2 Февруари, 2017 15:28 2 772 12

Сиярто: Санкциите срещу Русия се провалиха

  • унгария-
  • санкции-
  • русия

За Унгария Русия е най-надеждният доставчик на енергия

Сиярто: Санкциите срещу Русия се провалиха - 1
Снимка: БТА/АP

Русия и Унгария ще изградят по-близки отношения помежду си. Това беше заявено от унгарския външен министър Петер Сиярто по време на среща с руския министър на търговията Денис Мантуров, съобщи Daily News Hungary.

Правителствата на двете страни ще насърчават своите компании да наддават заедно за проекти в трети страни. За пример се дава железопътен търг в Египет, в който руски и унгарски фирми са подали конкурентни оферти.

Унгария и Русия още ще продължат със своите съвместни изследователски космически програми. Унгарската държава е готова да отдели още 7.7 млн. евро. Те ще отидат за възстановяването на 4 руски православни църкви в страната.

„Европейските санкции срещу Русия се провалиха в политически и икономически аспект. Те се отразиха не само на Русия, а и на Европа. Най-добре ще е да ги премахнем“, заяви Сиярто.

Санкциите са се отразили на унгарския износ за Русия. От 2013 г. той е паднал до $ 6.7 млрд.

По-рано Сиярто нарече Русия най-надеждния доставчик на енергия за Унгария. Според него всички дългосрочни въпроси за покупката на газ от Унгария са били финализирани с договор от 2014 г. Сега се разглежда периодът след 2021 г. По време на визитата на Путин в Унгария се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с енергетиката, образованието и тежката индустрия.

При визитата си Путин ще обсъди и разширяването на електроцентралата Пакс 2. Това ще струва на Кремъл над $ 9 млрд. Строежът на нова електроцентрала е политически чувствителен въпрос. Той стои и в основата на опитите на Виткор Орбан да изгради нови отношения с Кремъл. Западът се страхува, че такова споразумение ще даде на Русия билет за европейския ядрен пазар. Това може да осигури енергийно надмощие за Путин.

Сред опозицията в Унгария обаче се наблюдава и голямо недоволство от визитата на Путин. Според представители на Зелената партия Русия се опитва да направи Унгария икономически зависима. Бившият унгарски премиер Ференц Дюрчани заяви, че посещението на Путин е заплаха за Унгария. Самата страна търпи критики за запазване на близките си отношения с Москва след кризата в Украйна. Вече има оплаквания от нейните загуби заради санкциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    20 6 Отговор
    Не така бре ейййй...че нашите лизачо-либерални тролове ще получат инфаркт ....това стоян-деса...това психото ссс....това Диди...ще ги уморите бе...после няма кой да ни весели тук в форума.
  • 2 Kcaniba

    12 8 Отговор
    Ауу!!! Как може!!
    Унгария не е демократична страна, изостанала е като Русия, Венецуела, Иран , Беларус...и т.н!!! Не е свободна като БГ, Румъния, Литва, Латвия, Полша!!! Все богати, свободни, демократични, европейски, и независими държави!!!
  • 3 Диди

    4 12 Отговор
    Вие двамата екземпляра долу,доста сте тряснати.Не си заслужава да се общува с вас.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Диди

    4 7 Отговор
    Кроко явно имаш опит с гавренето към жена си.При мен не ,,вървиш,,със тези изрази.Сега от яд,иди си чукай главата в стената,дано някои клетки се наседят там където им е мястото,но надали.
  • 6 стоян георгиев

    3 9 Отговор
    унгарския президент е срам за европа,не мога да разбера как унгарците се продават толкова евтино на заклетия си враг.срам за унгария!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Диди

    2 6 Отговор
    Стояне преди две години,унгарците стачкуваха по улиците и скандираха че не искат доближаване към Русия и искаха Орбан да си подаде оставката.Тогава дойде и проблема с бежанците и Орбан използва възможността да се покаже колко мисли за народа като не пусна беганци в страната.Оттогава има затишие,но явно няма да е за дълго.

    Коментиран от #11

  • 9 Левски

    8 4 Отговор
    Браво на Унгарците! Това което виждам много ме радва! Страните от източна Европа и Русия сме истински съюзници а не измислени и насила сложени като в нато! Старата ЛЮБОВ РЪЖДА НЕ ХВАЩА :)!!!
  • 10 кроко

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    ТИ ЛИ НЕ ЗНАЕШ КАКВО Е ДА СЕ ПРОДАВАШ ЕВТИНО?! Я по сериозно!
  • 11 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Диди":

    унгарците бяха занулени диди .изтрепани като пилци през 50 ,после от страна в топ пет на наи-добре живеещите станаха посредствена соцрепублика.сега се продават за жълти стотинки.щели да правят аец ,ползвали руски газ и т.н. популиски глупости.без ес ще се наложи пак да лъскат руски ботуши ,което те го знаят много добре ,но позволяват на идиота орбан да ги манипулира и да клати ес.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: