30 Януари, 2017 21:52 3 197 6

Поверителен доклад: Гюлен не е отговорен за преврата в Турция

  • гюлен-
  • турция-
  • доклад-
  • ес-
  • опит за преврат-
  • организиран

Турските власти отдавна са планирали чистката, последвала неуспешния опит за преврат срещу правителството

Поверителен доклад: Гюлен не е отговорен за преврата в Турция - 1
Снимка Архив АП/БТА

Опитът за преврат в Турция не е бил организиран от Фетхуллах Гюлен, а чистките, които последваха събитията от юли миналата година, са били отдавна планирани. Тези два извода се съдържат в поверителен доклад на европейски разузнавачи, съобщи „Дойче веле“.

Анализаторите от разузнавателното звено към Върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини са събрали своите изводи в документ, класифициран като строго секретен, който е бил изготвен ще през август, но едва сега става публично известен, благодарение на публикации в британския „Таймс” и австрийския „Ди Пресе”.

Турски правителствени кръгове с възмущение отхвърлиха анализа, но още тази седмица той вероятно отново ще бъде в дневния ред, тъй като в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Турция, коментира „Дойче веле“.

Документът оправдава Гюлен за опита за преврат през юли, въпреки твърденията на Ердоган, но европейските разузнавачи не се изказват ласкаво за проповедника, описвайки го като родоначалник на едно антисемитско и антихристиянско движение.

Разузнавачите са стигнали до извода, че намиращият се в САЩ проповедник не разполага нито със средствата, нито с възможностите да организира събитията в Турция, които доведоха до безпрецедентната вълна от политически преследвания, арести и уволнения, насочени най-вече срещу последователи на Гюлен.

Европейските разузнавачи са стигнали и до друго заключение: опитът за преврат е бил не причина, а просто сигнал за вълната от репресии, които били планирани много преди това. Турската тайна служба МИТ имала намерение да започне голямата чистка на 26 август, но първите арести били планирани тъкмо за нощта, в която стана опитът за преврат, пише още „Дойче веле“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    10 3 Отговор
    Важното беше да се опита да разчисти всички сметки с всеки след неуспялия преврат.

    Коментиран от #2

  • 2 DA DA

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "некойси":

    то е ясно от самото начало, че си го организира сам срещу себеси това покушение. то от самото начало си беше пълен цирк, участвала армията и самолетите държали на прицел замъка на ердогана не стреляли. Под този претекст успя да премехне всички неудобни за него противници и да назначи свой подлоги. Човекът си е бизнесмен и по този начин с манипулации става все по богат. ГОЛЯМ ТАРИКАТ
  • 3 Соломон Вагенщайн

    6 1 Отговор
    ЕРДОГАН Е ЕВРЕИН,ТАКА ЧЕ ПОХВАТИТЕ СА МУ ЛОГИЧНИ.
  • 4 ХАСАН

    1 4 Отговор
    Не разбирам защо Запада така упорито подкрепя ислямска религиозна секта!!!??Ердоган е на власт от 14 години и защо трябва да организира преврат срещу себе си?няма логика !!тия бюрократи можеше да уволни когато си иска --

    Коментиран от #6

  • 5 Сали

    4 0 Отговор
    Тъпа постановка като турски сериал .Още в същата нощ на обикновените турците им беше ясно че това е постановка , но нищо не можеха да направят . Незнам колко невинни загинаха и колко бяха пребити по арестите заради един луд бунак .
  • 6 Лъчо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАСАН":

    Защо би организирал един управник театъра като преврат? защото в момента Президентската власт е ограничена от парламента. както у нас. При един опит за преврат, стадото се наелектризира в подкрепа на уж посочен за сваляне властник. Както се и видя, че доста хора скочиха в защита на Ердоган. това настройва стадото - електоирата да се обидини в защита на Президента. И ефекта е виден - Ердоган и клика прокараха повече правомощия за Президента, тоест за себе си. Нарича се узурпация на властта... защо би имало преврат срещу Ердоган е въпроса? Няма логика да има такъв! Той пусна корпорациите да произвеждат, вдигна икономиката, те печелеха. няма причина да го недолюбват, за да има преврат. Но какво наложи такъв "преврат", тогава? Ами манията за власт и някакви планове. Какви? Имперски, Хасанчо. Ето първата работа като доби власт повечко бе да се заяде с Гърция. Е, това кефи ли те? Света става все по-адски.
Новини по държави: