюзниците чият продукция е била на еврейте в сащ които не достигат до фронта и така поръчките за производството им се увеличават до небесата за да компенсират потопените кораби....
  • 12 Мамка ви араби

    16 0 Отговор
    Франсетата и Швабите много обичат араби и м...ли.Те ще се оправят ние да му мислим.Толкова ли е трудно да се обедини света и тези хлебарки да се изолират в тяхната държава да си се трепат колкото им е кеф.Тези чалми ще докарат няква 3-та световна война.Отваряйте си очите на четери хора и тук ,ще направят нещо тези гадини.Жалко за хората и тяхните роднини.А,бе токова ли не могат да им сложа по една бомба в лагерите и да ги изпукат пък после да се каже че са някви терористи.
  • 13 Do mamka vi arabi

    2 4 Отговор
    Vie nqmate gram mozuk istina kato tebe ako govori6 taka koi karada izliza problemi v tezi durjavi nali nosi6 demokrasiq kato usa i evropa:)??? Gospod da vi dade gram pone mozuk
  • 14 ААА

    7 0 Отговор
    Ако някой си мисли ,че Меркел взима тези решения самостоятелно ,на своя глава- значи е пълен дебил.Меркел е фасадата,а зад нея седят службите, крупният бизнес , и трето пето поколение съветници. Нерадостната статистика гласеше ,че Германия и Централна Европа ще загубят 14% от своята работна сила , в близко бъдеще,ако се задържат тези негативни демографски показатели. Нали и Кристалинка искаше да ни засели емигранти ,с мотив демографската катастрофа. Само едно не разбраха тези пишман-политици. ОТ ТРИЦИ БЯЛ ХЛЯБ НЕ СТАВА. И сега да си носят последствията.
  • 15 OMG WTF

    1 0 Отговор
    Вилкомен, рефюджис!
  • 16 Хасан

    7 1 Отговор
    Сирия се пренесе в Германия... И тука почна тероризъм..За какво трябваше да се разбият тия страни, нека да си живеят в средновековието,нека да си живеят в диктатура.. Кадафи беше диктатор, ама след него стана по лошо. Садам също..." В арабските страни жените нямали права".. Боли ме хуя за тях..нека да си нямат
  • 17 Хасан

    4 2 Отговор
    Ердоган добре им беше казал да направят зона в Сирия без военни действия и там да се съберат всички бежанци.. Ама тая тъпа крава Меркел беше против.. Сега да сърба попарята

    Коментиран от #18

  • 18 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Хасанчо, не рупай заучени клишенца, моля те!

    Ердогрух поиска "зона за сигурност" не заради емигрантите, а да получи под свой контрол едно голямо парче чужда земя.

    Аре тия глупости да си ги говориш на някой друг!
Новини по държави: