Last news in Fakti

27 Януари, 2017 07:07 3 297 10

Ясно е откъде ще дойдат парите за стената на Тръмп – данъци!

  • мексико-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • енрике пеня нието-
  • стена-
  • данъци

Стена, дълга 3200 километра

Ясно е откъде ще дойдат парите за стената на Тръмп – данъци! - 1
Снимка: БТА/ AP

Новият американски президент Доналд Тръмп иска 20% данък върху вносните стоки от Мексико, за да бъде финансирано изграждането на стена между двете страни, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Издигането на стена по южната граница на САЩ бе един от крайъгълните камъни в кампанията на републиканеца.

Желанието му да наложи данък върху стоките, внасяни от Мексико, бе изразено часове след като стана ясно, че мексиканският президент Енрике Пеня Нието отменя планираната си визита във Вашингтон.

Мексиканските власти остро осъдиха плановете на САЩ да въведат по-високи данъци.

Държавният глава на Мексико заяви, че страната му няма да плати за стената по границата. По-рано през тази седмица Доналд Тръмп издаде заповед за изграждането на стена, дълга 3200 километра.

Мексиканският президент настоя, че неговата страна няма да плати нищо за тази стена. „Като президент аз защитавам интересите на Мексико и мексиканците“, заяви Енрике Пеня Нието.

Говорителят на Белия дом заяви, че президентът е обсъждал плана със законодатели и те обмислят да го направят част от пакет данъчни реформи, който Конгресът на САЩ да разгледа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    4 6 Отговор
    Тази ограда е почти като нашата....стига ГРОБ да не крадяха толкова.
  • 2 goni

    9 0 Отговор
    Хитро! А, аз се чудих как ще ги накара да платят! Мдаа! Не случайно човека е не само милиардер, а и президент на САЩ! Можете да бъдете сигурни че конгреса ще одобри "пакета данъчни реформи"! Зад Доналд явно стой Щатският капитал, който не е избягал в чужбина! Явно все още е много силен, но взе да му писва от такива, който се правят на терикати! Колкото до Мексико те спокойно могат да пренасочат износа си към други страни!:) Не че страна като Боливия може да плати с нещо друго освен с кока, ама тя пък много по-лесно се изнася и едва ли който и да било може да и наложи данък!:) Да не говорим за търсенето!:) Пазарът е Световен!:)
  • 3 Morgoth

    6 3 Отговор
    Като сложи 20% данък на мексиканските стоки тези пари няма да дойдат от Мексико, просто стоките им ще станат с 20% по-скъпи и техните американски потребители ще платят стената. Освен ако тези стоки не загубят нелоялната вече конкуренция на местните продукти и тогава пак стената ще си се плаща от щатския бюджет.

    Коментиран от #9

  • 4 goni

    3 2 Отговор
    Margoth можеш да бъдеш сигурен че всичко е изчислено! Не случайно процентът е 20, а не 15, или 25! Просто ще намалее, а няма да спре продажбата на стоки произведени в Мексико! Не бих се учудил, ако цената на BMW произведено в Мексико и това произведено в USA се изравни! Е! Тогава ти избираш, кое да си купиш! Девиза е изберете родното! Но честно казано не ми се вярва и мексиканците да предпочетат произведеното в Мексико пред това в САЩ! Парите ще дойдат коствено от увеличеното производство, нови работни места и т.н.!:)

    Коментиран от #5, #8

  • 5 123

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    Горе - долу си прав, ама те моделите, които се произвеждат в САЩ и Мексико са различни. Освен това най-вероятно и Мексико ще наложи мита, което ще работи за Японските и европейските луксозни стоки за мексиканския пазар, който също е доста голям. В случая САЩ се капсулира и политиката на тотален протекционизъм дава резултат само в краткосрочен план, а в дългосрочен е убийствена - загуба на технологии и най-вече на пазари, както и намаляване на конкурентноспособноста на местните фирми спрямо тези в света на реалната пазарна икономика

    Коментиран от #10

  • 6 goni

    3 0 Отговор
    Моrgot! Явно си интелигентен човек и си добре запознат с икономиката! Не мога обаче да се съглася напълно с теб! Трамп и компания не се опитват да изолират USA! Те искат да получат най-доброто за страната! Интересно! Кой е най-големия търговски партньор на Мексико?!:) Чий са най-големите капиталовложения в Мексико?!:) Какъв е търговският баланс САЩ-Мексико?!:) Защо в САЩ никой не протестира срещу изграждането на стена между Мексико и САЩ?! Възможно ли е Мексико да паразитира върху гърба на САЩ?!:) Има още един куп въпроси! Ти явно си от хората, които знаят отговорите им! И аз не мисля че стената ще уреди въпросите! Но, САЩ са от тия, които са готови да дадат доста пари за един символ!:) Сигурно си струва!:) А, и могат да си го позволят!:)
  • 7 Киро

    6 0 Отговор
    Хайде малко по-сериозно!

    Както казах, Мексико ще плати косвено, то е ясно, че няма да извадят едни пари от някъде!

    С увеличаването на данъците, мексиканските стоки ще станат по-малко привлекателни, тоест, това ще стимулира местната икономика.

    Освен това нека да видим фактите - военния бюджет за година на САЩ е 600 милиарда долара.
    Стига да спрат ходенето на няколко места по света, като Сирия например и са спестили нужните 20 милиарда за оградата!

    Забелязвам, че либерастите само скимтят против стената, но не дават НИКАКВО решение на проблеми, като:

    - нахлуване на престъпност от цяла южна Америка, има вече много места, където бял човек не може да стъпи;
    - влизането на всякаква сган, която директно ляга на помощи и започва да се разпложда;
    - даване на паспорти на сганта, че да гласува за "демократите" и по този начин да гарантира, че в бъдеще президента ще се избира НЕ от американците, а от кафяво-черната напаст, придошла отнякъде!

    А в бъдеще този проблем ще се увеличава с огромен ръст - просто тъмнокожите индивиди, които не блестят с мозъчна дейност, но за сметка на това са първи мързеливци, ще се разплождат все повече и повече и ще налитат на белите държави все повече и повече, за сметка на белия човек, чиято бройка не расте!

    Мислили ли сте ги тия неща или по-лесно е да циврите за "горките емигранти"??

    Хайде, господа толерасти, дайте предложение как да се справят с този проблем!
    И не ми говорете как емиграцията развивала бизнеса
  • 8 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    Точно в случая с плащането на стената е типично политическо говорене, а не изчисление. Но Тръмп като цяло върви към протекционизъм, което ще доведе до налози за вноса от много страни - там вече ще трябва да се изчислява и вярвам, че го е направил, защото протекционизма е нож с две остриета.
  • 9 мвнтвмтн

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    В Мексико е пълно със заводи, които са там за да ползват евтина работна ръка, а да изнасят на богатия щатски пазар. Като им натресе мито, за да не загубят златния пазар, ще се пренесат в щатите и ще оставят хиляди безработни в Мексико и ще свалят брутния им бродукт и т.н. Помисли си малко!
  • 10 лвмтннтв

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Би би обяснил какви технологии взимат САЩ от Мексико?