Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 11:22 958 1

Гневни протести в Бъркли срещу гостуването на журналист от Брайтбарт нюз

  • бъркли-
  • протест-
  • брайтбарт нюз-
  • майло янопулос-
  • сащ-
  • калифорнийски университет

От университета отмениха събитието от съображения за безопасност

Гневни протести в Бъркли срещу гостуването на журналист от Брайтбарт нюз - 1
Снимки АП/БТА

Хаос и безредици обхванаха престижният калифорнийски университет Бъркли, когато повече от 1500 студенти се събраха да протестират срещу пристигането на журналист от ултраконсервативния сайт "Брайтбарт нюз", съобщи АП.

Гневните протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да ги разпръсне със сълзотворен газ, след като към служителите на реда полетяха камъни. Те хвърляха димки, чупеха прозорци и дори предизвикаха пожар, скандирайки: "Накарайте го да млъкне".

Това накара университетската управа да отмени посещението на журналиста Майло Янопулос от съображения за безопасност.

Гневни протести в Бъркли срещу гостуването на журналист от Брайтбарт нюз

"От първостепенно значение за нас тази вечер беше да гарантираме безопасността и сигурността на присъстващите на събитието, на оратора, на законно протестиращите, както и на представителите на обществеността и на кампуса", се казва в официалното изявление на университета.

32-годишният Янопулос, провокатор и ревностен привърженик на президента Доналд Тръмп, който го наричаше "татко" по време на президентската му кампания, е известен с крайните си националистически, расистки, антимюсюлмански и женомразки коментари. Той беше забранен от Twitter, след като поведе злобна и безмилостна кампания срещу актрисата Лесли Джоунс.Гневни протести в Бъркли срещу гостуването на журналист от Брайтбарт нюз

Посещението на Янопулос е било по инициатива на клуба на републиканците в Бъркли. Преди събитието университетските власти са изпратили съобщение до всички студенти, с предупреждение, че пред сградата на университетския съвет, където журналистът трябваше да изнесе публична лекция, се очаква струпване на хора и протести. Въпреки, че протестите не бяха забранени, университетската управа призова за спокойствие.

След отмяната на събитието Янопулос написа в профила си във Фейсбук: "Събитието беше отменено. Ще ви кажа повече, когато фактите стават ясни. Едно нещо знаем със сигурност: Левицата е абсолютно ужасена от свободното слово и ще направи буквално всичко, за да му запуши устата."

Гневни протести в Бъркли срещу гостуването на журналист от Брайтбарт нюз


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 парадокс

    0 0 Отговор
    Толерастите не са толерантни!