16 Март, 2017 00:00 1 414 1

Мания за независимост завладя Шотландия

  • шотландия-
  • независимост-
  • ес

Рекордно висока подкрепа за отделяне от Лондон

Мания за независимост завладя Шотландия - 1
Снимка: Shutterstock

Нова анкета показва, че подкрепата за независимост на Шотландия е най-висока, откакто се правят подобни проучвания, но популярноста на ЕС сред шотландците спада, съобщи БНР.

На въпрос дали предпочитат независимост, самоуправление в рамките на Обединеното кралство или да няма изобщо шотлански парламент, 46 процента от шотландците са посочили независимост. Това е най-високата подкрепа за отделянето на Шотландия от 1999 година насам, когато идеята е лансирана за първи път. 72 процента от искащите независимост са млади хора на възраст от 16 до 24 години.

В същото време обаче рязко спада популярността на ЕС сред шотландците, въпреки че по време на референдума за "Брекзит" 62 процента от тях пожелаха оставане в ЕС. Авторите на анкетата от ScotCen Social Research стигат до извода, че фокусирането върху членството в ЕС вроятно не е най-добрият начин да се привлекат повече гласове в полза на независимостта. Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, заяви, че "Брекзит" е извел Шотландия на кръстопът и е необходим референдум за независимост, за да могат шотландците да изберат по кой път да тръгнат. Пробританските опозиционни партии обаче твърдят, че нов референдум ще породи още по-голямо разделение и несигурност и не е желан от повечето хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    4 0 Отговор
    В крайна сметка, оттеглянето на Лондон вместо да предизвика разпад на ЕС, може да е началото на разпад на GB .
Новини по държави: