15 Януари, 2017 08:07 2 716 17

Първият влак от Белград не стигна до Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • влак

Сръбският пътнически влак, който трябваше след 18-годишно прекъсване да свърже отново Белград с Косовска Митровица, не стигна до крайната си цел от съображения за сигурност и се върна обратно, съобщиха журналисти, които се намират в него. Представителите на медиите и официалните лица са прекарали над 2 часа в сръбския град Рашка и не са минали през административната граница към Косово.

„Влизането на влак в Косово, който има националистически елементи, противоречащи на конституцията и законите на страната, е неприемливо”, каза президентът на самопровъзгласилата се държава Косово, Хашим Тачи. Той заяви, че е „за” свободното предвижване, но във влака се намират високопоставени сръбски официални лица, които не разполагат с разрешение за влизане в Косово. „Това, което е незаконно и нарушава държавния суверинитет на Косово, трябва да се предотврати. „Този влак е провокация и косовските власти трябва да предприемат необходимите законови мерки, за да възпрепятстват неговото движение”, написа Тачи в своята страница в социалната мрежа Facebook.

Косовските албанци са раздразнени от дизайна на влака, както и от липсата на необходимите документи за превоз. Вътре влакът е украсен с фрески на четири сръбски светини в Косово, защитени от ЮНЕСКО (патриаршеският манастир в Печ, манастирите Високи Дечани и Грачаница и църквата Богородица Левишка. Външно влакът е решен в цветовете на сръбското знаме, а върху него са изписани имената на сръбски църкви, манастири и средновековни градове в Косово. Също така на 21 езика, включително и албански, може да бъде видян надписът: „Косово – това е Сърбия”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    3 40 Отговор
    Сръбски фашисти.. направиха най големия геноцид в Европа след Втората световна война.. Лагери,изнасилвания,геноцид...славянска фашистка измет

    Коментиран от #2, #8, #14

  • 2 Д'Мин

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Много си мил, как искам да ми шепнеш тези неща на ушенце!

    Коментиран от #3

  • 3 кой

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "Д'Мин":

    Със тоя акъл Хасан наистина ще шепне разни работи преди да му зацвърчи кожата
  • 4 Хасан

    6 16 Отговор
    Плашиш ли ме?? Има свобода на словото и мненията.. Това е мое мнение

    Коментиран от #16

  • 5 бой йебанье и српска музика

    17 3 Отговор
    Не че съм голям фен на сърбите, обаче "американската демокрация" разсипа тази държава. Различни елементи, подкрепяни и подбуждани от САЩ започнаха всичко, а накрая американците бомбардираха масово Сърбия и избиха хиляди цивилни. А специално Косово наистина си е изконна сръбска територия и миризливите шиптъри дето управляват там(някои от тях са си откровено терористи, военнопрестъпници и най-обикновени бандити и мафиоти)всичките са за трепане. Това е "държава", създадена и поддържана със сила от САЩ, в момента който краварите почнат да издишат, а руснаците да стават по-силни(както става напоследък)сърбите ще влязат в Косово, ще изколят мръсната албанска паплач и ще си върнат територията. И това ми се струва че ще стане до 1-2 години.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    сърбите нещо пак ги залая кучето :)!дали подобен влак е възможно да им пратим ние в западните покраинини?да речем с всички манастири ,църкви и крепости дето са били български и с надпис ниш е българия .луда работа или по-скоро не е луда ,а организирана целенасочено да изглежда такава.

    Коментиран от #11

  • 8 ААА

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасанчо, това ,че можеш да се наричаш с това име,и да си говориш на майчин език е благодарение на ВЕЛИКАТА НИ ТОЛЕРАНТНОСТ. Във всяка една държава около нас е ликвидирано това право.Къде има малцинствени групи ,в съседни държави ,определящи се с един или друг етнос. Всичко това е постигнато, с геноцид, изселвания ,палежи на цели села. Та да ти кажа нещо и за шиптарите. Още през 1988г. идваха на курорт по морето, и разправяха ,как като се върнат обратно в Югославия,започват да режат сръбски глави. И аз тогава се чудих ,какви глави ,ще режат ,нали са югославяни. По късно стана ясно ,и кой е кукловода, и как Югославия ,трябва да бъде наказана заради ,независимата си политика ,и разцепена. Този сценарий ,можеше да се случи и у нас , но нашите паднаха по очи пред кукловода , и и му свалиха зипа на панталона, останалото го знаеш.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "ААА":

    ти падна до нивото на хасан в басните :)))))))!югославия бе едно порочно недонсче и в моента в които нямаше нужда от него се разпадна.няма как сърби да дават акъл на хървати и словенци и да са добре с албанци и бошняци.докато европа и сащ наливаха пари в югославия като в каца без дъно я имаше ,после спряха парите и изчезна.що се отнася до клането албанците 1000 години не могат да наваксат тва дето сърбите са изклали там,ние българите също.не знам що ревете за югославия толкова много като тва бе страната дето ни напакости наи- много през 20 ти век и не веднъж застрашаваше целостта и суверинетета ни не на шега!
  • 10 момчилов

    0 0 Отговор
    много преди събитията в косово,сърби продаваха къщи и апартаменти и се преселваха във белград и други сръбски градове. лично съм говорил със сърбин който за къща в косовско село беше купил два апартамента във белград.
  • 11 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    А ние наистина защо не изпратим такъв влак Стояне поне да пробваме,какво ще стане?Защото политиците са ни послушни мишки защитаващи единствено личните си интереси и пълни джобове за сметка на всичките ни национални интереси във всяка посока за която се сетиш!

    Коментиран от #13

  • 12 Хасан

    2 0 Отговор
    Ма сигурно не знаете сръбската идеология за Велика Сърбия.. Те претендират за български земи.. Югославия беше изкуствена създадена държава за великите сръбски идеи.. Жалко че не направиха развода като Чехия и Словакия по мирен път а стана с кръвопролития
  • 13 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    щото тези влакове не водят до нищо добро.в сърбия днес живеят 20000 осъзнати като българи ,другите отдавна са асимилирани.кво ще стане с този влак?скандал разправия и нищо положително,както стана и с влака към косово.само за справка вмро воюваше с подкрепата на българия срещу сърбите 20 години и въпреки многото жертви не постигнахме нищо,напротив българския елемент бе изтрит в македония ,поморавието и в турлашката зона .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 предатели позорни

    2 2 Отговор
    Сръбска страна ли вземате бе драскачи - предатели! Страната на тия дето бяха против Съединението, на тия дето искаха да заграбят български земи и тия дето ни нападнаха!

    Българио, за тебе тѣ умрѣха,
    една бѣ ти достойна зарадъ тѣхъ
    и тѣ за тебъ достойни, майко, бѣха!

    Как ли би написал днес това стихотворение Вазов, а племе предателско и чуждопоклонно - .........
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 балканец

    0 0 Отговор
    алоууу огледайте се бе !!! къде е демокрацията ?