Last news in Fakti

14 Март, 2017 18:30 747 4

Германия на война срещу фалшивите новини

  • германия-
  • фалшиви новини-
  • глоба

Берлин готви закон и солени глоби срещу клевети и фалшиви новини в интернет 

Германия на война срещу фалшивите новини - 1
Снимки: Shutterstock

Германия започна кампания срещу публикуването на подстрекателски материали и клевети в интернет. Властите в Берлин заплашват с глоби до 50 млн. евро компании като Фейсбук и Туитър за това, че не вземат мерки, предаде ДПА.

"Трябва да засилим натиска върху социалните мрежи, така че компаниите да започнат да се отнасят по-сериозно към своята отговорност да не допускат криминално съдържание", каза министърът на правосъдието Хайко Маас, излагайки подробности за подготвяния проектозакон по въпроса.

Предлага се на компаниите да се дава 24-часов срок да отстраняват от своите платформи материали, оценени като клеветнически и насаждащи омраза, след което ще следват солени глоби. "Става въпрос за наказуеми деяния и за тях в социалните мрежи не трябва да има повече място, отколкото на улиците", изтъкна той.

Германия на война срещу фалшивите новини

В случай на неотстраняване на материали с такова съдържание, глобите ще бъдат от 5 млн. евро за физически лица в отговорната компания до 50 млн. евро за самите организации, посочи Маас.

ДПА обръща внимание, че новите правила се предлагат в навечерието на серията от избори, за които Германия се готви, и на фона на засилващо се безпокойство от използването на социалните медии за разпространение на т.нар. "фалшиви новини" и на расистки коментари и език на омразата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 меркелизъм

    2 4 Отговор
    Гьобелс пасти да яде е на това му се казва машина за цензура!
    Едва ли има някой на който да не е ясна целта на Меркел с този закон ?
    И това в 21 век в уж демократична ЕС страна изповядваща незнам си кви си толерастии ?
  • 2 Хасан

    0 2 Отговор
    Хехе.. Това е фашизъм.. А казваха че Ердоган затваря интернета.. Уж Европа,уж демокрация

    Коментиран от #3

  • 3 R-doggy DOG

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ела при и нас, в Анадола, да си живееш демократично, с интернет и свобода на словото. И без терористи.
  • 4 Диди

    0 0 Отговор
    Вие долупишещите явно не сте разбрали за какво става въпрос.
Новини по държави: