Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 14:22 2 083 4

Стряскащи паралели между Тръмп и Втората световна

  • доналд тръмп-
  • втора световна война-
  • търговия-
  • паралели-
  • сащ-
  • винс кейбъл-
  • смут-хоули

Икономическите войни водят до други войни

Стряскащи паралели между Тръмп и Втората световна - 1
Снимка: БТА/ AP

Бивш британски бизнес секретар смята, че има паралели между търговските войни на американския президент Доналд Тръмп и 30-те години на миналия век.

Сър Винс Кейбъл направи стряскащ паралел в интервю за „Бизнес инсайдър“. Според него има притеснителни сигнали по отношение политиката на държавния глава на САЩ.

„Икономическите войни водят до друг тип войни. Има ужасяващи паралели между това, което се случва днес, и това, което стана през 1933-1934 година“, заяви британецът.

„Знам, че историята никога не се повтаря. През 1929 година обаче имаше финансова криза, след това бе въведен законът „Смут-Хоули“, британците отговориха, после и Мусолини. След това всичко ескалира. Това бе едно от нещата, които доведоха до Втората световна война“, каза още Винс Кейбъл.

Т.нар. закон „Смут-Хоули“ увеличава митническите тарифи за вносни стоки, като целта е да се стимулира американската промишленост. Тарифите са най-високите подобни за последния век и предизвикват търговски войни.

Изданието посочва, че Доналд Тръмп също е тръгнал в посока на изолационизъм след встъпването си в длъжност като президент.

Сър Винс Кейбъл заяви, че глобалната търговска система може да е в риск, ако американците повторят грешките от миналия век.

Бившият британски секретар изказа мнение и за Европейския съюз и рисковете пред общността: „Европейският съюз е под обсада с предстоящите избори във Франция и Германия, бежанската криза и рисковете за еврото. Има масивни проблеми. Те не са в позиция да предложат лидерство“, заяви Винс Кейбъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    4 2 Отговор
    Глупости, паралелите са между действията на обанана + еврогейските му мастии в световен аспект и спрямо Русия. ОК, всичко дирижирано от разни кръгове и корпорации, но жалкото е че не са "стряскащи", че като гледам колко залупени малоумници не си дават сметка дори за надигащите се фашизоидни нагласи.....
  • 2 внвнвн

    8 0 Отговор
    Да де, ама тогава нямаше ядрена заплаха :).
    Сега ако нещата ескалират ще има ядрена война в която ще погинат като мишки сорос и компания и всички управляващи - от радиацията няма къде да се скрият. А никой не си е намразил живота. Така че споко, докато има ядрено оръжие и ядрена заплаха и не са измислили колония на други планети, дето да спасят задниците си богаташи и политици нема страшно. Яжте пийте и се веселете - пренебрегнете излишното раздухване от медиите :)
    Ай наздраве!
  • 3 Москва

    7 1 Отговор
    Да ама накрая МОСКВА пак беше от победителите :)))!

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Москва":

    Верно че Москва беше от "победителите",но ...с цената на най-много жертви и най-вече ЗАЩОТО ЗАПАДЪТ ТАКА РЕШИ, подпомагайки я по всички всички възможни начини.Сега обаче нещата са коренно противоположни,но ушанките някакси продължават да си мислят,че с "на гол тумбак пищови" може да се постигне нещо.