Last news in Fakti

13 Март, 2017 18:05 1 943 6

Косовската армия в бойна готовност от 2019 г. (ВИДЕО)

  • косово-
  • армия-
  • хашим тачи-
  • сили за сигурност

По-рано президентът Тачи обеща да подаде оставка, ако парламентът не подкрепи идеята за трансформиране на Силите за сигурност в армия

Косовската армия в бойна готовност от 2019 г. (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Косовският президент Хашим Тачи планира трансформирането на Силите за сигурност на Косово в пълноценна армия да стане на три етапа и да завърши до 2019 г., предаде ТАСС, позовавайки се на сръбския в. "Блиц".

Според източници на изданието от специалните служби въпреки неодобрението на международната общност за формирането на косовска армия Тачи е започнал преговори за покупка на хеликоптери и леко въоръжение, а косовски пилоти вече са били на обучение в Турция.

"Блиц" отбелязва, че тази информация ще бъде докладвана на извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия.

Косовската армия в бойна готовност от 2019 г. (ВИДЕО)

По-рано Тачи обеща да подаде оставка, ако парламентът не подкрепи идеята за трансформиране на Силите за сигурност в армия. Основните съюзници на Косово САЩ и НАТО се обявиха против създаване на армия без изменения в конституцията, за които е нужно съгласието на депутатите сърби в косовския парламент.

Тачи обаче заяви, че Прищина ще продължи трансформирането на Силите за сигурност и че Европа трябва да се страхува не от косовската армия, а от "руските военни бази и "МиГ"-ове в Сърбия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NSDAP

    3 1 Отговор
    Санкции? Кога?
  • 2 Voz

    0 1 Отговор
    Trt avaz e turski i tursite gi davat vsi4ko na kosova toest tursiq i rusiq 6te re6avat problemite v balkana
  • 3 кроко

    2 3 Отговор
    Значи да очакваме, че американците няма да изпълнят поетите ангажименти, Косово ще се въоръжи и ще има проблеми с албанците в Македония, може и със Сърбия. Нас гледат да ни скарат с макетата, че да се намразим и да може да сме нестабилни, ако се присъединят към България. Сърбите и те са скарани с всичките си съседи, гърците и те, турчилята и те напъват - тях не е ясно кой ще ги озаптява.

    Мините, които западните демократи са заложили неотдавна, а и комунягите още поотдавна, си гърмят през няколко години и скоро няма да има мир тук на Балканите. И съм сигурен че за пореден път ще бъдем употребени като разменна монета в разните борби за влияние.

    Коментиран от #5

  • 4 мъжкар

    4 2 Отговор
    Ами смятам че сръбските мигове са достатъчни плюс наземна подкрапа на два сръбски батальона за да ликвидират тази "нова "армия!Ега ти и глупостта.
  • 5 кроко

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    Ти сссъко, чак сега ли разбра, че си само една употребена купеечна монетка, която отдавна е излязла от обръщение и няма никаква стойнст ? Ох на батьо, горкото тролчи, ми глупавичко си ощи, шъ поумнееш по нататък.
  • 6 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Сърбите с голи ръце ще ги гънат!!
    А братушките при нужда и текой С-400 ще пратят към МИГовете!! ;)