Last news in Fakti

19 Февруари, 2017 10:19 1 019 2

Британските служби изтезавали противник на Кадафи

  • абдел хаким белхадж-
  • либия-
  • муамар кадафи-
  • великобритания-
  • изтезаван-
  • разпит-
  • съд

Британската прокуратура може да бъде поставена в неудобно положение

Британските служби изтезавали противник на Кадафи - 1
Снимка: БТА/ AP

Британските служби са отвлекли либийския опозиционер Абдел Хаким Белхадж, след което са го изтезавали. Съвместната операция на МИ-6 и ЦРУ е проведена през 2004 година. Британската прокуратура обаче до този момент отказваше да повдига обвинения срещу бившия шеф на външното разузнаване Марк Алън. Това може да се промени, съобщи „Гардиън“.

Върховният съд ще чуе искането за съдебно преразглеждане на решението на прокуратурата. Молбата е подадена от група за защита правата на човека и кантората Leigh Day - от името на Белхадж и неговата съпруга.

Те посочват, че докато Абдел Хаким Белхадж е бил зад решетките, британските служби са го държали в изолация, без какъвто и да е съдебен контрол, и са го малтретирали и изтезавали.

Белхадж е либийски политически и военен лидер, който се противопоставя остро на тогавашния лидер Муамар Кадафи.

Ще бъде проведено разследване дали британските служби са нарушили закона. Преди няколко месеца Белхадж заяви, че ще оспори решението на британската Кралска прокурорска служба да „затвори“ случая.

През март 2004 година Марк Алън изпраща писмо до либийския си колега, поздравявайки го за успешното предаване на либийския опозиционер. Седмица по-късно британският премиер Тони Блеър се среща с Муамар Кадафи в шатрата му в Либия. На срещата присъства и бившият шеф на външното разузнаване на Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    0 2 Отговор
    Британските специалн служби заедно с цереуто парфектно си вършат работата. Респект ! Бой по терористите !
  • 2 Реално

    5 0 Отговор
    Нищо ново...тия които пищят за правата на човека и за човешките свободи ги нарушават най-често...Да си припомним за тайните затвори на ЦРУ...не че чалмите не заслужават шутове в кратуните,ама поне "големите демократи"да не се правеха на ангели...
Новини по държави: