18 Март, 2017 23:31 4 579 8

Пустинята Сахара - плод на човешкото влияние

  • сахара-
  • влияние-
  • пустиня-
  • животновъдство

Преди 10 000 години Сахара е била обрасла с буйна растителност

Пустинята Сахара - плод на човешкото влияние - 1
Снимка: Shutterstock

Резултатите от ново проучване сочат, че човешкото влияние може да играе голяма роля в превръщането на Сахара в пустиня. Днес от буйната зеленина отпреди 10 000 години няма и следа, припомня ни ScienceDaily.

В своя труд, публикуван в списанието "Граници на земната наука", д-р Дейвид Райт от Държавния университет в Сеул, оспорва повечето от предишните твърдения, които сочат че Сахара се е преобразила вследствие на промени в орбитата на планетата или природни промени в растителността.

Райт преглежда археологически доказателства за първите следи на животновъдство в региона на Сахара, сравнявайки ги с документация около разпространението на храстовидна растителност - показател за постепенна екологична промяна към пустинни условия.

Разкритията потвърждават теорията му. Преди около 8 000 години в земите около реката Нил започват да се появяват животновъдски общности. Те отиват все по на запад.

Посевите и земеделските култури са имали опустошителен ефект върху екологията на региона. Животните на фермерите се нуждаели от все повече растителност за храна. Слънчевата светлина започнала да се отразява в оголената почва, а това затопляло въздуха в Сахара.

Валежите намалели от затопления въздух, а метеорологичните условия направили така, че растителността постепенно да изчезне. В крайна сметка валежите престанали почти напълно. Това значело край за растителността на Сахара, с изключение на само няколко пустинни растения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 5 Отговор
    Що ми се чини че това учените се чудят каква глупост да напишат за да оправдаят парите давани им за разните изследвания.Знае какво е било преди 8000 г.Абе те прогнозата за времето за 3 дни бъркат ,а какво е било преди милиони години с точност могат да кажат.А че нещо ми се неверва.
  • 2 Гост

    16 6 Отговор
    Що за идиотщина? Преди 8000 години в Сахара едва ли е имало повече от 50 000 души.
    А апотеоза на глупостта беше със затоплянето от оголените площи - значи на Антарктида трябва да е най-горещо, защото там е доста оголен пейзажа.
    Колко ли парички е гушнал този псевдо учен, за да напише подобна глупост, която да затвърждава лжата за Глобалното затопляне?!
  • 3 Андон

    8 0 Отговор
    Левият ръкав на Нил,който се е вливсл в езерото Чад е пресъхнал и тскс се появила Сахсва.
  • 4 onq s konq

    7 6 Отговор
    Същите аргументи автора на научния труд си е приготвил и за другите пустини като Гоби,Атакама и т.н.,но ползвателите на познанията му са се усетили и са се ограничили само до Сахара по обясними причини.
  • 5 Стар сахарец

    6 3 Отговор
    Ех, не слушахме Тома Белев като ни казваше да не караме джипове и да не строим лифтове в Сахара. На - какво стана!
  • 6 кроко

    5 4 Отговор
    Прадядото на Обама е виновен, няма друг кой.
  • 7 Стоян

    1 6 Отговор
    Пълни глупости,пълна простотия, бива , бива тъпотия,но това е вече извън пътя. Що за прости хора живеят в България.
  • 8 Гост

    0 2 Отговор
    Стояне то от такива умници като теб ,държавата ни е на това дередже.