14 Януари, 2017 13:45 978 3

Махмуд Абас се жалва на папа Франциск

  • махмуд абас-
  • папа франциск-
  • израел-
  • мирна конференция-
  • йерусалим-
  • тръмп-
  • сащ-
  • посолство

Палестинците се обявяват срещу решението на Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим

Махмуд Абас се жалва на папа Франциск - 1
Снимки АП/БТА

Палестинският лидер Махмуд Абас, който продължава да търси международна подкрепа в навечерието на Близкоизточната мирна конференция, която започва тази неделя в Париж, откри палистинско посолство във Ватикана, съобщиха израелските медии.

Новооткритото посолство е част от постигнатото през май 2015 г. споразумение между палестинците и Ватикана, в което Светият престол официално призна съществуването на "Палестинска държава".

Преди церемонията по откриването Абас се срещна с папа Франциск. Наред с останалите теми, които двамата ще обсъдят днес, се очаква Абас да повдигне и един въпрос, който от известно време тревожи палестинския народ, а именно евентуалното преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим., пише израелското издание Times of Israel.

Палестинците категорично се противопоставят на този ход, който според тях ще убие всички надежди за договаряне на мир между двете враждуващи страни. Палестинците също така твърдят, че евентуалното решение на новата президентска администрация на САЩ ще размъти още повече ситуацията в региона, тъй като преместването на посолството ще подкопае мюсюлманските и християнските претенции към светия град.

Ватикана отдавна се опитва да издейства на Йерусалим статут на свещен град, който да получи международно признание. Въпреки това не е ясно дали Римокатолическата църква е готова да се намеси в тази ситуация.

Макар новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп все още да не е представил ясен план за американската политика в региона, той даде знак, че при неговото управление САЩ отново ще застане плътно зад гърба на Израел, както е било по времето на Бил Клинтън и Джордж Буш, а и преди това.

Тръмп също така обяви намерението си да премести дипломатическата мисия на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. В отговор на това Абас изпрати писмо до новия президент на САЩ, предупреждавайки го за рисковете, до които може да доведе един такъв ход и в което го моли да преразгледа решението си.

На утрешната мирна конференция се очаква да присъстват представители от 72 държави, сред които и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Тази среща е и последният шанс за администрацията на Барак Обама да изложи своите позиции и възгледи за ситуацията в региона.

В срещата, която е фокусирана върху отношенията между Израел и палестинците обаче, няма да участват нито Израел, нито Палестинската автономия.

По-рано тази седмица френският президент Франсоа Оланд категорично заяви, че разговорите в Париж нямат за цел да заменят двустранните преговори между израелското правителство и палестинските лидери.

Махмуд Абас се жалва на папа Франциск


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К Х А

    1 1 Отговор
    В Йерусалим нали има арменски поп.

    Коментиран от #2

  • 2 maxobg

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "К Х А":

    и то не един
  • 3 Байганьо

    1 0 Отговор
    Миленче да нямаш еврейски корени