13 Февруари, 2017 12:53 2 033 6

Eurasia Group: Тръмп е най-големият риск за сигурността в света

  • сигурност-
  • доналд тръмп-
  • риск-
  • мюнхенска конференция-
  • северна корея-
  • меркел-
  • сащ-
  • ес

Доклад на американска организация предупреждава: Тръмп е трудно предвидим

Eurasia Group: Тръмп е най-големият риск за сигурността в света - 1
Снимка: БТА/ AP

Доналд Тръмп е най-големият риск за сигурността в света. До този извод стига Eurasia Group американски мозъчен тръст, който изготвя доклад за степента на рисковете, предназначен за Мюнхенската конференция по сигурността.

Анализаторите от групата предполагат, че Тръмп ще използва своята власт, за да прокара американските интереси, без да се тревожи много за последиците за света.

Според анализаторите, цитирани от вестник „Билд“, Тръмп не е изолационист, а унилатерист. Те очакват агресивна и трудно предвидима американска външна политика.

В същото време по степен на риск Северна Корея е на девето място. Същевременно вестник „Билд“ цитира интервю за председателя на Мюнхенската конференция Фолфганг Ишингер. В него той заявява: „Тръмп ме плаши. Той каза, че Путин е толкова важен, колкото Меркел. Притеснява ме, че казва „ще видим кой е нашият партньор“.

На второ място в доклада за рисковете за световната сигурност е Китай. Ангела Меркел и отслабените й позиции са на трето място според Eurasia Group. Организацията посочва, че тази година носи нови политически рискове за Европа. Липсата на реформи, липсата на технологично развитие в Близкия изток, политизирането на Централните банки, „Белият дом и силициевата долина“, както и обстановката в Турция – са посочени като основни рискове за сигурността в света.

53-ата Мюнхенска конкуренция по сигурността ще се състои между 17 до 19 февруари. Високопоставени представители ще дискутират международната сигурност. Сред гостите ще бъдат американският вицепрезидент Майк Пенс, военният министър Джеймс Матис, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, президентът на Европейския съвет Доналд Туск, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и повече от 30 държавни и правителствени ръководители, над 80 външни министри и министри на отбраната.

В центъра на конференцията е бъдещето на трансатлантическите връзки на НАТО след избирането на Доналд Тръмп, както и сътрудничеството в ЕС в областта на отбранителната политика; връзките с Русия и войната в Сирия.

Сред гостите ще бъдат и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика Федерика Могерини, украинският президент Петро Порошенко, унгарският премиер Виктор Орбан, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, руският външен министър Сергей Лавров, външният министър на Франция Жан-Марк Еро, първият дипломат на Великобритания Борис Джонсън, както и израелският министър на отбраната Авигдор Либерман.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    9 5 Отговор
    Абсолютна никаква опасност не излъчва Трамп и само той и никой друг ще спаси света от война.
  • 2 Реалист

    3 8 Отговор
    Хахахахаха, къде са сега разните ...фили да ни обясняват как путлер направи добре като провали избора на Клинтън.
  • 3 Дядо поп

    8 0 Отговор
    В света се води голяма борба между предприемаческия
    или индустриален капитал чиито представител е Тръмп и
    финансовия капитал,чиито ярък представител е Сорос.
    Финансистите защитават неолиберализма,не защото са
    много либерални а защото този модел им носи най-много
    печалби,те имат сметка от свят без граници та да печелят
    от преводи на пари пране на наркотици и др.дейности при-
    същи на свободното движение на хора и пари.

    Коментиран от #6

  • 4 Антиобама

    7 2 Отговор
    Този човек дори няма и един месец на власт и го нарекоха какво ли не бил опасност а ония преди него дето изнасяха цветни революции дето разрушиха цели държави а особено последния дето е виновен за най голямата имигрантска криза след ВСВ.
  • 5 мъжкар

    7 2 Отговор
    Тръмп е опасен единствено и само за СОРОСОИДНИТЕ КРЪГОВЕ които целят да дестабилизират света.Не понасям извратената американска политика но ТРЪМП е може би единствения американски политик който ми харесва защото започна да води политика адекватна на нуждите на Америка и на света.Ако соросите успеят ни чака Трета световна война.
  • 6 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо поп":

    Дядо попе прочети малко, ако можеш да четеш разбира се, за парите на Тръмп, преди да пишеш глупости.