13 Януари, 2017 19:48 1 168 2

Искат доживотен затвор за Радован Караджич

  • хага-
  • радован караджич-
  • присъда-
  • босна-
  • сребреница

През март миналата година Караджич беше осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница

Прокуратурата в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия обжалва присъдата от 40 години затвор на Радован Караджич и поиска за него доживотен затвор, предаде радио Б92.

През март миналата година Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница и за престъпления срещу човечеството в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992 до 1995 г.

Жалбата пред Апелативната камара на трибунала бе внесена в началото на декември и е на 89 страници. От друга страна жалбата на Караджич, която също бе оповестена неотдавна, е на 233 страници.

Прокуратурата се мотивира защо смята, че Караджич заслужава доживотен затвор, заявявайки, че 40 години затвор не е съразмерна на неговата наказателна отговорност присъда.

"Наказателната отговорност на Караджич е безпрецедентна и изисква съразмерно наказание. Санкцията, която му определи първоинстанционният съдебен съвет, е очевидно неадекватна, недобре мотивирана и представлява злоупотрба с правомощията", пише прокуратурата.

Прокуратурата иска още Караджич да бъде признат за виновен и за геноцид в Босна и Херцеговина.
"Водещата роля на Караджич в престъпленията, извършени в Босна и Херцеговина, го определят като най-сериозния извършител, осъден от Хагския трибунал досега", пише в жалбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Челавек

    2 3 Отговор
    Квото надробиш ,това ще сърбаш . Нар. Поговорка.
  • 2 шефа

    0 0 Отговор
    Абе много интересен съд. На съдебната скамейка са само християните. Да не би ония да не правеха поразии? Колко християни избиха, да не изпадам в подробности. Милошевич същия този съд го оправда, но година след като почина в затвора-който не вярва да си направи справка. Кой ще търси отговорност за тази присъда? И какво като го оправдаха. Човека изгни в пандиза невинен. Сега пак се напинят, но после да не се повтори историята. Явно там седят едни некомпетентни, но недосегаеми чичковци. Да ти имам съда.
Новини по държави: