Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 15:21 2 038 2

Сметката за Брекзит ще бъде много солена

  • жан-клод юнкер-
  • брекзит-
  • лондон-
  • цена

Излизането на Лондон от ЕС няма да стане на намалени цени, предупреди Жан-Клод Юнкер

Сметката за Брекзит ще бъде много солена - 1
Снимка: БТА/АР

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да стане "на намалени цени" и сметката дори ще бъде "много солена", предупреди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Би Би Си.

"Британците са длъжни да спазват ангажиментите, поети от тях. Така че сметката ще бъде солена, да го кажем на малко прост език, ще бъде много солена", обясни Юнкер пред група белгийски депутати, сенатори и евродепутати.

Според различни европейски източници Брюксел може да поиска от Лондон да плати "фактура за напускане" на ЕС, достигаща 60 милиарда евро. Сумата съответства на поетите ангажименти за участие в европейския бюджет.

"Трябва да уредим този въпрос, но не с изпълнено с враждебност сърце, а със съзнанието, че континентът дължи много на Великобритания", продължи Юнкер. "Без Чърчил нямаше да сме тук и това не бива да се забравя. Но и не бива да бъдем наивни".

Юнкер посочи, че е натъжен да види "едно истинско европейско действащо лице" да напуска "общността на Европейския съюз", подчертавайки пред белгийските народни избраници, че "Брекзитът е криза, засягаща всички нас".

Камарата на лордовете в британския парламент вчера започна обсъждане на проектозакона за задействане на процедурата по Брекзита, която министър-председателят Тереза Мей иска да започне по възможност преди средата на март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сноудън

    11 1 Отговор
    Да бе, без Чърчил нямаше да те има...... егати измислената история!

    Вече успяха да научат Японците, че Русия им хвърлила атомните бомби на Хирошика и Нагазаки, сега ще ни учат, че Чърчил бил освободил Европа от Нацистите, поляците вече разправят, че американците ги освободили, а не Съветската Армия..... да ви го нач.... в мръсните политици!
  • 2 Троцки

    2 2 Отговор
    И мен ме светнаха другарите.Да живее СССР вечно в бакалските ни души.УраДругари.
Новини по държави: