Last news in Fakti

31 Януари, 2017 17:14 1 284 23

Киев настоява Москва да спазва примирието в Източна Украйна

  • донбас-
  • източна украйна-
  • киев-
  • русия-
  • мински споразумения

Изявление на МВнР на Украйна във връзка с влошаването на ситуацията в Донбас

Киев настоява Москва да спазва примирието в Източна Украйна - 1

Министерството на външните работи на Украйна изразява дълбоката си загриженост във връзка с активизирането на руските терористични сили в Донбас, се казва в специално изявление от Киев.

През последните 2 дни руските окупационни войски извършват масови атаки по цялата линия на сблъсъка с всичките си налични оръжия, включително със забранените според Минските споразумения РСЗВ "ГРАД" артилерийски калибър 152 мм, 122 мм, минохвъргачки 120 и 82 мм, танкове и стрелково оръжие. От руски оръжия загинаха осем украински войници, 26 бяха ранени.

От обстрелите на жилищните райони страда цивилното население: ранени са двама цивилни. Без електричество са останали градовете Авдиивка и Ясинувата, без вода, електричество и отопление в региона са общо над 400 хиляди мирни жители. Като се вземе предвид усложняване на климатичните условия и продължаващите обстрели на боевиките, хуманитарната ситуация в района продължава да се влошава.

Такива действия на Кремъл могат да се квалифицират като военно престъпление, грубо нарушение на Женевските конвенции от 12 август 1949 г., незаконно, безпричинно и широкомащабно разрушаване на собственост, не причинено от военна необходимост, пише още в изявлението.

Очевидно е, че сегашната ескалация в Донбас показва, че Руската федерация продължава да игнорира задълженията си по Минските споразумения, с цел да не допусне стабилизиране на ситуацията и постигане на напредък в областта на сигурността и хуманитарната сфера.

Ние изискваме от Руската федерация веднага да прекрати военните действия и да спазва стриктно режим на прекратяването на огъня.

Обръщаме се към международните партньори с молба да бъде усилен политическия и дипломатически натиск върху Кремъл, за да се спре опасна ескалация в Донбас и да се избегне хуманитарна катастрофа в региона, настояват от украинското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 украински селяндури

    16 4 Отговор
    На тия мръсни киевски говеда вече им се вижда краят, и сега се пробват пак да създават проблеми с надеждата че международната общност ще се настрои още повече срещу Русия и ще им помагат. Е да ама не, всички вече са наясно какво представляват управляващите в Киев, и след като САЩ прекратят "помощта" си за тях ще бъдат наказани, а Парасюнко е директно за въжето, на главния площад в Киев.
  • 2 Диди

    3 16 Отговор
    Поредни тъпи изрази на ,,български силяндур,,.
  • 3 стоян георгиев

    4 16 Отговор
    а казват че нямало страшно от путин нато и трябвало да се разпадне нато щото било ненужно :))))!сега се вижда нагледно кво ще се случи на цялата руска периферия ако няма обща и организирана отбрана от агресора.нека видим сега господин тръмп кво ще изока,как с путин щели да се разберат.може да се разберат с путин щото си приличат,но няма да се разбере ни с европа ни с американския народ.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 СССР

    16 4 Отговор
    Украинският народ първо трябва да изрине американските л..на и чак след това да изгони киевските им подлоги!!! Най-големият Украйнски окупатор е сащ от където приватизираха по най-долен корумпиран начин познат ни в Бг, украйнската национална газопреносна система за да крадат и смучат от украинският народ, от Руският народ и от целия европейски народ! Дано господ ги накаже и Руснаците ги смажат!
  • 5 кроко

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Ето я новата Баба Ванга - пророка деси-стоян!
  • 6 Козяк 16

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Забрави да довършиш поста си!
    "...да живее Сорос, долу Тръмп, Путин в мавзолея"
    Този месец без заплата!
  • 7 стоян георгиев

    3 13 Отговор
    явно съм прав.само като се види как веднага след поста ми се включват троловете :)))!
  • 8 Апропо

    10 3 Отговор
    Г-н Георгиев , не е необходимо да си фон Клаузевиц за да проумееш , че така наречената украинска армия няма никаква възможност да се противопостави на руската армия. Това го признаха много генерали от НАТО включително и стратега Аню Ангелов. Идеята е , че ако в Донецк имаше руска армия резултата щеще да е като в Крим. Просто е. Дори за Вас. Хубаво е да се съобразите , че в Източна Украйна живее рускоезично население , в капана на многогодишно политическо скодоумие и интереси на велики сили. Също както в Косово живеят сърби. Или в Македония българи.

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Апропо":

    днр и лнр които се противопоставят на украина заемат територия и население колкото е албания ,а останалата украина е колкото българия ,сърбия,румъния и гърция .та възможно ли е албания да победи тези държави заедно?без македония да има военни традиции и военна промишленост?ако смяташ че е възможно значи си много ...:)))!иначе руснаците не искат да победят напълно ,а да потдържат конфликта с цел дестабилизацията на украина ,което в един момент да я превъзпита и тя да поеме правилния курс към путинизация!тва се наричат тъпи милиционерски номера ,които няма да успеят ,но доста хора ще страдат .

    Коментиран от #10

  • 10 кроко

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Аааа, троче, щом Косово успя да победи Югославия, що да не може ДНР и ЛНР да победят срещу Украйна? Ами ИДИЛ? Я виж колко са големи Афганистан, Ирак и Сирия, а няколко хиляди фанатици успяха да си копнат част от тях. Афганистан не толкова, ама все тая. Вярата е важна, тролче, щом едни могат, значи и други могат!

    Коментиран от #12

  • 11 Апропо

    7 3 Отговор
    "Киев настоява Москва..." , така е озаглавена статията. Москва е столица на Русия , която е в пъти по-голяма от Украйна. Не ДНР или ЛНР , Москва. Когато говорим за бойни действия , от значение е боеспособността на армията а не големината на територията. За пример - Япония срещу Китай през ВСВ. НО. Чукча писател , чукча не читател...

    Коментиран от #13

  • 12 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    пак почна с умностите :)!половия да не ти е баща имате интелектуална връзка :))))))))))))))?косово победило югославия ,тва е като козата опасе асвалта!дори не мога да му опонирам ,толкова е абсурдно!един поляк отиде в москва и зададе прост въпрос?от къде вземат патрони днр и лнр?отговор естествено нямаше въпреки че преди това се твърдеше че русия не помагала по никакъв начин.та само човек като теб с това високо ниво на прозорливост може да предполага че военно лнр и днр могат да победят украина без чужда помощ и не сравняваи афганистан с украина или по-скоро сравняваи ги ако можеш де!само да ти кажа че украинската армия по мощ и традиции е една от наи добрите в европа ,макар че украинците се девоенизираха доверяваики се на запада и русия преди 20 години.на територията на украина бе киевски военен окръг на ссср ,тва бе наи-силния военен окръг на съветите .там имаше една от наи сериозните в русия военни промишлености и кадрови военни.та да ги сравняваш с афганистан е точно като лафа за козите изяли асвалта :))),не вече не се учудвам на умните ти заключения:)!
  • 13 стоян георгиев

    1 12 Отговор

    До коментар #11 от "Апропо":

    киев много правилно настоява ,щото от местните марионетки не зависи нищо,а всичко зависи от москва.руската армия се бие в донбас и затова тя е по-боеспособна.украинците в началото като воюваха срещу сепаратистите и разните там доброволци ги смазаха за няколко седмици и после при иловаиск попаднаха в чувал направен от редовни руски части.същото стана и при дебалцево,същото е и сега.само пълен лаик може да мисли че части от доброволци без военна и държавна традиция могат да победят 45 милионна украина в нормални,а не в паризански военни деиствия.иначе за чукчите може да си ги обяснявате с кроко,тои е близък на тях по осторумие ,а виждам че си подхождате!
  • 14 Диди

    0 12 Отговор
    Стояне....затормозяваш ги.ха ха.

    Коментиран от #15

  • 15 Бай хой

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    Дидке не ги затормозявате само ги изпотявате. Няой да ти обясни при спор с какви хора са се изпотявали древните философи. А ве ти да не си някое от другите аз на деска? Чак толкова заблудени люде едва ли има по света.
  • 16 Апропо

    11 1 Отговор
    Г-н Георгиев , явно разполагате с информация , която нямат в Американския Държавен Департамент. Защото те заявиха , че в Украйна няма редовна руска армия. Вероятно сте бил в Иловайск и Дебалцево. Или Г-жа Диди Ви го е казала. Тя ги чува тия работи. ДНР и ЛНР са част от тези 45 милиона. Разполагат със същия опит като тези от Киев и Лвов. Само дето не участваха в изгарянето на хората в Одеса , за което света някак забрави. Или Украйна не получава пари за да води тази война на границата на Русия ? Навярно останаха от онези 5 милиарда , които получиха от САЩ . И както каза един по - умен от нас гражданин на Израел - " САЩ ще воюва с Русия до последния украинец..." Четете Г-н Георгиев , четете. Г-жа Диди също. Хубава вечер.

    Коментиран от #20

  • 17 Бай хой

    12 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Министерството на външните работи на Украйна изразява дълбоката си загриженост във връзка с активизирането на руските терористични сили в Донбас, се казва в специално изявление от Киев.

    Това изявление само по себе си е нарушение на Минските договорености. А крадеца отнова тръби дръжте крадеца. Преди две три години тъмните сили се нуждаеха от налагане на санкции срещу Русия и точно тогава бе свален мх17 и стотици невинни загинаха. Днес сме свидетели на аналогична ситуация. Обстрелват се невинни за да се злепостави противника. Тогава наложиха санкциите а жертвите кучета ги яли. Това са все прогресивни западни ценности.
  • 18 Kcaniba

    9 2 Отговор
    Киев е комичен, и театърът щеше да е весел е забавен!!! Обилно полят с горилка и сланинка, ако не бяхя десетките хиляди загинал жители на Донецк и Луганск!!! По голямата част от които деца, украинци по паспорт....а милиони са бежанци, по голямата част е незнайно защо бяга в Русия...
    Москва ли води гражданската война в източните, "неукраински" региони на Украина, или Киев Води гражданско война??!!!
  • 19 кюмуро

    4 1 Отговор
    Вместо да се дърлят да вземат да копаят повече въглища и
    да пращат насам,че умрехме от студ.
  • 20 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Апропо":

    полов ,я не лъжи ,не знаели американците че има руски части?що тогава има санкции срещу русия?американския президент обама нееднократно говореше за въпросните части,нато също.имаха имената на подразделенията както и броя и въоръжението.хората в одеса ги изгориха по сценарии руснаците .те запалиха сградата и предизвикаха безредиците.няма ни един убит от протестиращите с бои ,а всички бяха убити от задушаване .стигна се до там украинците да вадят и спасяват тези дето стреляха по тях и ги захвърляха с коктеили молотов.вече не е 86 година и има достатъчно видео кво стана в одеса.
    тва пак е като ислямска държава в алепо,само дето си сменил ника:))!нали чете трола кво е публикувал?знам че си го чел и сега се чудиш кво да направиш за да скриеш на.рания си дирник:)!

    Коментиран от #22

  • 21 Трол

    6 1 Отговор
    Трабва да си голям идиот за да провокираш възобновяване на конфликта при условие, че има предпоставки за подобряване на отношенията между Великите сили. Преди повече от месец, укрите се похвалиха, че са превзели селище без жертви. Оказа се, че то е в неутралната зона, но от година над кметството се вее украинския флаг. И местните останали учудени, когато ВСУ ги "превзели", пък те се и похвалили. За козяшкия колега Деса-Стоян-То, при негова молба ще предоставя информацията от първоизточника. Така, че провокациите на укрите са от доста време, но "демократичния" свят не им обръща внимание. Деска по програма "За развитие на сороските тролчета", започва да вие на умряло в сайтовете, ама както казват комшиите-файда йок!
  • 22 Бай хой

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Деске ще си позволя един спам само за да напомня колко ти е умствения багаж. Ако пне пте затруднява чак толкова много опитай се да погледнеш часа на постване на горните коментари. Как мислиш дали съм толкова велик че да поствам по два коментара едновременно? Голямо си саше ши знаиш.

    А отгоре на всичко лееш мозъци.

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    ти не си велик а т.. тва е доказано и не два ти пишеш по десетки коментари с различни никове не от вчера.въпросния дето спори с мен е със същите твърдения като теб и неверни по същество ,та или ти си го писал или някои от групата ви след като са ви раздали задачките.та я ти като си толкова велик да ми обясниш ква столица на ислямска държава е бил алепо?може да ползваш инфото дето трола публикува.
Новини по държави: