Last news in Fakti

8 Февруари, 2017 18:26 35 698 6

История на свастиката - символ от древността

  • свастика-
  • символ-
  • късмет-
  • нацисти-
  • индуизъм

Един от най-древните символи на благополучието е обезличен от нацистка Германия

История на свастиката - символ от древността - 1
На снимката: Корейска пагода

Свастиката е един от най-известните символи в света, съществуващ от хилядолетия. Така познатото ни наименование идва от древната източна религия индуизъм, от санскритската дума свас-тика, означаваща предмет, носещ щастие или предвещаващ добро. В буквален превод свасти значи благосъстояние.

Уникалността на свастиката, разпространена сред различни континенти и цивилизации, е напълно обезличена от нацистка Германия през 1920 година. След възкачването на Нацистката партия на власт в страната, та до днес, свастиката придобива съвсем ново значение, съвсем отдалечено от късмета и благополучието.

Преди заклеймяването на свастиката, тя присъства в множество религии – индуизъм, будизъм, джайнизъм, както и в редица древни цивилизации. Използвана е от гърци, египтяни, римляни, келти, присъствайки дори като орнамент върху най-древната откривана керамика.

Християнството е използвало свастиката като разновидност на Христовия кръст. Тя е символизирала победата на Исус над гоненията и смъртта. Древните християнски църкви, особено тези от Романския и Готическия период, използват широко свастиката за декорация.

Свастиката обаче все още се използва в индуизма. Индусите често я рисуват с пръст на главите или телата си по време на религиозни ритуали, използвайки синдур (козметична пудра с яркочервен цвят). Украсяването на врати на къщи и храмове със свастики също е сред обичаите на индуизма. В днешна Индия продължават да вярват, че пречупеният кръст носи късмет и защитава от злото.

Позната още като „Гамадион“ или „гръцки кръст“ (заради прилика с гръцката буква гама), свастиката е била на особена почит и широко използвана сред търговци и производители на различни блага. С нея те отправяли апел към богинята на късмета за финансова сполука. И така... до началото на 20-и век.

Любопитен е примерът с ирландската обществена пералня "Пране Свастика", основана през 1912 година в Дъблин. Колите на фирмата били брандирани с черна свастика на бял и червен фон - същата онази, която е толкова добре позната покрай Третия райх.

Бизнесът на датската пивоварна "Карлсберг груп" също процъфтява в началото на 20-и век благодарение на свастиката, която е лепната на етикета на бутилките.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карлсберг груп

    4 1 Отговор
    А тука за отпечатъка от подметката стана скандал

    https://fakti.bg/biznes/219395-nacistki-skandal-zaradi-obuvki
  • 2 mediator37

    14 1 Отговор
    Разходете се до Ивайловград, Римска вила Армира, ще видите над 1000 свастики. В Несебър, Стария град абсидата отвън на църква ХІ век Исус Христос Пантократор (Вседържител) има десетки свастики. Виждал съм в музеи тракийски глинени съдове ІV век преди Хр. със свастики и златни плочки със свастики.
  • 3 ЖЪФ

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В днешна Индия продължават да вярват, че пречупеният кръст носи късмет и защитава от злото.
    плаши еврейте и ги държи далече от Индия :)))))))
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.