14 Януари, 2017 11:40 2 448 1

Бивш агент на МИ-6 под натиск заради Тръмп

  • ми6-
  • доналд тръмп-
  • кристофър стийл-
  • агент-
  • русия-
  • ми-6

Бездействието на ФБР вбеси Кристофър Стийл, написал доклада за Тръмп

Бивш агент на МИ-6 под натиск заради Тръмп - 1
Снимка АП/БТА

Кристофър Стийл, бившият агент на МИ-6, който разследваше връзките на Доналд Тръмп с Кремъл, е бил толкова притеснен от това, което открил, че накрая е работил без заплащане. Това съобщава британското издание „Индипендънт“.

Стийл решил да предостави събраната от него информация, както на британските разузнавателни служби, така и на американските им колеги, след като стигнал до заключението, че подобни материали не трябва да остават единствено в ръцете на политическите опоненти на Тръмп, тъй като са от значение за националната сигурност и на двете държави.

Но разочарованието на Стийл започнало да расте все повече, след като видял как ФБР не предприема действия, не само по предоставената от него разузнавателна информация, но и по информацията, която бюрото е получило и от други източници. Според бившия разузнавателен агент, ФБР умишлено е блокирало задълбоченото разследване срещу Тръмп, като вместо това се е фокусирало върху разследването около имейлите на Хилари Клинтън.

Глен Симпсън, американски колега на Стийл от Вашингтон, който е бивш репортер от в. Wall Street Journal, работещ за фирмата Fusion GPS (последният работодател на Стийл), е имал сходни терзания по случая с Тръмп. Решен да извади цялата истина наяве, месеци наред той също работи, без да му бъде платено.

Fusion GPS е била наета от противниците на Тръмп в редиците на Републиканската партия през септември 2015 г. През юни 2016 Стийл, който е бил и продължава да бъде, високо ценен в разузнавателните среди, се присъединява към екипа. През юли, Тръмп печели номинацията на републиканците и новите работодатели на Стийл и Fusion GPS стават демократите.

През същия месец Стийл изпраща своя доклад към ФБР, в който описва как екипът на Тръмп се е съгласил да изпълни едно руско искане, като е обещал да намали и разсее американското внимание около намесата на Москва в Украйна.

Един месец по-късно служители, работещи за предизборната кампания на републиканския кандидат, залагат в предизборната му платформа точка, според която САЩ трябва да преустанови военната помощ за украинското правителство, което се бори срещу сепаратистките бунтовници в източната част на страната.

Стийл твърди, че екипът на Тръмп е поел по този път, защото е бил наясно, че руснаците са извършили хакерските атаки над Демократическата партия. Доказателствата за това не са били оповестени публично, но в същия ден, Тръмп изнася реч за Крим, в която призовава Кремъл да проникне в имейлите на Хилари Клинтън.

До края на юли и от началото на август МИ-6 също получава информация за Тръмп. До септември обемът на информацията, която ФБР получава, започва да нараства значително. Въпреки това ФБР не бърза да предприеме действия по разследването около Тръмп. Вместо това, бюрото посвещава цялото си време и ресурси, за да преследва Хилари Клинтън по обвиненията за изтичане на секретна информация през личната ѝ поща по времето, когато тя е държавен секретар.

С наближаването на деня на президентските избори, директорът на ФБР Джеймс Коми пусна нова информационна бомба, заявявайки, че срещу Клинтън е започнало ново разследване.

В историята се намесва и бившият прокурор и кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който в онзи момент е част от предизборния щаб на Доналд Тръмп. Малко преди шокиращото изявление на Коми той заявява, че републиканците "имат няколко неща скрити в ръкава, които би трябвало да преобърнат развоя на събитията".

Джулиани твърди, че е чул от настоящи и бивши агенти на ФБР, че "вътре в бюрото се случва един вид революция" срещу първоначалното решение да се прекрати разследването около Клинтън и Коми е бил принуден да поднови случая. Тогава демократите поискаха Джулиани да каже как е получил информацията, но това така и не стана.

Разочарован и затънал в блатото на неморални политически действия, през октомври Стийл разказва всичко, което е научил за Тръмп, пред репортер на списание Mother Jones. Огласената от него информация обаче, минава почти незабелязана в медийните среди.

Когато изненадващата изборна победа на Тръмп дойде, демократите вече не се нуждаеха от услугите на Стийл. Въпреки това той продължил своята работа с надеждата, че по-широкото разследване на руските хакерски атаки, рано или късно ще доведе до правилното разглеждане на събраните уличаващи материали за Тръмп.

Последната част от тази сага се развива на фона на срещата между сенатор Джон Маккейн и сър Андрю Ууд, бивш британски посланик в Москва, който е прекарал 10 години в Русия и е високо уважаван и ценен заради познанията си за руските отношения. Срещата бе проведена през ноември, в рамките на конференция за сигурността в Халифакс, Канада.

По време на разговора, Сър Ууд заявил, че не е чел досието, но гарантира за професионализма и почтеността на Стийл, който няма да "пусне слухове просто така“. Това накарало председателя на Комисията за отбрана към Сената да изпрати свой пратеник в Лондон, които да вземе написания от Стийл доклад, а след това лично той занесъл материалите на директора на ФБР.

Преди седмица Тръмп и Обама бяха информирани на кратко за съдържанието на този доклад. Тръмп мълча, докато информацията не беше публикувана тази седмица, а след това гневно я заклейми като лъжи.

Стийл сега е в нелегалност, като негови бивши колеги казват, че той се укрива, след като стана мишена на някои депутати от торите, които твърдят, че той се опитва да съсипе шансовете на правителството на Тереза Мей да изгради ползотворни отношения с администрацията на Тръмп. Някои от тях дори го обвиняват, че е част от групата конспиратори и заговорници, които се обявяват срещу решението за Brexit.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Стийл сега е в нелегалност, като негови бивши колеги казват, че той се укрива, след като стана мишена на някои депутати от торите-че с домати ли са го целили тези депутати та е чак в нелегалност?Или пък не много сигурен в методите на западната демокрация в подобни случаи?