29 Декември, 2016 09:32 979 4

Нетаняху осъди речта на Кери като пристрастна

  • нетаняху-
  • кери-
  • израел-
  • израелски селища-
  • бенямин нетаняху-
  • джон кери-
  • мир

Според израелския лидер тя е била фокусирана върху заселническата дейност, но не и върху палестинската терористична кампания

Нетаняху осъди речта на Кери като пристрастна - 1

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди речта на отиващия си американски държавен секретар Джон Кери за израело-паристинският въпрос, наричайки я предубедена.

"Речта на държавния секретар на САЩ Джон Кери за Близкия Изток беше настроена срещу Израел", заяви Нетаняху.

Кери заяви, че перспективата за постигане на мирно споразумение се основава на общи решения, взети от Израел и палестинския народ, но то е в смъртна опасност. Той предупреди, че продължаващите строежи на Западния бряг и в Източен Йерусалим са се превърнали в сериозен проблем.

Нетаняху осъди речта на Кери като пристрастна

В коментара си за речта на Кери, направен на английски в ефира на държавната израелска телевизия, израелският премиер заяви, че е разочарован от изказването, което според него е "небалансирано" и "маниакално фокусирано" върху израелските селища.

В същото време Кери едва е споменал "корена на конфликта — нестихващата терористична кампания на палестинците" срещу Израел. Той добави, че в центъра на конфликта е отказът на палестинците да признаят правото на Израел да съществува, но Кери "не вижда простата истина".

Нетаняху упрекна Кери, че в момент, в който целият регион е обхванат от пламъци, той произнася изключително критична реч срещу Израел. "В продължение на един цял час, държавният секретар нападаше единствената демократична държава в Близкия Изток", каза Нетаняху.

По-рано новоизбраният американски президент Доналд Тръмп писа в Туитър в подкрепа на Израел, като заяви, че няма да позволи към него да се отнасят с "презрение и неуважение".Той призова Израел да "остане силен", докато той встъпи в длъжност през следващия месец.

Речта на Кери идва броени дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която призовава за прекратяване на израелската строителна дейност в окупираните палестински територии. По време на гласуването САЩ за пръв път се въздържаха и не наложиха своето вето, което бе и причината този оскърбителен документ да бъде приет.

По този повод Кери заяви, че действията на САЩ са свързани с опазването на възможността за двудържавно решение на израело-палестинския конфликт. "САЩ гласуваха в съответствие с нашите американски ценности", каза държавният секретар.

Въпросът за еврейските селища е един от най-спорните в отношенията между Израел и палестинците, които виждат застрояването като пречка за мира и създаването на жизнеспособна палестинска държава.

Повече от 500 000 евреи живеят в около 140 селища, изградени, откакто през 1967 г. Израел окупира Западния бряг и Източен Йерусалим.

Тези селища се разглеждат като незаконни от международното право, въпреки че Израел оспорва това.

Нетаняху осъди речта на Кери като пристрастна


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    2 2 Отговор
    Дали е прах в очите или наистина евреите губят контрол върху статуквото?
    Ако е така сега ще осмърдят всичко и ще започнат люти обвинения в антисемитизъм.
    "Който не е с нас е против нас".
  • 2 Гост

    1 1 Отговор
    Яд ме е на Сталин че спря Хитлер , сега такива проблеми нямаше да има
  • 3 Тръмп

    1 0 Отговор
    Евреите са измислили че тая земя там е обещана от Бога и след това обвиняват че мюсюлманите са фанатици.. Откакто има Израелската държава има и терор по света..
  • 4 Диди

    0 0 Отговор
    От години насам политиката на Нетаняху показа,че мир няма да има.Натаняху трябва да бъде премахнат,за да има шанс за преговори,които да доведат до мирни споразумения.Докато това застрояване не спре и Натаняху е на власт,мир няма да има.Израел не иска Палестина да бъде приета като самостоятелна държава.Крайно време е Израел да бъде принуден да престане с лошата политика спрямо Палестина.