14 Март, 2017 19:23 901 1

Обвинения за кандидат-президент на Франция

  • франсоа фийон-
  • обвинения-
  • франция

Франсоа Фийон официално обвинен за присвояване на държавни средства

Обвинения за кандидат-президент на Франция - 1
Снимка: БТА/АР

Срещу кандидата на десницата за президент на Франция Франсоа Фийон очаквано бяха повдигнати обвинения. Те са логично продължение на разследването за фиктивни назначения на съпругата и децата му, предаде France 24.

"Повдигането на обвинения стана тази сутрин. Явяването пред съда бе изтеглено за по-рано, за да премине в спокойна обстановка", съобщи адвокатът на Фийон. Представители на прокуратурата потвърдиха информацията.

Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, финансово облагодетелстване от злоупотреба с държавни средства, съучастничество в злоупотреба с държавни средства и подаване на декларация за имотно състояние с невярно съдържание. Политикът отрича да е нарушил закона и се зарича да продължи предизборната си кампания.

Скандалът около кандидата на десноцентристката партия "Републиканците" и съпругата му Пенелоп се разрази в края на януари след разобличителна публикация в седмичника "Канар аншене". Според изданието Пенелоп Фийон в продължение на години се е водела парламентарен помощник на мъжа си и е получавала съответното заплащане, обаче "не е извършила никаква конкретна работа". Според вестника тя е получила общо около 900 000 евро.

По информация на изданието по време на работата си като сенатор Франсоа Фийон от 2005 до 2007 г. е наел собствените си деца за свои сътрудници. Те са получили общо 84 000 евро за този период, твърди "Канар аншене".

Президентските избори във Франция ще се проведат на 23 април и вероятно ще продължат на балотаж на 7 май. Фийон заема трето място в проучванията на избирателните нагласи. Водят центристът и бивш министър на икономиката Еманюел Макрон и лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 1 Отговор
    Тоз пуяк ли щеше да маха руските санкции ? Няма начин да не е надул русняците с някое друго милионче !
Новини по държави: