28 Декември, 2016 14:13 2 016 14

Откриха български боеприпаси в Източен Алепо

  • сирия-
  • алепо-
  • боеприпаси-
  • складове-
  • бунтовници-
  • руската армия-
  • български боеприпаси

Руските войници са открили седем огромни оръжейни арсенала и десетки по-малки в освободената източна част на града

Откриха български боеприпаси в Източен Алепо - 1
Снимки АП/БТА

"Те живееха в апартаментите на хората. Използваха ги за оръжейни складове. Аз се страхувах за живота си, защото цялата къща се бе превърнала в капан“, разказва жител на Алепо, чиито апартамент е бил използван от бунтовниците.

Руските инженери са намерили 122-милиметрови минохвъргачки, няколко ракетни установки, ръчни гранати, гранатомети, боеприпаси за гаубици, малокалибрени оръжия. Арсенал, достатъчен за нуждите на цял батальон.

Сред намерените оръжия е имало такива, произведени в Германия, САЩ и България, заяви ръководителят на екипа от Международния противоминен център на Въоръжените сили на Руската федерация Иван Громов в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Български муниции и преди бяха намирани в сирийски складове, изоставени от противници на режима в Дамаск.

В Москва "възникват въпроси" във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви във вторник Мария Захарова, официална говорителка на руското Министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости.

Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани и досега от български заводи.

Откриха български боеприпаси в Източен Алепо

Руските сапьори от Международния противоминен център, които активно провеждаха хуманитарни операции в освободените от бунтовниците квартали на западната част на Алепо, твърдят, че са се натъкнали на минирани улици, входове към домове, автомобили и мотоциклети, като са открили взривни вещества дори в детски играчки. С една дума, всяко нещо в града е било превърнато в боеприпас или оръжие.

Откакто руските войници влязоха в опустелия и унищожен сирийски град са открили 7 огромни склада с оръжия и десетки по-малки, като представители на армията заявяват, че размерът им зависи от важността и влиянието на бунтовническите групи, които са ги използвали.

Един от оръжейните складове се е намирал в сутерена на бивша болница. Там са били намерени и хранителни запаси — десетки чували с ориз, нахут, леща, кутии със зехтин и пакети с брашно. Всички произведени в Турция или в западни страни.

По време на обсадата над Алепо ООН и различни правозащитни организации непрестанно алармираха, че хората в окупираната от бунтовниците източна част на Алепо са изправени пред хуманитарна криза, че са на ръба на катастрофа. Според данните жителите в тази част на града нямаха не само какво да ядат, но и питейна вода. След като бунтовническите квартали бяха освободени от присъствието на опозиционните групировки, руската и сирийската армия откриха повече от 1,5 тона хляб, складиран в един от кварталите в източната част на града.

Откриха български боеприпаси в Източен Алепо


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 10 Отговор
    Да бе, естествено че руско оръжие няма да се открие. А плененото от армията на диктатора къде е? И сигурно Сирия никога не е внасяла българско оръжие. А с 2000 хляба колко човека ще нахраниш г-жо Трачева и за колко дена. Или си приписваш статиите без да мислиш, или такава ти е "опорната точка". Май е по-лесно ако спрат военните заводи в България и оставим на ушанките и малкото което продаваме. Защото на тях 15 милиарда за 2015г са им малко... Нито с руски подлоги, нито с американски поклонници ще прокопсаме. Трябват ни българофили в България. Мислещи хора.
  • 2 да го кажем направо

    13 1 Отговор
    Е че това отдавна не е тайна...Нали Тиквоча от там направи милиони щрез посредниците на ЦРУ...
  • 3 666

    13 1 Отговор
    Произвеждаш оръжие - ами продаваш оръжие. Проблемът е, че уж боеприпасите гръмнаха с едни складове....пък после се изнасяха едни боеприпаси с едни кораби..... къде отиват парите от тях се пита в задачката? Щот в хазната не влизат. А и нали според DW ИД сама си е произвеждала боеприпасите? Ква стана тя?

    Руснаците с право ще ни сецнат лицензите и с производството толкоз със заводите. След бат Бойко потоп. Ама пак руснаците ще са виновни, че продаваме на Украйна и ИД. Ама видиш ли ние сме продавали на Саудитска Арабия и САЩ, пък те какво правят с тях.... Законното го продаваме наистина на тези държави и не е проблем. А другото....?
  • 4 ха ха

    2 3 Отговор
    БРАВО това ни е националния интерес Хората ни трябва и те хляб да ядат Няма само ушанките да пълнят гуша
  • 5 Тамошен

    2 1 Отговор
    Държава без военен завод, е като гола поляна.
    За да се поддържа едничкия останал държавен военен завод трябва нещо да се произвежда. Трябва да има с какво да противодействаме, в случай на нужда !
  • 6 Ник

    2 0 Отговор
    Спомнете си как тази година, Ненчев и онова хюм- е Къдравата Сю обясняваха как няма начин нашето оръжие да попадне в ръцете на ДАЕШ...
    Чудя се още как Винету не е излязъл по всички телевизии да обяснява как са виновни предходните управления, а сигурно и БОК в лицето на Стефка Костадинова
    Някой ще яде бой... - Много бой ще яде!

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ник":

    в източно алепо е нямало даеш,поне се запознаи кои са били там.и не си мисли че само българско оръжие има в сирия .има всякакво оръжие и особено много руско и сръбско такова естествено има и българско.само че се бие по българската глава от руска посока както обикновенно щото тук веднага се появява някои като теб.

    Коментиран от #8

  • 8 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Добре бе,
    Наименованието ДАЕШ съвсем целенасочено бе въведено от Французите, като нарицателно за да изразят пренебрежението им към ИДИЛ. До колкото съм наясно това е някаква форма на обида на арабски.
    След атетнтатите във Франция, това наименование бе използвано дружно от Европийските лидери с цел подкрепа и демонстрация на единството на ЕС по случая.
    И не виждам какво демонстрираш след като Джабхад АН Нусра са клон на Алкайда и са обявени за терористична организация.
    Поради тази причина не разбирам какво ми демонстрираш?
    Толкова ли си тъп, че да не можеш да разбереш какви последствия може да има това?

    Коментиран от #10

  • 9

    0 2 Отговор
    Rusnacite vinagi tursiat "Pod Vola Tele" Kakvi licenzi???
  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ник":

    та ми е чудно ,що винаги неуките демонстрират някво самочувстивие.не ,тъпия си ти ,да твърдиш че даеш или идил са били в източно алепо.ал нусра и въпросните са две различни организации ,воюващи дори една с друга.тва по повод кои къде какво.сега за оръжието .оръжие имат всички купувано от всякъде руско,американско,българско и т.н.предназначението на оръжието е да убива и воините са наи-големия му пазар,така че не е драма че има и българско там.пристигнало е предполагам по системата на доставките на умерената опозиция ,а после е разпределено между всички защитници в алепо ,демек и при радикалните.проблема е известен не от сега на европа и сащ .решението бе просто оставиха всички в лапите на руснаците и асад,но путин изненада света като пусна радикалните да си тръгнат от алепо по живо по здраво.тва ти осъзнаваш ли ква отговорност е а?

    Коментиран от #13

  • 11 1234

    0 0 Отговор
    Тамошен съгласен съм , че държава без военни заводи е гола поляна, но се питам какво ли е държава без армия без икономика с корумпирани политици и управници и заспал народ??
  • 12 Гого

    1 0 Отговор
    Какъв парадокс, намерените оръжия в Алепо български , а хранителните продукти Турски. Лелее каква демокрация раздаваме у нас и по света браво!
  • 13 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Вероятно е по- добре да не се занимаваш с коментари, като онзи с коня,
    - Ан Нусра са обявени за терористична организация от ООН. Участващите коалиции в Сирия и Ирак подкрепят резолюцията и са предприели действия за тяхното унищожаване. Снабдяването на терористични организации с оръжие в противовес на решението на ООН може да докара сериозни проблеми за България. Поради тази причина тъпото ти изказване за снабдяването няма да я коментирам просто защото няма връзка с никаква здрава мисъл

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ник":

    аз много добре знам кои са ал нусра,но ти писа даеш в онзи си пост или си забравил?българия не е снабдявала терористични организации с оръжие в този конфликт,а е снабдявала такива признати от оон ,които в последствие са го прехвърлили при ал нусра,подобен проблем имаха и турция и сащ и въобще цяла европа и затова се спря подпомагането на защитниците на алепо при което те бяха победени.тва обаче не оневинява руснаците ,които позволиха на джихадистите от ал нусра да излязат от града ,както и че потдържат хизбула съвсем официално ,може да провериш кои са хизбула .иначе си прав с мен няма как да спориш мнооого си малък.може да се заяждаш ,но тва определено е съвсем друго нещо !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания