20 Януари, 2017 16:22, обновена 20 Януари, 2017 21:40 7 282 9

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

  • инаугурация-
  • доналд тръмп-
  • вашингтон-
  • президент-
  • сащ
Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/АР

Доналд Джон Тръмп е новият президент на САЩ. Той положи тържествена клетва на стъпалата на Капитолия във Вашингтон.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви Тръмп, с вдигната дясна ръка и лява ръка на Библията, която държеше пред него председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Веднага след това над Капитолийския хълм се разнесоха 21 артилерийски залпа.

Минути по-рано, в съответствие с традицията, клетва положи вицепрезидентът Майк Пенс.
Освен Барак Обама на церемонията присъстваха трима бивши президенти: Джими Картър, Джордж Буш младши и Бил Клинтън. Присъстваше и Хилари Клинтън, която загуби от Тръмп на изборите на 8 ноември.

На 70-годишна възраст, без никакъв политически, дипломатически или военен опит, нюйоркският бизнесмен заменя на поста на най-голямата световна сила 55-годишния Барак Обама. По пътя си към Белия дом той се опълчи на върхушката в своята партия, внесе смут в медиите и повали две политически династии, посочи Асошиейтед прес. Неговото послание за възраждане на регионите в САЩ, населени с бели хора от работническата класа, бе облечено в бунтарски речи срещу политическата коректност.

Предлаганите от Тръмп ограничителни мерки за имиграцията и язвителните му изказвания в предизборната кампания за жени и малцинства вбесиха милиони. Встъпването в длъжност на Тръмп бе помрачено от въпроси за връзките му с Русия, която американските разузнавателни агенции са убедени, че е работила за накланяне на везните в негова полза на президентските избори през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Светослав

    12 17 Отговор
    Стига ни занимавате с тия, подлоги чак на живо БТВ и Нова (турските телевизии) не ни интересува бастуни
  • 3 555

    30 2 Отговор
    Днес е велик ден за цялото човечество, САЩ не са имали "човек" на поста от 2000та година
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "БББ":

    Бат то Бойко от какъв мат'риал е, от извънземен ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Наскоча

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Тои е Тръмп
  • 7 Грую

    3 0 Отговор
    Ама и Тръмповица много арна!
  • 8 Народна Милиция

    4 0 Отговор
    Жена му е УНИКАЛНА.
  • 9 Скорбут

    2 0 Отговор
    Честит ви нов началник ,Българи. Макар ,че на малко прасенце,и на нов началник,не бързай да се радваш,че не се знае каква голяма свиня може да излезе. Сега е ясно,разходите за отбрана ,или нападение, на държавите членки на НАТО, ще скочат драстично. Тръмп го каза,от къде на къде Европа ще ползва само сигурност, а не участва солидарно в нея. Ще трябва да се купува скъпото американско оръжие. Лошото е за такива закъсации ,като нас , дето държавата пари може да намери,само от нови данъци, и от нови кредити.