4 Януари, 2017 19:57 2 048 0

Започва раздробяването на ИД на малки групи

  • ислямска държава-
  • славчо велков

Вероятността атентаторът, който уби 39 души в Истанбул, да премине у нас е малка

В ефира на "Хоризонт" експертът по сигурността Славчо Велков коментира акциите на турските сили за сигурност, които издирват атентатора от нощния клуб "Рейна" в Истанбул, и са организирали заградителни мероприятия по пътищата към границата с нашата страна, защото се опасяват, че издирваният може да избяга към Европа и България. Велков подчерта, че вероятността атентаторът, който уби 39 души в Истанбул, да премине у нас, всъщност е много малка:

Не само тези гранични пунктове са под засилен контрол (които водят към България - бел. ред.), а и всички останали, включително въздушните, морските, дори и в Югоизточна Турция и по границата със Сирия и с Ирак. Така че, насочването на вниманието към България и към възможността извършителят да мине през България на път за Европа според мен е по-малко вероятно отколкото другото.

Трябва да обърнем внимание на два основни момента, каза още Славчо Велков и поясни:

Първо, че "Ислямска държава" пое отговорността за извършването на акта, но тя не обяви своя извършител...., което може да означава едно - че той още се намира на територията на Турция. И другият факт - че турските власти обявиха преди няколко часа, че знаят самоличността на извършителя и засега се въздържат, по обясними причини, да го обявят.

Така че, според мен тази версия - за насочване към България от там към Европа, е по-малко вероятна, обобщи експертът и обясни:

Ако наистина този човек е бил подготвен, според версиите досега - в "Ислямска държава", на територията на Близкия Изток, той твърде вероятно да се стреми да се прибере там, откъдето е дошъл - да напусне държавата.

Славчо Велков коментира още, че с промените в средата за сигурност в Близкия Изток - напр. развитието на ситуацията в Алепо и действията в Ал Баб, в Мосул, се очаква да започне преформатирането на структурите на "Ислямска държава" и раздробяването й на по-малки, но крайно радикални ислямистки групи. А в тях има няколко хиляди европейски граждани и няколкостотин на балкански държави, които ще започнат да търсят начин, пробив, как да се прибират в собствените си страни.

Това са вече хора, които са научени да се бият, да умъртвяват, да сеят смърт, каза още Велков и добави, че това е по-важното, а не разговорите за броя на мигрантите, които са успели да преодолеят оградата по границата ни, например със стълба.

Експертът припомни данните, че т.нар. балкански батальон в ИДИЛ е наброявал около хиляда души. Някои от тях са убити, други са останали да се бият, а някои са започнали да се прибират в собствените си държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА