Last news in Fakti

31 Декември, 2016 04:15 2 479 17

Кюрдите в Германия: страхуваме се!

  • германия-
  • кюрди-
  • страх-
  • турция-
  • малцинство

Напрегнатата вътрешнополитическа обстановка в Турция разединява народа

Кюрдите в Германия: страхуваме се! - 1
Снимки Архив АП/БТА

Али Топрак, председател на кюрдската общност в Германия, не крие разочарованието си от политиците и от медиите. "От месец юли насам участвам в обществения съвет на ZDF — Втора обществена телевизия в Германия, където представлявам групата на мигрантите. Всеки път, когато отворя тази тема, настъпва гробовно мълчание сред германските ми колеги", казва той.

Под "тази тема" Топрак има предвид разцеплението на турската общност в Германия. Той се страхува и говори за "лов на вещици" и пита дали и тук, в Германия, трябва да убият някой от противниците на Ердоган, преди германските политици да проумеят колко драматична всъщност е ситуацията.

Разединената турска общност

Кюрдите в Германия: страхуваме се!

Около три милиона души в Германия, от които най-много сунити, кюрди и алевити, произхождат от Турция. Това е и най-голямата мигрантска група в страната. Председател на тяхната общност е Гьокай Софуоглу. Организацията му има претенцията да представлява цялата турска общност, което в момента е много трудно. Причината е разединението на турската общност покрай атентатите, извършвани от бойци на ПКК в Турция, и чистките след опита за преврат от лятото. Вътрешнополитическата обстановка в Турция е изострена, в обществото са се настанили страхът и омразата. Ще се пренесе ли този конфликт и в Германия?

Кюрдите в Германия: страхуваме се!

"Представителите на турската общност в Германия са силно повлияни от турската вътрешна политика", казва дипломатично 54-годишният Софуоглу. И това се вижда много отчетливо на всяка по-голяма демонстрация на кюрди или на поддръжници и противници на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, посочва той.

Шпиониращи имами?

Разцеплението в турската общност в Германия постоянно се подклажда от Анкара. Турско — ислямският съюз по религиозните въпроси (DITIB) е най-голямата религиозна организация, под чиято шапка са над 970 отделни духовни настоятелства. Седалището на организацията е в Кьолн. Имамите на DITIB са турски държавни служители и наскоро стана известно, че техни представители са изпращали в Турция доклади за предполагаеми пучисти.

Възможно ли е в Германия да има имами — шпиони, изпратени от Анкара? Обвиненията са тежки. В писмено становище на DITIB се казва: "Поведението на отделни лица не бива да оказва влияние върху религиозната, социална и миротворческа дейност на всички имами. Те са наши партньори и ни подкрепят. А който надвишава непосредствените си задачи не работи за нашата кауза", се казва в документа.

И Германия вече не е сигурно място

Дебатът около DITIB показва колко тясно се преплитат германската и турската вътрешна политика. След неуспешния опит за преврат, турският президент Ердоган призова своите сънародници да донасят за критици на режима в страната и чужбина. Според Али Топрак, поведението на DITIB отравя атмосферата в турската общност в Германия. Той се страхува от поддръжниците на Ердоган в Германия.

"Как може да има хора, които, от една страна, се радват на демокрацията и живеят в една мирна държава, и същевременно подкрепят диктатурата в друга държава. Докога ще търпим това противоречие", пита той и добавя, че за първи път не се чувства на сигурно място в Германия, която е негова родина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    5 11 Отговор
    Ами терорист който убива мирни граждани ако го считате "за борец за свобода "разбира се че ще има протести! Германия трябва да спре подкрепата за Пкк терористите
  • 2 Пиночет

    8 0 Отговор
    Германския полицай Мюмюн пита друг германски полицай Али: -А ве ти чувал ли си това смешно име Фриц?
  • 3 Хасан

    6 9 Отговор
    Ами нормално си е... Все пак да не забравим че именно немската култура създаде фашизма и социализма. Идеологии които унищожават другомислещия.. Не само него и цялата му рода.. В историята няма случай в който да се създадат концентрационни лагери и да се избиват жени и деца защото са евреи

