9 Февруари, 2017 15:40 4 086 7

Турски професор: Ще има разрушително земетресение!

  • земетресение-
  • турция-
  • професор-
  • халук йозенер-
  • мраморно море-
  • трус

7 по скалата на Рихтер ще удари Турция, заяви професорът

Турски професор: Ще има разрушително земетресение! - 1
Снимка: shutterstock

Турски професор заяви, че следващото силно земетресение в страната ще бъде под Мраморно море, а магнитудът му ще е най-малко 7 по скалата на Рихтер, съобщи „Дейли Сабах“.

Професор Халук Йозенер каза това по време на конференция, чиято тема бе готовността на големите градове за справяне с трусове. Директорът на института за земетресения „Кандилли“ заяви, че на 80-90% е сигурен в сбъдването на тази прогноза.

Анадолската и егейска тектонични плочи се местят на запад в посока, обратна на часовниковата стрелка, което води до натрупване на напрежение, което пък в крайна сметка предизвика и земетресенията. Халук Йозенер заяви, че земетресенията са природни явления, които не могат да бъдат контролирани.

През последните дни Турция бе ударена от три силни земетресения, чийто епицентър бе близо до провинция Чанаккале.

Турция лежи върху няколко активни разломни линии. През последните години бяха регистрирани няколко много силни земетресения, които отнеха живота на хиляди. През 1999 година близо 17 000 души загинаха в Измит.

След бедствието турските власти предприеха няколко мерки, за да бъде предотвратен подобен сценарий отново. Застраховката за земетресение стана задължителна, а освен това бе започната кампания за осведоменост на населението какво трябва да се прави в подобни случаи.

Вчера кметът на Анкара заяви, че те може да са били предизвикани от „външни тъмни сили“. Градоначалникът на турската столица Мелих Гьокчек подозира, че чужди страни целят да ударят по икономиката на южната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    8 7 Отговор
    Без да съм турски професор спокойно мога да заявя/и няма да излъжа/,че земетресение ще засегне всяка точка от Земята.Без обаче да споменавам КОГА!
  • 2 незнайко

    5 1 Отговор
    Не задължителна застраховка, а по здраво строителство им трябва. В Япония, редовно ги люлей със 7 по Рихтер, но трудно им падат зградите.
  • 3 vn07984ycmx805yt9b32tfxcn91f

    4 8 Отговор
    Дреме ми за туркието, ако ще цялото да се продъни в дън земя. Дано Бог ги накаже заради 500 годишното робство с кръв и сълзи да плащат 9000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 години.
  • 4 Демократ

    4 0 Отговор
    Незнам за турците, ама тука ако ни друсне такова, май ще има национална катастрофа! Там доста дръпнаха по изграждането на устойчиви на земетресения домове, пък ние не! При земетресение КОУНЯШКИТЕ КЕНЕФИ ще падат, като кибритени клечки!

    Коментиран от #5

  • 5 Тошбиян

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Демократ":

    То сняг падна и стана -15 и псевдо държавата загина та земетръс говориш..тогава ще е края
  • 6 Да изчезнат

    0 1 Отговор
    Чакай да си го преместя от единя крачол в другия!!!!
  • 7 БАЙ СЕЛО

    1 1 Отговор
    До демократ ! Приятел не съм съгласен с теб, ти Турците с нас ли ще ги равниш , недей така те не са в ЕС, те са изостанал народ затова им падат постройките. Виж при нас работата е съвсем друга, ние сме в ЕС Боко и Лилито измъкнаха(окрадоха) милиарди от ЕС за да санират панелките ни , те са защитени от земетресение ,цунами дори от ядрен взрив, така че недей да се съмняваш в нашите сгради те са супер!
Новини по държави: