Last news in Fakti

26 Декември, 2016 13:54 1 792 2

Кисинджър – посредникът на Тръмп

  • хенри кисинджър-
  • посредник-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • русия-
  • владимир путин-
  • дипломат

Тръмп вече изпрати сигнали, че иска затопляне на отношенията с Русия

Кисинджър – посредникът на Тръмп - 1
Снимка: БТА/ AP

След избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати възникна един основен въпрос – какво ще е отношението на Вашингтон към Москва и ще има ли затопляне на двустранните отношения с руснаците?

Американският президент вече изпрати сигнали, че иска по-близки отношения с Кремъл. В ролята на посредник може да влезе бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, коментира „Политико“.

Кисинджър е един от малкото американци, които често се срещат с Путин и поддържан приятелски отношения с него. Сега, след като Тръмп изрази желание да стопи ледовете, 93-годишният дипломат може да се окаже идеалният посредник.

Кисинджър се превърна в архитекта на разведряването на отношенията със Съветския съюз през 70-те години на миналия век. По всичко изглежда, че и той, и новоизбраният държавен глава, искат да реализират дългосрочна цел за по-топли връзки с Кремъл.

От години – дори след като не бе вече във фокуса на обективите - Хенри Кисинджър твърди, че насърчаването на баланс на силите между САЩ и Русия ще допринесе за глобалната сигурност и подчертаваше, че не трябва да има двуполюсен модел, при който липсва диалог и разбирателство.

През последните седмици Кисинджър и Тръмп проведоха няколко срещи. Дори след като републиканецът разговаря директно с президента на Тайван и нажежи дипломатическите страсти, Кисинджър изрази увереност, че той няма да обърне гръб на дългогодишните дипломатически традиции с Китай.

В края на месец ноември Кисинджър заяви, че Тръмп и Путин трябва да се вземат на сериозно, защото предишната американска администрация понякога е показвала снизходителност. Хенри Кисинджър подчерта, че е нужен диалог между Вашингтон и Москва. Може ли именно той да се окаже посредникът за този диалог и затоплянето на отношенията?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да успокоим топката!

    4 0 Отговор
    Стига вече войни американски с бежанци, кръв, танкове и автомати! Време е за Мир, бизнес, труд, уважение , любов и защо не чашка сливова с домати!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.