2 Март, 2017 07:00 1 075 4

Скопие отново не спа

  • македония-
  • скопие-
  • протести-
  • хиляди-
  • албански език-
  • георге иванов-
  • президент

Президентът отказа да връчи мандат за съставяне на правителство

Скопие отново не спа - 1
Снимка: БТА/ AP

Хиляди македонци излязоха на пореден протест срещу възможността партиите на етническите албанци да поемат управлението, което ще е гарнирано с по-широка употреба на албански език.

Наскоро лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви, че може да състави правителство през месец март, след като си осигури подкрепата на партиите на етническите албанци в 120-местния парламент.

Албанските движения биха дали зелена светлина на всяка една политическа коалиция, стига в замяна да получат исканото – широко използване на езика в Македония.

Няколко хиляди души излязоха на протест, като подкрепиха и македонския президент Георге Иванов, който отказа да даде мандат за съставяне на правителство.

„Няма да дам мандат на нито една коалиция, докато съществува платформа, наложена от чужда държава, с която се поставя в опасност суверенитетът на държавата“, заяви държавният глава на западната ни съседка.

Иванов посочи, че платформата на партиите на етническите албанци в Македония, която те поставят като условие за участие в управляваща коалиция, е създадена с посредничеството на премиер от друга държава, визирайки албанския министър-председател Еди Рама.

В момента албанският език е официален само в няколко общини, в които албанците съставляват над 20% от населението.

Междувременно македонските медии съобщиха, че по време на протеста във вторник вечерта двама журналисти са били ранени и хоспитализирани. Изписани са били на следващия ден. Полицията е задържала няколко души във връзка с нападението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мсимов

    2 3 Отговор
    всеки авторитарен и корумпиран режим който губи власт прибягва до националистическа и етническа карта.протестиращите са скопски чиновници назначени по партийна линия от отиващият си режим на груевски. относно общините с над 20% албанско население,няма как да го твърдят след като не е правено преброяване от 26 години.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мсимов":

    десо-стояне, иди да чуеш македонците какво мислят за албанците, пък после дрънкал лъжи и глупости.
  • 3 Няма такъв народ и държава!

    1 1 Отговор
    Значи - нема да ги мислим и Немой да ги жалимо! Да им се отнемат българските паспорти, и гражданство и премахнат всички облекчения за граничнито преминаване! Те знаели Бугарски, че какъв го вдяват у нас за паспорти? Питат го един от "тамошните" Охридските - "ти знаеш ли лой е Левски? А той отговори - да! Футболен отбор"! Гавра ! Шута в .ъза, докато не разберат към кое племе принадлежат! Виновниса картунковците - политици дето си отварят сами "бузките"! Затворете крана на келепира с УКАЗ за отмяна на жителство за Охридските шикалки!
  • 4 Не разбирам Бугарски !

    1 0 Отговор
    А признаване като държава а паспорти за българско гражданство а ползване на наши учреждения и закони с превилегии и права в Европа - буйрум! Спрете всичко което сме им дали като родни братя! Те са по-скоро змия под възглавницата! Една омраза е насочена към нас за туй що правим за тях! Баста! Мама на тати даже не бута ако не носи пари и заплата! А ние от къв Х се натискаме там дето ни презират!
Новини по държави: