7 Януари, 2017 12:28 1 606 0

Турски офицери от НАТО искат закрила от Белгия

  • преврат-
  • турция-
  • военни-
  • нато-
  • белгия-
  • убежище-
  • семейства

Военните се страхуват да се върнат в Турция

Турски офицери от НАТО искат закрила от Белгия - 1
Снимка: БТА/ AP

Близо стотина турски офицери от НАТО и техните семейства са поискал убежище в Белгия след опита за военен преврат, съобщи местното издание La Libre.

След неуспешния пуч правителството на Реджеп Ердоган ги обвини, че са „терористи“, и започна преследване, посочва сайтът.

Изведнъж военнослужещи – образовани и способни – се оказват в положение, в което искат статут за убежище. Подобна е ситуацията й с техните съпруги, които жертват кариерата си, за да последват своите партньори.

Турските офицери са били уволнени след преврата и не смеят да се завърнат у дома, където могат да бъдат да бъдат арестувани и съдени.

След пуча турските власти предприеха мащабни чистки, включително на военнослужещи и полицаи. Голямата част от представителите на Турция в НАТО бяха освободени от длъжност. Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за опита за преврат и поиска неговото екстрадиране.

Вчера пък турският министър на отбраната Фикри Ъшък заплаши натовските партньори на Турция, че е възможно базата „Инджирлик“ - използвана от коалиционните сили срещу „Ислямска държава“ - да бъде затворена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: