27 Февруари, 2017 12:10 1 558 9

Австрия: Ердоган, не си добре дошъл!

  • себастиан курц-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • австрия-
  • референдум

Турският президент не е добре дошъл в Австрия за кампанията си за референдум, който да подсили правомощията му

Австрия: Ердоган, не си добре дошъл! - 1

Турският президент Реджеп Ердоган не е добре дошъл в Австрия за кампанията си за референдум през април, който цели да подсили правомощията му. Това заяви австрийският външен министър Себастиан Курц, цитиран от ТАСС.

"Турският президент може да идва в Европа и Австрия на официални двустранни посещения, но не и за да изнася турската предизборна кампания в Австрия", написа Курц във Фейсбук.

Той уточни, че евентуален митинг на турския държавен глава в Австрия ще засили разделението и напрежението в турската общност на страната. В Австрия живеят около 360 000 души от турски произход, в това число 117 000 турски граждани.

В средата на февруари турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Ердоган възнамерява да посети Европа в рамките на кампанията си за референдума, без обаче да уточни кои страни.

Идването му в Австрия през лятото на 2014 г. по време на президентската му кампания "породи напрежение между привържениците на Партията на справедливостта и развитието и турците от кюрдски произход", подчертава австрийското дипломатическо ведомство.

Отношенията между Анкара и Виена се обтегнаха след репресиите, последвали опита за пуч срещу Ердоган през юли.

Австрия настоява да се замразят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. През декември Виена блокира отварянето на нови преговорни глави с Анкара.

На 16 април турците ще гласуват на референдум за промяна на конституцията, с която президентът ще поеме цялата изпълнителна власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No fes in ES

    17 3 Отговор
    Така се прави срещу ислямистите трябва да се играе твърдо.
  • 2 kabagaidarov

    18 3 Отговор
    Едно голямо БРАВО за Австрия
  • 3 ГЕНДЖЕБАЙ

    6 9 Отговор
    ЧЕ КВО ЩЕ ПРАВИ В АВСТРИЯ ЕРДОГАН ? Това е държава колкото един малък турски град. Важното спечелената валута а се инвестира в турската икономика, както обикновено става.
  • 4 681 БЪЛГАРИЯ

    5 1 Отговор
    България също НЕ иска турчина !!!!
  • 5 Хасан

    2 5 Отговор
    Ердоган е пример за България..какъв трябва да бъде политика и лидера.. А не бозаджии като в България.. Крадливи и продажни.. Бай ганьовци
  • 6 Хасан

    2 3 Отговор
    А тоя външен министър са го плашили да си изпие млякото иначе турците ще дойдат
  • 7 Гого

    0 1 Отговор
    Това показва че Австрийците са нация а не като Българите племе.
  • 8 капама

    0 0 Отговор
    Комшиите ще напълнят потурите с тоя.
    Филми му правят, знамена му веят. Все пак това типично за истинската демокрация.
    Ами ако турция беше в соц. блока сега щеше да е Северната Корея на Мала Азия.
  • 9 Хасан

    0 0 Отговор
    Австрийците трябва да си знаят мястото на географията.. 6 милиона и с претенции!! Те си мислят Турция като България и Румъния да размахват пръст
Новини по държави: