Last news in Fakti

5 Януари, 2017 12:06 1 732 4

Турция подозира участие на чуждо разузнаване в новогодишната атака

  • турция-
  • новогодишна атака-
  • терористичен атентат-
  • истанбул-
  • нова година-
  • нуман куртулмуш-
  • разузнаване

Вицепремиерът заяви, че нападението е извършено твърде професионално

Турция подозира участие на чуждо разузнаване в новогодишната атака - 1
Снимка АП/БТА

Новогодишната касапница, в която загинаха 39 души в нощен клуб в Истанбул, може би е дирижирана от "чужди разузнавателни служби". Това заяви в интервю за вестник "Хюриет Дейли Нюз" турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

Според него атаката е била извършена твърде "професионално", за да се пренебрегне възможността, тя да е била подпомогната или организирана от чужди агенти.

"Аз съм на мнение, че не е възможно нападателят да извърши такава атака, без никаква подкрепа. Случилото се изглежда повече като работа на нечии тайни служби. Всичко това се оценява и разследва", каза Куртулмуш, като отказа да спекулира с подробности около въпроса, тайните служби на коя страна има предвид.

Вицепремиерът изрази загриженост, че с подкрепата на нечия разузнавателна служба, други потенциални нападатели биха могли да избегнат турските радари за сигурност.

"Тъй като тези терористи имат подкрепата на организации с добри разузнавателни отдели, те могат да извършват терористични нападения по начин, по който системата за сигурност не може дори да си представи", добави той.

Куртулмуш каза още, че правителството и службите за сигурност в Турция проверяват какви допълнителни мерки за сигурност могат да бъдат предприети в лицето на нарастващите терористични заплахи и нападения.

По-рано в сряда, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че властите са успели да идентифицират терориста от Ислямска държава, който уби и рани десетки празнуващи в нощния клуб "Рейна".

Въпреки че отказа да оповести публично самоличността на стрелеца, Чавушоглу заяви, че "усилията за залавяне му продължават", добавяйки, че силите за сигурност вече са претърсили дома на заподозрения. Министърът също заяви, че нападението е "професионално планирано".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    Какви са тези "турски радари за сигурност" ? Радарите служат за откриване на цели на далечно разстояние. Да не би да става дума за скенери за оръжие и взрив?
  • 2 разбийш

    2 1 Отговор
    Да, бе ние хората сме маймуни, според властите май? Толкова профессионално е извършено това, че оня дето е извършил акта си е правил селфи? направо "профессионална новогодишна шега"? Случаят е простичък за разрешение, стига да се потруди който се е заел. Няма основание да се забърква чуждо разузнаване, а и разузнаванията не извършват терористични актове - те само докладват инфо... Актове се извършват от персони, групи. Случаят е простичък, версиите са три по моему - ислямистка джихадистка простотия натрисаща паника и поредният античовешки акт; целта е бил йорданският милиардер а останалото е случайни жертви; вътрешен на властта човек е организирал с цел натрисане на диктатура и интересите на властта; някой наистина външен заинтересован да има такъв акт, но това едва ли е държавна служба? Може би някой кръг?
  • 3 запознат

    2 1 Отговор
    Тия тъпи ислямисти съсипаха Турция !!! Никога през цялата си история Турция не е имала такива политици ,които я управляват в момента!!!Пишман султана ,който е най-обикновен диктатор вкара в затвора всички кадърни кадри от разузнаването,полицията и армията !!! На тяхно място назначи свои хора,които като него са завършили духовни училища (имамхатип) !!!Жалко но ако турския народ не се събуди и не изрита тази ислямистка паплач обратно в 14 век то те ще дръпнат Турция в 14век !!!От една светска и модерна държава Турция за 14 години управление на диктаторчето се превърна в близкоизточна страна !!!Ердоган,който е ислямизиран грузинец напълни Турция с араби и кюрди!!! Турция е екзекутирала национални предатели дано и на Ердоган да не му се размине !!!До 2002 година арабските ислямски страни гледаха на Турция като на модерна и светска страна!!! Турската армия трябваше да изрита много отдавна този фанатизиран Ердоган !!! В момента командващия генералния щаб е марионетка на Ердоган !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Наско

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "запознат":

    Дали скоро няма да има някоя "Турска пролет" и Имам баялдъ за Ердоган?
Новини по държави: