Last news in Fakti

17 Януари, 2017 16:47 692 0

Без председател на ЕП и след втори тур

  • еп-
  • председател-
  • гласуване

Лидер в гласуването е Антонио Таяни 

Без председател на ЕП и след втори тур - 1
Снимка: БТА/AP

И на втори тур евродепутатите не успяха да изберат нов председател на Европейския парламент. При второто гласуване в Страсбург водещи отново са кандидатите на десницата и левицата. Антонио Таяни получи 287 гласа, а за Джани Питела подкрепа дадоха 200 представители. Нито един от двамата обаче не събра повече от половината от действителните бюлетини, съобщи БНР.

В 18.30 ч. започва трети кръг на гласуване, като кандидатите все още са 6. Ако се стигне до четвърти тур, ще останат само първите двама.

И след първия тур на гласуването преднина имаше кандидатът на десницата Антонио Таяни. Втори остана социалистът Питела. При валидни 683 бюлетини, необходимото мнозинство беше 342 гласа.

В последния момент кандидатът на либералите Ги Верховщад се оттегли и заяви подкрепата си за номинацията на ЕНП. Така Антонио Таяни добави още 57 гласа в своя подкрепа, но пак не успя да събере необходимото мнозинство от 342 бюлетини.

Таяни обяви, че коалицията му с либерала Верховщад е проевропейска и призова всички останали сили да го подкрепят:

Ще подкрепям всички депутати и всички групи. Не споделям всичко написано от Волтер, но подкрепям неговите думи: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш.“

Социалистите обвиниха либералите в непоследователност заради подкрепата за Таяни, а техният кандидат Джани Питела, който излезе втори по резултат, обеща:

Какъвто и да е днешният резултат, никога повече няма да правим "голяма коалиция", никога повече няма да сключваме привилегировани сделки между големите политически групи.

Освен социалистите, групата на Зелените също обвини АЛДЕ, че в замяна на председателски постове в парламентарни комисии е дала гласовете си за десницата.

Мислим, че Питела ще бъде по-малкото зло, но виждаме, че шефът на социалистите няма никакъв шанс да победи, коментира съпредседателят на Зелените Филип Ламбертс.

Останалите групи - на крайно левите, на консерваторите и на евроскептиците не разкриха все още картите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: