Last news in Fakti

8 Март, 2017 16:50 12 087 12

Обявиха най-добрите страни в света. На кое място е България?

  • класация-
  • държави-
  • най-добра страна-
  • българия-
  • швейцария-
  • живот-
  • бизнес

Пред България са страни като Шри Ланка, Мианмар и Танзания

Обявиха най-добрите страни в света. На кое място е България? - 1
Снимка: Shutterstock

Обявиха кои са „най-добрите“ страни в световен мащаб. Списание „US News & Wolrd Report“ ежегодно нарежда райските места на живеене, като се позовава на няколко основния критерия.

Авторите на проучването са изследвали 80 страни, а сред основните критерии за тях са икономическият климат и качеството на живот. Възможностите за бизнес, образованието и политическата обстановка също оказват влияние.

В първата десетка на класацията попадат шест европейски страни. Сред компонентите, които влияят за подреждането, са и доходите, достъпът до пазара на труда и безопасността.

На кое място е България? Страната ни се нарежда на 63-о място сред най-добрите в света. Пред нас са държави като Шри Ланка, Филипините, Мианмар и Танзания. Северните ни съседи от Румъния са с пет места пред нас.

Авторите на изданието посочват, че България разполага с добре образована работна сила, но въпреки това се смята за най-бедната страна в Европейския съюз. Основните предизвикателства пред българите са корупцията и организираната престъпност, се казва в анализа.

Обявиха най-добрите страни в света. На кое място е България?
Снимка: Shutterstock

Вижте кои са 20-те най-добри страни в световен мащаб:

20. Китай – Населението на Китай е 1 371 220 000 души, столицата е Пекин. Страната е дом на десетки етнически групи, а признати са над 300 езика. Мандарин е официалният национален език. Китайците са сред големите икономически и военни сили в света.

19. Испания – Населението на Испания е над 46 милиона души, столица – Мадрид. Богата култура и редица градове, които са предпочитана дестинация за милиони туристи от цял свят.

18. Австрия – Население от 8 611 088 души, столица – Виена. Страната също има богато културно минало и е дом на важни международни организации. Тя се нарежда и сред най-добрите страни за живеене за жените.

17. Люксембург – Население от 569 676 души, столица – Люксембург. Люксембург има втория най-висок брутен вътрешен продукт в света на глава от населението. Бизнес климатът е изключително благоприятен.

16. Италия – Население от 60 милиона души, столица – Рим. Оставката на премиера Матео Ренци след проведения референдум разклати политически страната, която падна с три места спрямо предишния изследван период. Въпреки това тя е рай за милиони туристи.

Обявиха най-добрите страни в света. На кое място е България?
Снимка: Shutterstock

15. Сингапур – Население от 5 535 002 души, столица – Сингапур. Авторите на изданието посочват, че Сингапур е една от най-добрите страни за инвестиции.

14. Нова Зеландия – Население от близо пет милиона души, столица – Уелингтън. От „US News & Wolrd Report”, че в Нова Зеландия има религиозна свобода и равенство между половете. Тя е прекрасна държава за пенсиониране.

13. Финландия – Население от 5 482 013 души, столица – Хелзинки. Не е изненада, че скандинавската страна е сред най-добрите за живеене в света. Отворена е за бизнес, а освен това поддържа и високо качество на живот.

12. Дания – Населени от 5 676 002 души, столица – Копенхаген. Още една северноевропейска страна, която е известна с високия стандарт на живот. Ако искате да отгледате децата си на безопасно място, Дания е правилният избор.

11. Холандия – Население от близо 17 милиона души, столица – Амстердам. Холандия е първата страната в света, легализирала еднополовите бракове. Тя има и либерална политика спрямо абортите, проституцията и някои наркотични вещества.

10. Норвегия – Население от 5 195 921, столица – Осло. Норвегия има някои от най-прогресивните социални политики в световен мащаб. Страната е отворена за бизнес.

9. Франция – Население от 66 808 385 души, столица – Париж. Франция падна с едно място заради политическата несигурност, белязана от кандидатурата на Марин льо Пен за президент. Френската икономика е сред най-големите в света.

8. Австралия – Население от 23 781 169 души, столица – Канбера. Добър бизнес климат, високи нива на спортуване сред населението, стабилна икономика.

7. САЩ – Население от 321 милиона души, столица – Вашингтон. Заради президентската победа на Тръмп 75% от анкетираните са отговорили, че са „загубили уважение“ към лидерството на страната. САЩ са паднали в класацията по няколко компонента, включително бизнес, образование и прозрачност. Въпреки това мощта и влиянието на Вашингтон са големи.

6. Швеция – Население от близо десет милиона души, столица – Стокхолм. Най-добрата страна за жените, отглеждането на деца и живеенето „еко“. Достъп до здравеопазване и добра пенсионна политика.

5. Япония – Население от 126 958 472 души, столица – Токио. Япония се е изкачила с две места благодарение на политическата си и икономическа стабилност.

Обявиха най-добрите страни в света. На кое място е България?
Снимка: Shutterstock

4. Германия – Население от 81 милиона души, столица – Берлин. Германия е най-добрата страна за предприемачество. Богато културно наследство, възможност за развитие за наука.

3. Великобритания – Население от 65 милиона души, столица – Лондон. Британците са четвъртата най-влиятелна страна. Тя изживя голямо сътресение през последните месеци заради референдума за излизане от ЕС.

2. Канада – Население от 35 851 774 души, столица – Отава. Висок стандарт на живот, политическа и икономическа стабилност, добра образователна система.

1. Швейцария – Население от 8 286 976 души, столица – Берн. Швейцария е безспорният победител и носител на титлата „най-добрата“ страна. Въпреки че не е голяма на площ, тя е предпочитана дестинация заради прекрасния си бизнес климат и високи стандарти на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8ми март

    23 15 Отговор
    Русия е толкова бленувана страна от троловете тука - що ли я няма в топ-20 ... ? Фалшива класация от Сорос !
  • 2 Капиталист

    10 6 Отговор
    Китай... Н.Зеландия...Австралия.. дори и Япония-вьв никакьв случай не са за тази класация. Китай е ясно на всички защо..Н.Зеландия и Австралия имат по един град в който има реална цивилизация..а в Япония е ужасно-уникално малки апартаменти-много пренаселено-постоянен стрес заради скьпият живот--и ужасна дисциплина вьв всичко-граничеща до лудост--забьрзан и напрегнат живот...

    Коментиран от #10

  • 3 Справедлив

    11 3 Отговор
    Абе незнам за другите,ама за Испания и Италия не съм съгласен. От поне 6-7 години там стандарта падна тотално.
  • 4 Арти

    13 4 Отговор
    Никога не бих живял в Великобритания и Холандия. Едните са нагли и безочливи дебили,а другите са вечно надрусани пепинчовци.
  • 5 До 1

    16 4 Отговор
    Русия е на 27 място пич-пред доста европейски дьржави-а да не говорим за нас. При това са под санкции,има огромно оплюване от "свободните медии"...и пак са по-напред от "проспериращи " европейски страни...Да не говорим че са изминали само 25 години от разпадането на СССР и това им донесе огромни проблеми....Та не злорадствай много-много...

    Коментиран от #6, #8

  • 6 onq s konq

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "До 1":

    Това ти твърдение за руското 27 място от руски източник ли е,или твоя измишльотина?
  • 7 До коня

    10 2 Отговор
    Кон-просто погледни класацията-има я свободно в нета ( ако разбираш английски )...и ще видиш-просто свали капаците...
  • 8 кроко

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "До 1":

    Я не лъжи бре уашанко, рашката е на 60-то място !
  • 9 681 БЪЛГАРИЯ

    8 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НА 1-во МЯСТО !!!
  • 10 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Капиталист":

    Мноо ги разбираш май, погледни собствената си кочина първо
  • 11 Мартин

    1 6 Отговор
    На кое място може да бъде България - страна, която се управлява от 150 поръчкови еко-терориста, които се събират пред Президентството, викат и става тяхното?!? Срамота, Радев, срамота!
  • 12 гост

    3 3 Отговор
    България на 63-ето място по интелигентност на населението . Много е вярно това , но пък по медиите разправят че сме добре ,много акъл сме имали, пък живеем като роби и държавата умира с бързи темпове . 27 години ни работят едни и същи червени престъпници с едни и същи номера и всички тъпани това го приемат за нормално . Много добра класация и африкански държави са преди нас по акъл .Браво .