Last news in Fakti

23 Декември, 2016 13:09, обновена 23 Декември, 2016 16:50 3 164 4

Похитителите на либийския самолет се предадоха (ВИДЕО)

  • самолет-
  • либия-
  • либийски-
  • малта-
  • похитен

Заложническата криза приключи без жертви

Похитителите на либийския самолет се предадоха (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/ AP

Либийски самолет беше похитен от двама мъже, които го насочиха към международното летище в Малта. Заложническата драма приключи без нито един пострадал, а похитителите се предадоха.

Самолетът е пътувал от Сабха до Триполи, Либия. Бил е отклонен от маршрута си и е кацнал в Малта, съобщи Times of Malta. На борда му има 111 пасажери и 7-членен екипаж. Един от похитителите на борда бе въоръжен с граната. Малтийският премиер е бил информиран за ситуацията. Според силите за сигурност похитителите са двама.

Смята се, че похитителите са привърженици на бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Еърбъсът А320 на авиопревозвача „Afriqiyah Airways“ е извършвал вътрешен полет, когато е бил похитен.

На международното летище в Малта пристигнаха полицейски и военни части, които бяха позиционирани близо до самолета. Тези, които отвлякоха либийския самолет, поискаха безопасното изтегляне на бунтовниците, обкръжени от правителствените войски в град Бенгази.

Предполага се , че двамата похителите принадлежат към групировката „Алфатах Ал Джадида“.

Около 15:00 часа българско време „Скай нюз“ съобщи, че първите 25 души са били освободени от похитителите и са напуснали самолета. Близо 15 минути по-късно бяха пуснати още 25 души. Към 15:40 часа общо 109 пасажери са били освободени от похитителите. Двамата похитители и част от екипажа на самолета все още са на борда.

Според представител на либийските власти похитителите са призовали за създаването на прокадафска партия. Те са поискали убежище в Малта.

Около 16:40 часа малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че и последните останали членове на екипажа и похитителите са напуснали самолета. Похитителите са се предали.

Общият брой на пасажерите е 111 – 82 мъже, 28 жени и едно бебе. Либийски представител заяви пред „Ройтерс“, че пилотът е искал да кацне на либийска земя, но похитителите отказали.

Това е най-големият подобен инцидент в Малта от 1985 година насам. Тогава египетски Боинг каца в страната. Заложническата драма – продължиха близо 24 часа – завършва с 62-ма убити, след като египетски командоси щурмуват самолета.

Похитителите на либийския самолет се предадоха (ВИДЕО)

Похитителите на либийския самолет се предадоха (ВИДЕО)

Похитителите на либийския самолет се предадоха (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    2 1 Отговор
    Да видим къде ще се блъсне.
  • 2 вввввв

    3 1 Отговор
    Дано не се блъска никъде ами да му наблъскат нещо в тиквата и да го приключват!
  • 3 goni

    13 0 Отговор
    100% са хора на Кадафи!:) Всички останали в Либия след "Арабската пролет" са истински Демократи!:) Страната цъфна, върза, узря и окапа! Жалко! Беше хубава страна! Не случайно в нея работеха не само български, а и специалисти от цял свят! Сега работят само ония от специалните служби!:) Ама, какво да се прави?! Демокрацията иска жертви!

    Коментиран от #4

  • 4 Ал Купоне

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Не ги знам тези чии хора са, на Кадафи или на демокрацията !? Но знам, че оня либиец, който взриви боинга над шотландското градче Локерби, когато загинаха 270 души, точно беше човек на Кадафи.