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Диди

    4 0 Отговор
    А политиката на Ердоган каква е?Ердоган е от мюсюлманските братя.Тази групировка беше забранена от Ал Сиси и той ги напъха всички с Мусри в затвора.А в Турция хората не могат да си кажат мнението за диктаторската политика на Ердоган,защото ги затварят в пандиза.През лятото в Кьолн турците демонстрираха за Ердоган,бяха подгонили кюрдите и привържениците на Гюлен,защото Ердоган ги призова да правят това.Германския министър каза,че турците не може,,тяхната криза,,да правят в Германия и с това да правят размирици и в противен случай ЩЕ ОТНЕМЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО НА ТУРЦИТЕ.От тогава има затишие.Германците тогава бяха забранили на Ердоган да говори на живо,и естественно това не му се хареса.Ердоган подпалва турците,които живеят в другите страни.Той трябва да изчезне от сцената,защото е опасен за свободата на хората.
  • 5 IVAN

    7 0 Отговор
    Ердоган е опасен за целия свят. Човек който избива собствения си народ е диктатор.
  • 6 No Fes

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Я ни кажи колко арменски жени и деца избихте.Първият геноцид на 20 век е направен от турците.
    Не ми говори за Хитлер след като сте избили милиони много преди него.Добре ви знаем мръсните гаджалски номера.
    Сега избивате кюрди и си имате диктатор ислямист с амбиции като Хитлер да прави велика ислямска държава.
    Спомни си обаче какво е станало с него и последователите му.
  • 7 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Ислямът е истинската идеология която унищожава друго изповядващия и мислещия !!!!!! Турско робство Арменският геноцид !!!! Когато се избива кюрдско мирно население от турска армия не е тероризъм !!!! Ами да върнат Кюрдистан на кюрдите !!
  • 8 Хасан

    0 3 Отговор
    Сега пак да не отворим темата за Османската империя.. Ако тогава избиване християни или други етноси то тогава нямаше да има българин,гърци,арменци,и други.. Като пример мога да ви дам САЩ.. Индианците бяха избити.. ПКК е марксистко ленинска революционна организация която с тероризъм иска да създаде социалистическа държава..
  • 9 Хасан

    0 2 Отговор
    Нормално ли е 14-15 годишни кюрдски деца да ги отвлекат в планината и да ги правят на терористи!? Не е..
  • 10 Хасан

    0 2 Отговор
    А що се отнася до арменците те са депортирани от зона където е имало военни действия в зона където е било тихо и спокойно.. Депортация.. Как-то Сталин направи с кримските татари или комунистическия режим с българските турци

    Коментиран от #13

  • 11 Хасан

    0 2 Отговор
    Ще се напия като свиня тая вечер..
  • 12 Хасан

    1 2 Отговор
    До гост..дядо ти не беше роб..да го знаеш! Той си имаше своите права на поданик на султана.. Живееше си с челядта

    Коментиран от #14

  • 13 NO Fes

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Това ли измисли решили да ги преместят на спокойствие.
    И милион и половина взели че умрели.
    А българите много права имали и румънците и сърбите и гърците,толкова права имали пък все въстания правели срещу босфорския пилафчия.

    А Ботев и Левски и те социализъм с тероризъм са искали да правят ако питаш турците.
    За това не се чуди че всички народи на балканите а и не само там ви мразят заради геноцида който сте им правили.
    За това и кюрдите си искат свободата и са прави защото са поне 30 милиона само в Турция.
    И германците поне се извиниха за нацизма имаха тази доблест.
    А мръсните подли гаджали избили милиони хора даже се сърдят и заплашват ако някой признае геноцида.
  • 14 Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Асенчо, ти чел ли си Иван Вазов? А документи от османските архиви? Чети продажно младоосманче, ето ти цитат от турчин и то не кой да е:
    „Как може раята да търпи такова насилие, как народът може да понася такава неправда?! ... Такова насилие и притеснение, каквито търпят горките селяни, не е имало в нито една страна на света, в нито една държава! ..... Някои села се разбягват, тъй като жителите им не могат да понесат гнета на насилниците. Не остават нито имената на селата, нито следа от тях.”

    (Кучи бей Гюмюрджински, османски политически писател от 17 век)
    Прочете ли продажнико!
  • 15 Ivan

    0 1 Отговор
    Мн глипости пишете .като че ли разбирате .
  • 16 Ivan

    0 1 Отговор
    Ако малцинствата
    Станат на полвин с българите .ще им дадат ли половината _бг_сащата работа е с кюрдите?
  • 17 Хасан

    0 0 Отговор
    Повечето бъркат поезията с историята.. Аз като тебе си мислех че Рамбо сам е победил Червената армия в Виетнам ама се оказа че САЩ е загубила войната!! Чел си историята до 5 клас и само това знаеш