Last news in Fakti

5 Март, 2017 07:30 11 883 66

5 март 1940 г. Катинското клане

  • катин-
  • полша-
  • убийства

На 5 март1940 г. 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КППС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио Берлин информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана. Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях. При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков. След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио Берлин. Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите в които са нахвърляни телата са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско-фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма. Целта е да се прикрие името Катин. В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД. Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 855

    37 37 Отговор
    В БГ Фердинанд е използвал българските войски като пушечно месо, пращал е 2-3000 войници срешу 3-4 и 10 пъти по многобройна армия, само за да следва немските интереси
  • 2 краварско тролче

    30 43 Отговор
    колеги, нека плюенето по комунизма започне сега!!! и не забравяйте да споменете путин.

    Коментиран от #5

  • 3 факт

    38 36 Отговор
    И кво сега.Да сваляме шапка на германците и Хитлер , така ли? Браво Венциславе,дерзай момче.Далече ще стигнеш с лизане на гь...е

    Коментиран от #6, #15

  • 4 Няибишот

    17 30 Отговор
    СТАЛИН НАВСЕГДА
  • 5 antimediator

    36 36 Отговор

    До коментар #2 от "краварско тролче":

    Ехооо, какъв колега си ти бе!?
    Ти си един комплексар!
    Твоите баби и дядовци като са пасли кравите , кой ти е виновен за това, че се срамуваш?!
    До вчера твоите ушанки твърдеха , че не е имало и Катин!
    А, за Путин е излишно да се хабим!

    Коментиран от #31

  • 6 antimediator

    33 42 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    Не ти харесва истината ли ?!
    Не разбрали , че твоите ушанки пет пари не струват!
  • 7 кроко

    38 44 Отговор
    Русия трябваше да се покае и извини на поляците , но ушанките не са от този сорт хора , че да се каят и извиняват.
  • 8 Спиро

    50 36 Отговор
    Комунизма в "човешки облик"
    Странно, но дори и след такава статия се намират хора, които да не им дреме и да не се сетят да попитат "защо?".
    Понеже много се облягате на темата за "славянските народи", ето ви пример за "братско отношение"
    Не трябва да се чудим защо поляците, а и не само те от бившият Варшавски договор, не преливат от особена обич към руснаците.
    Само тук си останахме овце с петолъчки....

    Коментиран от #10, #20, #40

  • 9 Бай хой

    38 29 Отговор
    Даааа, великите германски разкрития. Направени 1940 година. Тогава германия не бе ли управлявана от хитлер? Защо не споменете и имената на разследващите и техните началници като например хайнрих химлер?
    Поне ни се изясни че полската интелигенция се състои главно от военно пленници и затворници. Изобщо едни много сериозни и не преднамерени истини.
    А за международната разследваща коалиция тогава направо нищо не може да се каже, нищо че четири години по късно ги осъдиха и до днес политическите им движения са забранени по целия свят. Върха е спо енаването на племеника на поручик йорданов убиеца на децата от Ястребино край училището им и на още много други убити без съд и присъда. И след това едни радетели на демокрацията им върнаха отнетото от Народния Съд а издънките им издигнаха за да разрушат България.

    Коментиран от #14

  • 10 а стига бе

    30 20 Отговор

    До коментар #8 от "Спиро":

    Спиро,дори и да приемем че всичко написано в статията е истина( макар че има документи в Парижкият музей на историята и те говорят друго)..няма нужда от една постъпка да съдиш цял народ--да..Берия е бил гадняр-безспорно....дори и руснаците го ненавиждат.Но заради него неможеш да обиждаш цял народ.Това е все едно да ненавиждаш американският народ че САЩ са избили милиони виетнамци със химическо оръжие--ВЪПРЕКИ забраната му със международна конвенция....Айде малко по-сериозно на такива теми...

    Коментиран от #29

  • 11 Kcaniba

    28 21 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД.
    Ето защо тъпите комунисти и русофили мразят Горби и го наричат предател , за това , че е разкрил правдата за Катин ! През най върлите времена на червения терор да се говори истината е било страшно престъпление и този човек които е имал смелоста да го прави са го изкарвали или луд или предател и ако не са го разстрелвали на място, човека е бил обречен да гние или в тъмниците на НКВД или в техните лудници. Браво на Горби , за това го уважапам този човек !!
  • 12 Хахаха

    30 22 Отговор
    Що за ПОРНОГРАФ пише, че Хитлер кани ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ.…
    Колко неграмотни трябва да сте за да вярвате?
    Хитлер срива до основи ЦЯЛА ВАРШАВА
    Полша не е мирно анексирана като Чехословакия. Модерно е да се забрави…
    Не би се харесало на НАТО и Брюксел , чието ново острие е ПОЛША.
    НЕ СЛУЧАЙНО ТАМ СЕ ИЗСИПАХА МИЛИАРДИ ПОСЛЕДНИТЕ 10г.
  • 13 ьььььььььььььььььььььььььььь

    35 20 Отговор
    Аууууу толко много сте се загрижили за поляците,че ревете като кадъни.Вие така не ревете за българските жертви в Баташкото Клане или в Априлското Въстание...ама за поляците сте поточили сълзи и сополи.Де така да милеехте и за България..........
  • 14 antimediator

    27 14 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Недодялан селянин , къде си тръгнал бе?!
    Става дума за 30 хиляди военопленици , които са защитени от всички международни споразумения!
    А , ти си ми тръгнал да ми обясняваш за някакви шумкари , на които е платено от Москва, да излезат с оръжие срещу държавата.
    Естествено е , че ще бъдат изтрити от лицето на Земята!

    Коментиран от #48

  • 15 кроко

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    На Хитлер значи да не сваляме , а на Сталин и Берия да сваляме , така ли ? Макар , че те са не по малки престъпници от Хитлер и също като него носят вина за милиони погубени човешки живота.
  • 16 Кики

    14 17 Отговор
    Преди време, Путин каза, че избиването на полските военнопленници е вероятно отмъщение за нападението на Полша над Русия, през 1919 г.Полско -Руската война. Логично е да се мисли, че жертвите от Катин не са загинали без причина.
  • 17 България

    30 16 Отговор
    а НКВД колко достойни българи е избило след 9 септември 1944 и то тук в България ??? и то след като войната е свършила ... позор за днешните им слуги и вие дето ги славите тук ... така по братски ...

    Коментиран от #21

  • 18 незнайко

    36 4 Отговор
    А кой ще осъди турските кланета в БЪЛГАРИЯ ?
  • 19 Све

    20 6 Отговор
    Много малко се пише за кланетата на поляците през войната с Русия от 1920, когато поляците превземат Минск, Рига, Вилнюс… и стигат до Петроград, заедно с военния си съюзник Симон Петлюра… .
    След мирния договор 1/3 от населението на Полша са белоруси, украинци, хазарски евреи и др.
    До 1919 територията на Полша е била разделена между Германия, Австрия и Русия
  • 20 кроко

    21 13 Отговор

    До коментар #8 от "Спиро":

    Я кажи за демокрацията в човешки облик: колко милиона са избити от колониалисти, какви са последиците от ядрените опити на САЩ, колко милиарда са източени от колониите, какъв е приноса на демократите за появата на нацизма и умишленото стимулиране на апетитите на Хитлер и Мусолини да анексират територии из Европа и Африка. Разкажи ни за тези демократични благини!!!
  • 21 кроко

    22 13 Отговор

    До коментар #17 от "България":

    Има-няма, 9500 души са! Стига си ревал, голяма работа. Гледай колко загинаха заради некадърната крадлива "демокрация" и с колко се обезлюди България за тези 27 години.

    Коментиран от #24

  • 22 ЧНГ

    14 16 Отговор
    Е то в немските концлагери за ден а убивали толкова хора!?!?

    Коментиран от #34

  • 23 8888

    23 13 Отговор
    " Любовта" между поляци и руснаци е още от времето когато Полша завзема Мала Русия ( Украйна) и устройва големи кланета. През следващите години всяка една от 2- те държави се възползва от мъзможността да се реваншира на друтата. Западните "партньори" се възползват от ситуацията да печелят дивизенти и разпалват омразата между двата народа.
  • 24 кроко

    15 16 Отговор

    До коментар #21 от "кроко":

    Има - няма 25 милиона са жертвите на комуенистческия сталински режим https://sputnikipogrom.com/politics/34901/the-final-breakdown/#.WLvDa2_yh0w
  • 25 Брат ми

    5 5 Отговор
    До Спиро...Напълно си прав...:-)
  • 26 Лаврентий Берия

    15 18 Отговор
    И пак да ми паднат, пак ще ги скълцам !

