Last news in Fakti

3 Януари, 2017 14:49 1 256 0

Турция - главна цел на Ислямска държава през 2016 г.

  • турция-
  • ислямска държава

124 души са били убити, а 419 - ранени при нападения само в Истанбул и Газиантеп

Турция - главна цел на Ислямска държава през 2016 г. - 1
Снимка: БТА/АР

Турция е била главната цел на терористите от "Ислямска държава" през 2016 г., ако се съди по броя на жертвите на нападенията на джихадистката групировка, съобщава "Хюриет дейли нюз".

124 души са били убити, а 419 - ранени при нападения само в Истанбул и Газиантеп миналата година. Това сочат данни на ТР Дипломаси, неофициален профил в социална медия, който публикува информация в подкрепа на международните дипломатически усилия на турското правителство.

Тези данни приблизително съвпадат с официалната статистика, според която при атентата в Газиатеп по време на сватбено тържество на 20 август са били убити 59 души, а най-малко 47 са загиналите при тройния самоубийствен атентат и въоръженото нападение на летище "Ататюрк" в Истанбул на 29 юни. Отделно трима израелци и един иранец бяха убити при нападение на 19 март на бул. "Истиклял" в центъра на Истанбул. 11 германски туристи пък бяха убити при самоубийствен атентат, извършен от сирийски атентатор в истанбулския квартал Султанахмет на 12 януари.

Най-малко 275 души са загиналите, а хиляди ранените в големите бомбени нападения, извършени в Турция от ИД или нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) в хода на изминалата година.

Данните не включват 39-те жертви от атентата в нощния клуб "Реина" в Истанбул, извършен в първите часове на новата година, посочва изданието.

Турция е част от водената от САЩ коалиция срещу ИД и участва в операция в Северна Сирия за прогонване на терористични групировки от границата. Тя помогна и за договарянето наскоро на крехкото примирие в Сирия заедно с Русия.

Преди един месец говорител на ИД призова поддръжниците на групировката да превърнат "светското, изменническо турско правителство" в своя мишена.

Британският в. "Индипендънт" цитира лице, представено като бивш член на ИД на име Абу Матасим, според което ИД е обявила война на Турция и разглежда страната като "най-лош враг", "защитник на християните" и "мюсюлманска страна, чиито лидери са обърнали гръб на исляма".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: