Last news in Fakti

14 Март, 2017 00:00 898 0

"Четвъртфиналите" в борбата срещу популизма

  • холандия-
  • марк рюте-
  • герт вилдерс-
  • избори

"Полуфиналите са във Франция през април и май, а след това финалът е в Германия през септември", допълни холандският премиер Рюте

Холандският премиер Марк Рюте призова Холандия да стане на парламентарните избори след два дни първата страна в Европа, спряла популизма, съобщи ДПА.

"Може да се каже, че тези избори са четвъртфиналите, на които трябва да бъде попречено на лошия популизъм да спечели", каза той на пресконференция в Ротердам преди днешния му телевизионен дуел с депутата противник на исляма Герт Вилдерс. "Полуфиналите са във Франция през април и май, а след това финалът е в Германия през септември", допълни той.

"Искам следователно Холандия да стане първата страна, сложила край на лошия популизъм, да сложи край на ефекта на доминото", каза той и напомни за Брекзит и президентските избори в САЩ. Дебатът между Рюте и Вилдерс е много очакван с наближаването на парламентарните избори в сряда, след кампания, в която въпросите за имиграцията и интеграцията често преобладаваха в предизборните дебати.

Рюте, който е кандидат за трети мандат начело на 17-милионната страна, обещава да се бори с всички сили, за да не се събуди на 16 март в страна, в която партията на Вилдерс е най-голямата политическа сила.

"Въпреки че той няма никакъв шанс да управлява, защото моята партия няма да управлява с него, това би изпратило послание към останалата част от Европа", подчерта либералът.

Според последното проучване, в което се компилират шест различни проучвания на избирателните нагласи, партията на премиера все пак е на първо място с 16% подкрепа.

Неговата Народна партия за свобода и демокрация би получила между 23 и 27 места от общо 150 в долната камара на парламента. Това обаче е далеч под 40-те, които тя държи сега.

"Партията на свободата" на Вилдерс губи позиции през последните седмици и би получила между 19 и 23 места, или 13 процента от гласовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: