Last news in Fakti

31 Януари, 2017 17:13 1 643 1

Земята обстрелва Луната с кислород

  • луна-
  • земя-
  • кислород-
  • изпраща-
  • кислородни йони-
  • японски учени

Това се случва от хиляди години

Земята обстрелва Луната с кислород - 1

От древни времена нашата планета изпращя кислород до повърхността на Луната. От това следва, че животът на Земята влияе върху Луната. До това откритие са стигнали група японски учени от университета в Осака, в партньорство с Японската агенция за аерокосмически изследвания и университета в Нагоя, пише японският вестник Japan Times.

Откритието е станало при анализ на данните, събрани от орбиталния космически апарат Кагуя, който от 10 години изучаваше произхода и геоложката еволюция на Луната и събираше информация за състоянието на лунната околна среда.

Данните са показали, че е възможно "земна атмосфера на милиарди години да се е запазила на лунната повърхност и до днес.“

В атмосферата на Луната изследователите открили следи от кислородни йони и установили, че броят им се увеличава, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в една линия. През 2008 г., сензорите на борда на Кагуя отчели рязка промяна в броя и вида на кислородните йони на лунната повърхност в този тесен интервал от време всеки месец.

"Ние вече знаехме, че „земният вятър" пренася кислород в космоса, но бяхме изненадани да научим, че вятърът достига до Луната", обяснява професор Кентаро Терада от университета на Осака.

Той отбеляза също, че различни газове може би са пътували от Земята до Луната още от древни времена, когато магнитното поле на планетата все още е било слабо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОГРАМИРАНИ ДА РУШАТ

    3 0 Отговор
    ИЗОБЩО НЕ Е ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА А ОТ СКОРО ОТ КАКТО УМИШЛЕНО СЕ УНИЩОЖАВА ОЗОНОВИЯ СЛОЙ .СЛЕД ВРЕМЕ ЗЕМЯТА ЩЕ БЪДЕ КАТО МАРС.