    А истината е, че след 9-ти Септ. 1944 год. малко са ги трепали гнусните фашисти, трябвало е гнилоча да се изчисти до дъно. Дотолкова, че да не може сега внучетата им да дращят по форумите !
    Ако в последните 10-15 години палачинката отново се обърне (нищо чудно, да не ви се изкривят усмивчиците), ще имаме предвид недовършената работа и ще се поправим !

    Коментиран от #56

  • 27 Бай хой

    15 10 Отговор
    А ве ееей соросоиден козяк, ти седем годишни деца ли наричаш платени шумкари от москва. Да дечица е избивал поручика и с такива геройства се гордее племени ка му.
  • 28 НИК

    20 1 Отговор
    Циганите в България също не подлежат на превъзпитание трябва да се вземат мерки
  • 29 Спиро

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "а стига бе":

    Не съм обиждал руснаците като цяло. Изказах се "в полза на комунизма".
    Със сигурност има и доста читави руснаци. Безспорно.
    Ако се разтърсиш във всяка държава или етнос ще откриеш хора на място.
    Така е и в Русия.
    Според мен (това си е лично мнение, без да го налагам някому) системата им е такава. Болшевишка.
    Винаги там тегне сянката на тайните милиции които дебнат и тежко ти като те хванат.
    Така беше и тук - 6-ти отдел, ГДР - щази.....
    Вътрешните милиции са си точно за разчистване на сметки с населението. Да се държи в страх, и да няма мърдане на никъде. Можеше ли преди 1989 да се пътува свободно???
    Същата тема беше разнищена и за Куба, след смъртта на Фидел Кастро. Така прехвалената и единна Куба, където според легендите Кастро го носят на ръце. Да не задълбавам много. Сега и КНДР е така КИМ Гасударство.
    На кого да му е жал за такава система???
    Понеже някой засегна темата и за "колониалистите"
    Някой знае ли в Русия колко процента от населението са етнически руснаци. Нямам представа колко, но да речем около 10%
    Това означава, че на останалите 90, по някое време може да им омръзне да ги командва Дядо Иван, а някой техен Иван....

    Коментиран от #30

  • 30 ссс

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Спиро":

    естествено че е можело да се пътува свободно! от де мислиш че колегите знаят колко тирове са минавали на ден през границата ни преди 9-ти, че да правят сравнение сега с възхода който имаме при бойко?

    Коментиран от #32

  • 31 краварско тролче

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "antimediator":

    е как каъв, бе! колега съм ти, от козяк! иначе как щеше да разбереш че се отанся за теб? я не се цепи от колектива, че няма да има центчета днес!

    Коментиран от #33

  • 32 Спиро

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "ссс":

    Запитай се, дали за тировете говорех...
    И какъв е смисъла да слагаш тук Бойко? Преди да дойде, минаха доста години.
  • 33 кроко

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "краварско тролче":

    А какво ще кажеш за жертвите на комукзма-сталинизма , колега ? 25 милона са , не са никак малко налиии , колега ??
    : https://sputnikipogrom.com/politics/34901/the-final-breakdown/#.WLvDa2_yh0w
  • 34 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЧНГ":

    Между другото, относно лагерите:
    Наскоро четох, че цифрата на избитите там хора в многократно преувеличена. Примерно за Аушвиц, ако тиражираната цифра бе вярна, то при непрекъсната работа на камерите и крематориумите щеше да са необходимите от порядъка на 30-40 години за да се унищожат толкова хора.
    Темата е деликатна и не се говори много, но така или иначе лъжата винаги излиза наяве. А Холокоста определено е мноооого преувеличена "истина"...знаете от кой!
    ...иначе по коментарите:
    Винаги е имало воини и винаги благоденствието на едни е било за сметка мизерията и робството на други. Заложено е в човека и никога не е имало изключения от правилото за достатъчно дълъг времеви период. Демокрацията в химера, също както комунизма. Няма руснаци, няма американци, турци, унгарци, поляци, китайци, българи и т.н. Всяка нация отстоява правото си на съществуване с кръв и убийства. Това е човечеството.
  • 35 Vasik Atanasova

    14 13 Отговор
    и сте тръгнали руснаци да ми хвалите

    Коментиран от #47

  • 36 Крилья Советов

    10 4 Отговор
    Гледах преди години филма на Анджей Вайда, големият полски режисьор, който бе точно на тази тема посветен - клането в Качын (така се произнася на полски). Много правдиво бе предал целия ужас и страх, който полските военопленници са изпитали в последните си мигове. По нищо този ужас не се различава от страха, който всички останали военопленници или концлагеристи, където и да е по света, са чувствали. Болшевизмът донесе на Русия катастрофа и това трябва да го признаем. Втората световна война струва на СССР 20 - 25 млн. жертви и няма нормална държава, която да празнува парад на победата след изтребването на толкова много от собствения ѝ народ. Няма нормален човек, който да гледа как изтребват сънародниците му с милиони и да не хвърли бяло знаме и предаде.

    Нужно е обаче да разберем още нещо - какви са мотивите всичко това да се случи. Цялото ръководство на СССР е съставено не от етнически руснаци, а от интернационални бригади. Нито Стоманения (имам предвид Сталин, защото сталь е стомана на руски), нито мнозинството от останалите ръководители и изпълнители сред съветското ръководство са етнически руснаци. Няма как да им е жал за чуждото население сред степите и тундрите на СССР. Спомнете си и Китай, където Мао обясняваше, че няма лошо да се избие половината население на Земята, стига останалата половина да живее добре.
  • 37 Крилья Советов

    11 2 Отговор
    Мотивите на Сталин и останалите съветски ръководители са изключително прости. Те ясно осъзнават, че друга марксистка държава в целия свят няма, а бъдещата война между комунизма и капитализма трябва да доведе до Световна комунистическа революция. Ако се предадат на немците, то с тази Световна революция е свършено, а с това приключва мечтата им за световно господство и те самите.

    Наистина, за бившата Руска империя е ясно, че векове наред е управлявала с "азиатска" жестокост. Човешкият живот не е значел нищо - погледнете Иван Грозни, който е и български цар. Та той избива огромна част от българското население около град Казан. Със съвременен поглед върху тогавашните събития всичко това си е поредния геноцид "по азиатски".

    Нека погледнем обаче и другите страни, за да не си мислим, че СССР и Русия са единствените "азиатски сатрапи". Великобритания унищожава в концлагери десетки хиляди холандски заселници в Южна Африка. На никой не му пука! Германия в малкото си колонии в Африка също провежда геноцид. Геноцид провеждат и испанците в Новия свят. САЩ изтребват индианците, после се "извиняват", но жертвите им вече не са живи. Все едно да се извиниш на заколеното прасе за Коледа.
  • 38 Крилья Советов

    15 2 Отговор
    Изобщо, човешката история е белязана от подобни кървави конфликти и геноцид. Русия далеч не е единственият пример. Погледнете как са постъпили турците с Армения и дори днес не си признават. Германците имаха концлагери през ВСВ и целият свят твърди, че там са изтребвани хора. Срещу българския етнос в Османската империя, което е преди някакви си 130 години, е провеждан многовековен геноцид и няма кой да ни се извини. Системен геноцид, разбирате ли?! Има изчисления от български учени, които смятат, че приблизителният брой етнически българи на Балканския полуостров преди падането под османска власт е около 3 млн. души - толкова, колкото е населението в Британия, Средна Европа или на Апенинския полуостров тогава. След Освобождението българите на Балканския полуостров са отново приблизително 3 млн. Къде е отивал естественият прираст на населението? За този период от 450 - 500 години Западът е натрупал население от по 25- 30 млн. души за всяка от споменатите територии. А нас са ни лишавали от многомилионно население по различни пътища - епидемии, болести, конверсия на религията, кръвен данък, така че споменатите мъже-еничари да не оставят българско поколение, загуба на български територии и население, войни...Хайдутите да не са оставяли поколение?!

    Крайно време е да оценим турското робство по подходящия начин - геноцид, който води не само до икономическото и политическото ни изоставане в света, а и до това, че днес не сме 50-60 млн. колкото Германия например,

    Коментиран от #51

  • 39 жжжжжж

    9 8 Отговор
    едно е сигурно Сталин е бил по голям звяр и убиец от Хитлер
  • 40 бббббб

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Спиро":

    абсолютно вярно ние си сме открай време овце народ без характер който вярва на всякакви съчинени истории от комунистите и продължават да ни лъжат в лицето на госпожа лъжа
  • 41 стоян георгиев

    7 8 Отговор
    нещо по-различно ли е сега?в донбас руснаците правят състото дето са правили в катин,украина или кавказ и сега,а после обясняват как го са правили други,дори така постъпват и в самата русия взривяваики блокове и обвиняваики чеченците или с убииството на немцов,политковская,литвиненко...,хибридната воина водена и тук е част точно от същия сценарии,а и повторение на шумкарските акции преди 9 ти септември.истината лъсва обаче като се види кво имат свободните мужици ,тогава се разбира наи-добре до какво води този начин на деиствие.
  • 42 по темата

    3 6 Отговор
    Катинското разстройство е извършено от Хитлер, а Горби има задачата да фалшифицира документи, които да обвинят Русия, причината за мислещите е ясна... за идиотите... ми те за това са идиоти, за да не мислят и приемат програмата в чипосаните си глави.

    Коментиран от #43

  • 43 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "по темата":

    точно както казваш е,но защо се е зомбирал и медведев,разбираи и путин,та приемат декларация дето го осъжда.особено неприятно е че извършителите са хора от нереформираната служба на путин:))!иначе ,спазваш дисциплината на дезинформаторите точно както е по инструкции, браво!
  • 44 jambazina

    7 0 Отговор
    Да почиват в мир убитите. Да не забравяме също, че руснаците са най-голямата жертва на болшевизма, след цветната революция от 1917.
  • 45 Тодор

    4 4 Отговор
    С една дума - няма никаква разлика между хитлеровия фашизъм и сталинския комунизъм. Както към днешна дата няма никаква разлика между политиката на САЩ и тази на Русия - ние все сме от страната на тези които нямат право на самоопределение според "големите".

    Коментиран от #49

  • 46 Гоуст

    10 4 Отговор
    Колкото и да изчетем, колкото и да изпишем накрая като теглим чертата излиза, че най-големия убиец, с най-много убийства, с най-безкомпромисни действия на убийствата е Сталин!
  • 47 ТИПИЧНА БГ

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Vasik Atanasova":

    АБЕ ТИ СИ ЕДНА ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА ЕДИН ПЪТ ГИ ХВАЛИШ ДРУГИЯ ПЪТ ГИ ОПЛЮВАШ.ПОЗИЦИЯТА НА НАГАЖДАЩО СЕ МЕКЕРЕ Е НИЗКА И ДОЛНА.

    Коментиран от #64

  • 48 АНТИ НЕУГРАМОТЕНИЯ

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "antimediator":

    АМИ ВЪВ ВАРШАВСКОТО ГЕТО ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СА ИЗМРЕЛИ ОТ ГЛАД А ЖИВИТЕ ИЗБИТИ СЛЕД ВАРШАВСКОТО ВЪЗСТАНИЕ .САМО ЧЕ ЗА НЕМЦИТЕ Е РАЗРЕШЕНО ДА ИЗБИВАТ ПЛЮЕЙКИ НА ТВОЙТЕ КОНВЕНЦИЙКИ А РУСНАЦИТЕ ИЗБИВАТ ТАМ ТРИ ПЪТИ ПО МАЛКО НАРОД ОТ НЕМЦИТЕ .КАТО ПРЕДИ ТОВА НА ПОЛСКИТЕ ОФИЦЕРИ Е ПРЕДЛОЖЕНО ДА СЕ БИЯТ ПОД РУСКО КОМАНДВАНЕ ТЕ ОТКАЗВАТ ВИСОКОМЕРНО КОЕТО ВОДИ ДО ПОСЛЕДВАЛИТЕ СЪБИТИЯ.
  • 49 НикиД

    8 4 Отговор

    До коментар #45 от "Тодор":

    знаеш ли каква е разликата между Хитлеровия фашизъм и сталинския комунизъм.... когато Хитлер е дошъл на власт в германия е имало 5 мил. безработни, а един хляб е струвал половин милиард марки. за 3-4 год благодарение на Хитлер Германия става най-голямата военна и икономическа сила в Европа ,а може би и в света. един работник във фабрика е можел да си позволи да има 3 деца, нахранени, облечени и обути и е ходел 2 пъти в годината на почивка на държавни разноски. в същото време руснаците или поне онези които не са били по лагерите са носели цървули и са работели за една паница храна, е тва е разликата.
  • 50 Manitou

    1 4 Отговор
    Да си харчите рублите със здраве комунистически предатели, лошото е, че се обезценяват копейките...

    Коментиран от #54

  • 51 До съветските крила

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Крилья Советов":

    Невежеството е сила е един от лозунгите на Партията по фабианеца Джордж Оруел.По отношение на "турското робство" и живота по това време в западна Европа напишете в youtube "Вера Мутафчиева"-всепризнат наш османист-и изгледайте итервюто ѝ по въпроса...

    Коментиран от #58

  • 52 Поп Грую

    3 5 Отговор
    За пореден път тиражираме лъжите на Гьобелс, пренаписани от видния димукрат Александър Йорданов?
    В международната комисия, събрана от Гьобелс, участва и РАДИ Марков, който отказва да подпише протокола, качва се на румънски транспортен самолет и от Букурещ се прибира в София. В дневника на Бекерле има два записа за "проблема с Р. Марков". Въпреки германския натиск, проф. Марков така и не подписва протокола.
    Ради Марков не подписва протокола по три причини:
    - всички намерени куршуми и гилзи са с калибри 6,35мм, 7,65мм и 9мм. Червената армия (РККА) и НКВД нямат на въоръжение огнестрелно оръжие с тези калибри;
    - ръцете на труповете са вързани с книжен канап, по това време произвеждан единствено в Германия;
    - в дрехите на убитите са открити писма, разписки за парични преводи и вестници от 1941 година.
    Протоколът не е подписан и от представителите на Международния Червен Кръст.
    Александър Йорданов май си отработва четирите милиона липси от посолството.

    Коментиран от #53

  • 53 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Поп Грую":

    ама не се отказваш а?така ли е директивата от масква?инкяр до краи,щото тъпите винаги имат едно на ум че някои ги лъже :))))!що путин е признал че канапа е руски,а ?и лошото е че българския професор е подписал протокола ,за което след 1944 година е превъзпитаван!нищо по различно както се вижда от тогава активна руска пропаганда дето трябва да мине за скритата истина!

    Коментиран от #55

  • 54 МЕНТЕТО

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "Manitou":

    А ТИ НАПРАВО ША СА ИЗПАРИШ АКО ЦЕЛИЯ ЗЛОБЕН ИМПЕРИАЛИЗЪМ РЕВНЕ СРЕЩУ ТИ.А ИКОНОМИСКИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ИЗТОКА ДОКАЗАНО Е НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО МАЛЪК ОТ ТЕЗИ НА ШЕФОВЕТЕ ТИ ПЕЧАТАЩИ Я ЕВРО Я ЗЕЛЕНО АМА НЕ ТИ ОТТЪРВА ДА ГО ПРОУМЕЕШ.
  • 55 Поп Грую

    0 2 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Чадо, през 1944 г. има втора международна комисия, в която участва като фотограф дъщерята на Уинстън Чърчил. Заключенията на втората комисия са приобщени към материалите на Нюрнбергския процес.
    Не лъжи, че Путин бил признал за канапа - лъжата е смъртен грях.
    Ради Марков е осъден от Народния съд ЗА АНТИСЕМИТИЗЪМ на пет години лишаване от свобода. Само че някой се сетил, че се получава пълна идиотия и присъдата тихомълком е отменена. Ради Марков става професор след 9 септември 1944 г.
    Фамозната "секретна докладна записка № 794/Б" (както и другите представени "документи") е фалшификат, което е констатирал Европейският съд в решението си от 18 юни 2012 г.
    Стига ли ти или искаш още?

    Коментиран от #63

  • 56 сталин

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лаврентий Берия":

    deutschland uber alles
  • 57 Иван Грозни

    1 0 Отговор
    Колеги не забравяйте че историята се пише от победителите и не се хабете напразно!
  • 58 Крилья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "До съветските крила":

    Невежество казваш? Видният османист Вера Мутафчиева се досещам какво твърди - робството у нас не било точно робство, всеки тук имал земя, добитък, не бил закрепостен като селяните на Запад или в Русия. Формално погледнато и турският султан е български владетел, а българинът не е роб, както и не го продават като стока по пазарите. Имало е територии от страната, където турчин не е смял да замръкне.

    Обаче - хайде да си направим сметка за това невежество. Бил ли е българинът втора категория човек? Бил е! Извършвала ли се е масова конверсия на религията по насилствен път? Извършвала се е! Имало ли е стимули за онези, които доброволно приемат исляма, като: неплащане на данъци, кариера в държавната и местната администрация и т.н.? Имало е! Имало ли е данък за това, че някой властимащ, т.е. мюсюлманин си е изтъркал зъбите с твоята храна, а ти даже не си го канил на гости? Имало е! Имало ли е кръвен данък, събиран от християнското население? Имало е!

    Смятай преди всичко, защото видните османисти и останалите ни историци пет пари не струват! То са едни теории за тюркския произход на българите, теории за тракийския произход, теории за иранския произход... Смятай - събрани за една година 20,000 млади българчета като кръвен данък. В онези времена рядко някой оставал без жена, а децата ги сложи средно по три на семейство. Тези 20,000 млади българи няма да дадат българско поколение, а и дълго време като еничари не са имали право да се женят. Какъв е крайният резул
  • 59 Крилья Советов

    1 0 Отговор
    Какъв ще е крайният резултат, виден османисте, щом 20,000 здрави мъже няма да имат българско потомство, а при равни други условия биха създали 60,000 деца? Дали не е 80,000 души само за някакъв кратък отрязък от време, а, виден османисте?

    Ама, извадете си главите от за...ника и мислете! С всички болести, висока смъртност, кръвния данък, приемането на исляма и т.н. българското население доста е страдало. Ами, въстанията, разорените села? Положението е било точно като на стадо овце, което стрижеш, пасеш, колиш за храна. Каква соствена воля, каква свобода е имало в това?!
  • 60 Американеца

    0 0 Отговор
    Гледайте едноименният филм на Анджей Вайда и после коментирайте.

    Коментиран от #61

  • 61 Alex

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Американеца":

    Хитлер или Сталин са по-големи сатрапи. Официално Хитлер, защото е избил около 20 милиона противници (не германци).
    За разлика от него Сталин избива 60 милиона руснака и въпроса остава вътрешен проблем, а Сталин е герой в победата срещу Хитлер. Същия сатрап е и Мао, който избива 70 милиона също свои.
    Такива извратеняци като Хитлер, Сталин, Мао, Ким и т.н. трябва да се избиват при първа възможност. Без съд.

    Коментиран от #62

  • 62 Американеца

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Alex":

    Съгласен съм с теб,ама гледай филмът Катин да видиш какво се е случило в град Катин-Полша.
  • 63 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Поп Грую":

    ти го каза за греха,но лъжеца си ти.путин призна дори в интервю за въпросното клане от неговите колеги в катин ,но се оправда с репресиите на поляците над съветските чекисти от воината 1921 година.язък че се имаш за поп.
    https://www.vesti.bg/sviat/putin-razstrelite-v-katin-otmyshtenie-2893751
    иначе въпросния професор е подписал протокола осъден и впоследствие реабилитиран ,слд като е дал правилния отговор.що се отнася до новата конференция организирана от руснаците ,тя не е призната от никого и до днес,ни от англичани ни от поляци,само от платени тролове като теб.
  • 64 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "ТИПИЧНА БГ":

    СЛУШАЙ СЕГА ЩЕ ТИ ОБЕСНЯ
    НАМРАЗИХ ГИ ОТ СКОРО КАТО СТАНАХА СЪЮЗНИЦИ С ТУРЦИТЕ
    АЗ МРАЗЯ ТУРЦИТЕ
  • 65 Скорпион29

    5 1 Отговор
    Като ще си говорим за геноцид САЩ са убили 1 милион Филипинци на Филипините 4 милиона в Северна Корея,Виетнам 900 000 виетконг 500 000 цивилни в арабския свят число неизвестно.Турция 1.500 000 Арменци.Белгия в Конго 17 000 000 Великобритания Само през първия гладомор умират 10 000 000 човека в Индия

    Коментиран от #66

  • 66 335

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Скорпион29":

    Не бях чувал за 1 000 000 филипинци и 17 000 000 в Конго, да не си сбъркал копчетата ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания